Klemmen tegen koperdiefstal
Spoorbeheerder ProRail heeft nieuwe maatregelen genomen om het aantal koperdiefstallen langs het spoor terug te dringen. Op honderd plaatsen met een verhoogd risico op diefstal zijn de koperen kabels vastgezet met 25 duizend klemmen.
AMSTERDAM - Koperdiefstal is een steeds groter probleem op het spoor. De veiligheid staat onder druk omdat het aantal diefstallen hand over hand toeneemt. Het aantal koperdiefstallen rond het spoor lag vorig jaar 173 procent hoger dan in 2009 en is dit jaar verder gestegen, rapporteerde ProRail donderdag. Inmiddels is het elke dag wel ergens raak. Dit kan ernstige ongelukken veroorzaken, omdat via de koperen bekabeling wissels, spoorbomen en seinen worden aangestuurd.
In januari botste een sneltrein bij Zevenaar tegen een goederentrein en ontspoorde, nadat dieven een cruciaal stuk koperdraad hadden weggeknipt. Het beveiligingssysteem dat ProRail moet alarmeren als er ergens koperdraad wordt verwijderd, liet het afweten. 'De dieven werken zeer professioneel', aldus financieel directeur Eric Steeghs. 'Ze opereren in bendes waar we weinig zicht op hebben.' Tot dusver zijn nauwelijks koperdieven voor de rechter gebracht. Het Openbaar Ministerie heeft het onderzoek naar de koperdiefstal in Zevenaar in april gestaakt. De politie heeft geen spoor van de daders.
Het Nederlandse spoorwegennet is een geliefd jachtterrein voor koperdieven. De bekabeling rond het spoor bevat veel koperdraad, omdat dit metaal erg slijtvast is en zeer goed stroom geleidt. ProRail gaf in 2010 meer dan 10 miljoen euro uit aan reparaties en beveiliging tegen koperdiefstal. Na het ongeluk in Zevenaar wordt er op diefstalgevoelige locaties extra gesurveilleerd. Ook heeft ProRail vaste en mobiele camera's langs het spoor geplaatst.
Het vastklemmen van het koperdraad moet diefstal tegengaan. Dieven kunnen dan niet meer in een keer lange stukken koperdraad wegknippen. Draadklemmen kunnen echter niet overal worden gebruikt omdat ze ook het onderhoud aan het spoor belemmeren.
Omdat er voorlopig geen einde lijkt te komen aan de hoge koperprijzen zal diefstal vermoedelijk een probleem blijven, voorspelt Steeghs. 'Er ligt 7.000 kilometer spoor in Nederland, waarvan een groot deel op afgelegen plekken. Dat kunnen we onmogelijk allemaal bewaken.'
De spoorbeheerder moet vanaf 2015 samen met de NS 160 miljoen euro per jaar bezuinigen. De nieuwe ProRail-directeur Marion Gout wil kosten besparen door minder externe krachten in te huren en ook het eigen personeelsbestand in te krimpen. Op 31 december had ProRail 4.725 fte's in dienst. Eind dit jaar moeten dat er zo'n honderd minder zijn.
undefined