Kleipiemeltje

KEVIN TOMA

Misschien worstelde ze al lang met de wens, misschien is het ook een spontaan besluit. Als de 10-jarige Laure door de kinderen in haar nieuwe woonplaats voor een jongen wordt aangezien, gaat ze meteen daarin mee. Ze zegt dat ze Mickäel heet, spuugt op de grond zoals de jongens dat doen, voetbalt met hen zonder shirt en maakt een piemeltje van klei om bij het zwemmen niet op te vallen. Het is zomervakantie, dus een tijdje zal Laure deze - voor haar bloedserieuze - maskerade kunnen volhouden. Maar wat als ze straks naar school moet? En dan is er ook nog Lisa, een meisje uit Laure's buurt dat stapelverliefd wordt op dat nieuwe, onpeilbare jongetje. Fenomenaal, hoe regisseur-scenarist Céline Sciamma in het zomerse drama Tomboy de stille verlangens van haar hoofdpersonage verbeeldt, zonder ook maar één noodgreep naar grote gebaren of zwaar aangezette dramatiek. Elke scène is even breekbaar en subtiel, terwijl hoofdrolspeelster Zoé Héran niet alleen ontwapenend is, maar ook een bijna onvatbare ernst in haar rol legt. Terloops frunnikt Laure/Mickäel tijdens het voetballen een paar keer aarzelend aan haar/zijn shirt voordat het ook echt uit gaat. Kleine maar rake momenten zijn het, die getuigen van Sciamma's fantastische acteursregie.

Tomboy (Céline Sciamma, 2011)

Nederland3, 15.30-16.45 uur.

undefined

The American

(Anton Corbijn, 2010) Huurmoordenaar Edward (George Clooney) zit ondergedoken in een Italiaans dorpje en werkt kalmpjes aan een nieuwe opdracht. 'Een existentialistische thriller met het framework van een western', noemde regisseur Anton Corbijn zijn tweede speelfilm. Deze bewerking van Martin Booths boek A Very Private Gentleman was in Amerika een onverwacht commercieel succes. En dat terwijl The American bepaald geen doorsneethriller is, met zijn lage tempo en spaarzame actiescènes. Net als in Control (2007) toont Corbijn steeds het scherpe oog van een fotograaf en bewijst hij veel méér te zijn dan een mooifilmer.

Net5, 20.30-22.35 uur.

undefined

Buried

(Rodrigo Cortés, 2010) Wakker worden in een doodskist: het overkomt Paul Conroy, een Amerikaanse vrachtwagenchauffeur in dienst van een bedrijf, werkend in Irak. Zijn konvooi werd overvallen en nu ligt hij onder de grond. Wat er zich in de volgende 94 minuten ontspint is, ook voor wie best tegen een beetje claustrofobie kan, bloedstollend spannend. Hoofdrolspeler Reynolds voldoet prima; ook de opmerkelijk dynamische cameravoering en effectieve natuurlijke belichting (zaklamp, aansteker) dragen sterk bij aan het overbrengen van de fysieke sensatie - ook de kijker zit klem in de kist. Een meesterstuk in het levend-begraven-genre.

Net5, 22.35-00.30 uur.

undefined

High Fidelity

(Stephen Frears, 2000) Voor deze Hollywoodverfilming van Nick Hornby's bestseller werd het verhaal verplaatst van Londen naar Chicago. Veel maakt dat niet uit: typen als Rob (John Cusack), een dolende dertiger met de verzameldrift en emotionele rijpheid van een 12-jarige, vind je nu overal. Rob is een muzieksnob en heeft een slecht lopende platenzaak waar hij zijn tijd doodt met het opstellen van lijstjes. Zijn twee medewerkers troeft hij af met triviale kennis van popmuziek. Wanneer zijn vriendin hem verlaat, besluit hij al zijn exen op te sporen. Een vermakelijke komedie.

SBS6,23.55-02.00 uur.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden