Kleinste stadsdelen van Amsterdam moeten fuseren

De drie kleinste stadsdelen van Amsterdam moeten fuseren met aangrenzende wijken. Buitenveldert, Rivierenbuurt en Watergraafsmeer mogen zelf voorstellen met wie ze in zee gaan....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Dit is het belangrijkste voorstel over bestuurlijke vernieuwing dat het college van B en W deze week heeft voorgelegd aan de gemeenteraad. Het voorstel is afgeleid van de aanbevelingen van de commissie-Tops, die de afgelopen maanden het functioneren van de stadsdelen heeft onderzocht. Die commissie vindt dat de deelraden het bestuur van de stad hebben versterkt, maar dat het aantal van zestien zou moeten dalen naar twaalf tot veertien.

Het gemeentebestuur wil dit realiseren door inwonersgrenzen te stellen: minimaal dertig- en maximaal negentigduizend inwoners per stadsdeel. Amsterdam heeft geen wijken met meer dan negentigduizend inwoners, en drie met minder dan dertigduizend. Die moeten verdwijnen. Het aantal stadsdelen komt na de fusies uit op dertien of veertien.

De drie kunnen besluiten met elkaar te fuseren tot een nieuw stadsdeel of op te gaan in de Pijp, Zuid, Oost of Zeeburg. De voorstellen die de deelraden doen, kunnen aan de inwoners worden voorgelegd, tegelijk met de raads- en deelraadsverkiezingen in 1998.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden