Kleinste land van Westelijk Halfrond dreigt te worden gesplitst in twee eilanden Nevis wil af van huwelijk met St. Kitts

Het huwelijk tussen de Caribische eilandjes St. Kitts en Nevis verkeert in grote problemen. Als het tot een scheiding komt, wordt het kleinste land op het Westelijk Halfrond gesplitst in twee nóg kleinere landen....

Reuters

MIAMI

Separatisten op Nevis (10 duizend inwoners) willen zich afscheiden van St. Kitts (35 duizend inwoners). De lokale Assemblee van Nevis heeft besloten eind dit jaar een referendum over de toekomstige status te houden.

De Nevisianen ergeren zich steeds meer aan de overheersing door St. Kitts. Het andere eiland zou de middelen van bestaan hebben 'gekaapt' en pogingen ondernemen de lucratieve off-shore banking-industrie van Nevis af te nemen. De inwoners van Nevis ergeren zich ook groen en geel aan een recente reeks schandalen op St. Kitts.

'Wij in Nevis vinden dat de mensen in St. Kitts al jaren onze ontwikkeling dwarsbomen. Zij hebben hun eigen agenda', verduidelijkt de advocaat Marc Brantley, die zich als voorzitter van de Grondwettelijke Commissie beijvert voor onafhankelijkheid van Nevis.

Als Nevis zich afscheidt, wordt het het kleinste land op het Westelijk Halfrond. Tegenstanders vinden de onafhankelijkheid een krankzinnig idee. 'Het is onzin. Zijn ze soms uit op een plaatsje in het Guinness Book of Records?', vraagt Ivelaw Griffiths zich af, een Cariben-expert aan de Internationale Universiteit van Florida.

De twee benedenwindse eilanden werden in 1983 als één natie onafhankelijk van Groot-Brittannië. De grondwet geeft Nevis het recht op afscheiding. Nevis is 93 vierkante kilometer klein en ontleent zijn naam aan Columbus. De ontdekkingsreiziger noemde het 'Las Nieves', Spaans voor 'sneeuw', omdat de vulkaan op het eiland in nevelen was gehuld en bij Colombus herinneringen opriep aan de met sneeuw bedekte bergen in Spanje.

De belangrijkste inwoner was Alexander Hamilton. Hij werd in 1757 in Nevis geboren en werd de eerste minister van Financiën van de Verenigde Staten. Zijn beeltenis staat nog steeds op de biljetten van 10 dollar. Van Nevis is het 3,2 kilometer varen naar St. Kitts, dat met zijn 176 vierkante kilometer bijna twee keer zo groot is.

Nevis heeft twee middelen van bestaan. Tienduizend buitenlandse bedrijven hebben er een brievenbus en het toerisme neemt elk jaar verder toe. Het Four Seasons Resort Hotel is populair bij internationale beroemdheden. 'Dat is allemaal bereikt zonder een cent steun van de federale regering', zegt Brantley. 'Op St. Kitts hebben ze een prachtige infrastructuur. Onze wegen zijn vervallen.'

St. Kitts wordt de laatste jaren geteisterd door toenemende criminaliteit. Volgens de Verenigde Staten was het begin jaren negentig een belangrijke doorvoerhaven voor drugssmokkelaars. De regering pakte de handel aanvankelijk voortvarend aan, maar volgens het laatste rapport van de Amerikaanse drugsbestrijdingsdienst zijn de drugsmaffia's hun handel in St. Kitts weer aan het uitbreiden.

In 1994 raakte St. Kitts plotseling zijn ambassadeur bij de Verenigde Naties kwijt. Hij verdween spoorloos aan boord van een jacht. Aangenomen wordt dat zijn verdwijning een afrekening door drugshandelaren was.

Later dat jaar werd de zoon van de vice-premier vermoord, waarschijnlijk door zijn broers. Ze werden in staat van beschuldiging gesteld, maar kort na de moord vrijgelaten. De Britse politie moest eraan te pas komen om demonstranten tegen de vrijlatingen in toom te houden en de plaatselijke politie bij te scholen.

'Door al die gebeurtenissen op St. Kitts is onze goede naam door het slijk gehaald', meent Brantley. 'Wij zijn trots op het grote aantal kerken op Nevis.'

De druppel die bij de Nevisianen de emmer deed overlopen, was de invoering van nieuwe financiële wetgeving, waardoor de federale regering in St. Kitts de zeggenschap krijgt over investeringen en off shore-diensten in Nevis. 'Dat was een onbezonnen poging Nevis van een deel van zijn inkomsten te beroven, zonder de belofte de kuilen in onze wegen te repareren', aldus Brantley.

Volgens Erasmus Williams, woordvoerder van premier Denzil Douglas, respecteert de federale regering in St. Kitts het recht van Nevis op zelfbeschikking. 'Maar gezien de mondiale trends en de globalisering vinden wij dat niet de juiste weg. Onze volkeren zijn door familiebanden nauw verbonden.'

Hij ontkent de beschuldigingen van Brantley: 'Nevis behoudt de zeggenschap over zijn eigen financiële sector. St. Kitts probeert slechts de integriteit van die sector te bewaren. Dat is de verantwoordelijkheid van de federale overheid.'

Ivelaw Griffiths vindt afscheiding voor het nietige Nevis 'onrealistisch'. 'Je kunt nu eenmaal geen land draaiende houden met emoties en nationalistische gevoelens. Iemand moet hun vertellen wat ervoor komt kijken een land te besturen. Weten ze wel dat ze dan een ministerie van Financiën moeten oprichten en contributie moeten betalen aan internationale organisaties? Ik betwijfel of Nevis dat kan.'

De toeristenindustrie en het bankwezen, waarop de voorstanders van afscheiding hun hoop vestigen, zijn zeer kwetsbaar. Eén recessie of een orkaan kan volgens Griffiths het fundament onder de economie van Nevis wegslaan. En als het eilandje onafhankelijk is, wordt het een speelbal van de internationale drugshandelaren en witwassers die het Caribisch gebied afstropen.

'St. Kitts en Nevis zijn samen niet eens in staat de haaien af te schrikken. Laat staan als Nevis onafhankelijk wordt. Politie en justitie zouden machteloos zijn.' Volgens Griffiths komt er wel weer een verzoening. 'Ik weet zeker dat ze over een jaar of twee weer willen samenwerken.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.