Kleinste coalitiepartij verlaat kabinet Italië

De kleinste partij in de Italiaanse regering, de christen-democratische UDC, is vrijdag uit het kabinet getreden. De politiek leider ervan, vice-premier Marco Follini, maakte het vertrek van hem en zijn geestverwante kabinetsleden bekend na een spoedoverleg....

Van onze correspondent Michaël Zeeman

De UDC verlaat het kabinet na een week van koortsachtige beraadslagingen over de toekomst van de regering-Berlusconi. Die waren noodzakelijk door de lelijke verliezen die de coalitiepartijen verleden week opliepen bij de regionale verkiezingen. De winst van de samenwerkende linkse oppositie en de naderende parlementsverkiezingen van volgend jaar plaatste de regering voor de noodzaak het beleid drastisch te herzien.

Zowel de Nationale Alliantie van vice-premier en minister van Buitenlandse Zaken Gianfranco Fini, als de UDC, drongen hierop aan. Zij stelden een soort geleide crisis voor: Berlusconi zou al zijn ministers ontslaan en zelf ook ontslag moeten nemen om vervolgens een nieuw kabinet te formeren.

Berlusconi voelde niets voor die aanpak. Als jullie een crisis willen, ga je gang, zou hij Follini hebben toegevoegd. Toen de mogelijkheid van vervroegde verkiezingen ter sprake kwam, die de regeringspartijen waarschijnlijk zouden verliezen, zou Berlusconi hebben gezegd zijn collega's 'wel een kaartje van de Bahama's te sturen' als 'Prodi en de zijnen het Palazzo Chigi – het Italiaanse Catshuis – zouden binnentrekken'. Fini draaide bij en kwam met Berlusconi overeen dat het kabinet alleen een pakket nieuwe maatregelen aan het parlement zou voorleggen.

De noodzaak van een zichtbare koerswijziging ziet ook Berlusconi in. Die moet vooral het economisch beleid betreffen: het gaat beroerd met zowel de Italiaanse economie als met de overheidsfinanciën.

De UDC blijft de regering vanuit het parlement voorlopig steunen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden