Kleinste bedrijven hebben moeite met regels in Arbowet

Vooral kleine bedrijven hebben moeite zich aan de Arbowet te houden. Ruim tweederde van de ondernemingen met minder dan tien personeelsleden houdt zich niet of nauwelijks aan de arboregels....

Dat blijkt uit onderzoek van de Katholieke Universiteit Nijmegen in opdracht van vakcentrale FNV dat maandag werd gepubliceerd. Bij bedrijven met minder dan vijftig personeelsleden geldt dat ruim de helft de regels voor veilig werken goed in praktijk brengt. Bedrijven met vijftig of meer personeelsleden leven de wet beter na. Driekwart zegt 'goed uit de voeten te kunnen met de arbowetgeving', schrijven de onderzoekers.

Volgens staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken vinden veel bedrijven de Arbowet te ingewikkeld en te duur om uit te voeren. De bewindsman wil daarom werkgevers meer eigen verantwoordelijk geven en de grootste risico's branchegewijs aanpakken. Gedetailleerde regels voor lage arborisico's wil hij zoveel mogelijk afschaffen.

Volgens de FNV moet wetgeving voor veilige werkomstandigheden beter toepasbaar worden gemaakt. Ook zou de overheid ondernemers beter moeten voorlichten over regels voor veilig werken.

De FNV hekelt het beleid van Rutte. Volgens de vakcentrale pretendeert hij onterecht dat er veel overbodige regels zijn.

De FNV noemt dat een misvatting en daagt ondernemers uit met een lijst onmogelijke arboeisen te komen, zodat er aan gewerkt kan worden. 'Complexe en tegenstrijdige regels zijn evenmin in het belang van werknemers.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden