Kleinschalige groepen bang voor toekomst

Veel kleinschalige muziek-, dans- en theatergezelschappen maken zich zorgen over hun toekomst. Hun twijfels worden gedeeld door een honderdtal kleine en middelgrote podia in Nederland....

Eerder deze maand liet de Raad voor Cultuur weten niet gerust te zijn op de effecten van het nieuwe fonds. Steen des aanstoots, is dat nog niemand weet hoe het fonds gaat werken, terwijl podia al lang hun optredens voor komend jaar hebben moeten boeken. Alleen de hoofdlijnen zijn bekend.

Met het Afnamefonds kunnen zalen 'inkopen' doen bij gezelschappen en producenten, of meerjarige afspraken maken met groepen waarvan ze verwachten dat ze publiek zullen trekken. Het Afnamefonds (11,5 miljoen gulden per jaar) komt in de plaats van een aantal kleinere, gespecialiseerde geldstromen waarmee organisaties als het Nederlands Impresariaat (NI) en het Muziek en Theater Netwerk (MTN) op dit moment de podia in Nederland nog ondersteunen.

Aan hun werkwijze - optredens aan de man brengen en daarbij steun verlenen door kleine afnamesubsidies - komt in januari een eind. Hun ondersteuningsbudgetten worden, samen met die van het Nationaal Pop Instituut en de stichting voor nieuwe muziek Gaudeamus, overgeheveld naar het nieuwe fonds, dat van OCW-staatssecretaris Van der Ploeg ook 'nieuw' geld krijgt. Hoofddoel van het fonds is het vergroten van het publiek.

Centra als het Utrechtse wereldmuziekpodium RASA, het Amstelveens Poppentheater of Plaza Futura in Eindhoven vrezen buiten de boot te vallen, en denken dat vooral de grotere schouwburgen en concertzalen zullen profiteren. Ook tussen de muzen lopen scheidslijnen: in de sector nieuwe muziek en kamermuziek wordt gedacht dat 'marktwerking' vooral ten goede zal komen aan cabaretachtige producties.

Voor kleine dansgroepen wordt het leven moeilijk, denkt MTN. Ook in andere sectoren gaan producenten van 'risicovol aanbod' barre tijden tegemoet. 'Verschraling van de programmering dreigt, en in sommige gevallen ook sluiting van podia. Kleine jeugdpodia kunnen zonder de huidige ondersteuning geen professionele groepen boeken.'

Doel van de steunsubsidies als van MTN en het NI, is te voorkomen dat dansers of leden van een strijkkwartet worden afgescheept met bedelhonoraria. Van Van der Ploeg mag die vorm van steun niet meer, omdat het de concurrentie zou vervalsen, en omdat rijksgeld niet naar lokale doelen mag worden gesluisd door netwerken die zowel het selecteren als het subsidiëren in één hand hebben.

De aangekondigde fusie tussen MTN en NI is intussen afgesprongen omdat geen van de betrokkenen, inclusief OCW, er nog heil in ziet. Het NI hoopt dat het, afgeslankt tot een nieuw 'Genre-instituut Kamermuziek', met beperkt budget een specialisme aan de man mag blijven brengen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden