KLEINKUNST

Tournee..

Gluur van Richard Groenendijk is een muzikaal praatprogramma met een vette knipoog naar de Nederlandse showbizz. Vanavond in Hoofddorp (Het Oude Raadhuis), vrijdag in Hillegom (Solution), zaterdag in Druten (Agora), 22 maart in Amersfoort (De Lieve Vrouw).

Thuis heerst de chaos, maar in het theater, met het programma Badwater vindt Brigitte Kaandorp de rust. Vanavond in Bergen op Zoom (De Maagd), 20 maart in Dronten (De Meerpaal), 21 en 22 maart in Alkmaar (De Vest).

Najib Amhali heeft het gered in het leven, anders dan zijn vriendjes uit Krommenie. Hij vertelt erover in Veni, vidi, vici. Vanavond in Veldhoven (De Schalm), vrijdag in IJsselstein (Fulco), zaterdag in Oosterhout (De Bussel).

Kinderen met kanker, ouders die moeten opboksen tegen arrogante artsen, en artistiek minderwaardige clowns zijn de hoofdpersonen in Het Rookkwartier van Echte Mannen. Vanavond in Breda (Chassé Theater), vrijdag in Zaltbommel (De Poorterij).

John Buysman geeft in Hengst het trieste leven van de Britse bokskampioen Henry Cooper toch nog enige allure. Vanuit zijn rolstoel probeert hij in gedachten Mohammed Ali te verslaan, wat hem in de ring niet lukte. Vanavond in Utrecht (De Blauwe Zaal), vrijdag en zaterdag in Den Haag (Theater a/h Spui), 22 maart in Roosendaal (De Kring).

Arthur Umbgrove bewondert in Helden zijn opa, is gek op zijn tweeling en bekritiseert zijn eigen onvermogen om idealen in daden om te zetten. Vanavond in Meppel (Ogterop), vrijdag in Capelle a/d IJssel (Isala), zaterdag in Naaldwijk (De Naald), 20 maart in Roosendaal (De Kring), 21 maart in Deventer (Schouwburg).

Marc-Marie Huybregts vertelt over zijn bizarre familiegeschiedenis in Marc-Marie H. Vrijdag in Vught (De Speeldoos), zaterdag in Bolsward (Ons Gebouw), 19 en 20 maart in Groningen (Het Kruithuis), 22 maart in Veenendaal (De Lampegiet).

Bert Klunder speelt in De Pianostemmer ene Jacob Zijlman, die er in zijn vrije tijd uiterst dubieuze hobby's en theorieën op nahoudt. Vanavond in Assen (De Kolk), vrijdag in Spijkenisse (De Stoep), zaterdag in Venlo (De Maaspoort), 20 maart in Hoorn (Het Park).

Hester Macrander weigert een bezadigd leven te leiden. Haar grootste schrikbeeld is rustigjes oud worden. In Hup vertelt ze dat ze één grootste daad verrichten, maar welke. Vanavond in Alkmaar (De Vest), vrijdag in Den Haag (Diligentia), zaterdag in Leiderdorp (De Muzenhof), 22 maart in Drachten (De Lawei).

Liedjes in het Limburgs en de conférences in het Nederlands. Gé Reinders heeft het in Nooit nieks over de kleine gebeurtenissen waarin hij de grote thema's verpakt. Vrijdag in Zundert (C.C. Van Gogh), zaterdag in Cuijk (Schouwburg), 22 maart in Zwolle (Odeon).

Zijn muziek is eigenzinnig, zijn tempo is onnavolgbaar en zijn kop is van elastiek. Jaap Mulder speelt Trilveen vanavond in Hoorn (Het Park), vrijdag in Eindhoven (Stadsschouwburg).

Mylène d'Anjou ziet in haar omgeving dat iedereen ziekmakend gelukkig is. In Stuk maakt zij duidelijk dat het tijd is voor een tegenoffensief. Vrijdag in Den Helder (De Kampanje), zaterdag in Eindhoven (Stadsschouwburg).

Mike Boddé weet nonsens intelligent te brengen in Hè ja, mmm fijn. Hij zingt loepzuiver vals, kraamt logische onzin uit en maakt van platte reclamedeuntjes toch nog iets intellectueels. Vanavond in Drachten (De Lawei), zaterdag in Arnhem (Posttheater), 20 maart (samen met Rooyackers, Kamps en Kamps) in Maastricht (Theater a/h Vrijthof).

Beschaafde a capella pop, maar Montezuma's Revenge is in Double Density zeker niet steriel. Laatste week. Vanavond in Arnhem (Schouwburg), zaterdag in Papendrecht (De Willem), 18 en 19 maart in Amsterdam (De Kleine Komedie).

In Wat zeg ik? vertelt Nilgün Yerli over de misverstanden, hilariteit en geheimen op het Turks-Nederlandse grensgebied van de samenleving. Vrijdag in Hengelo (De Kleine Kunst), zaterdag in Rotterdam (Zuidplein), 21 en 22 maart in Zoetermeer (Stadstheater).

Amsterdam

Freshwagon, met onder meer Najib Amhali, Jan Jaap van der Wal en Howard Komproe, brengt een Late Night-show met stand up comedy, rap en crosstalk. Vrijdag in De Kleine Komedie.

Maarten van Roozendaal en bassist Egon Kracht gruwen van het woord gezelligheid. Aan gezelligheid ten onder is een wrange beschrijving van de samenleving en de vergeefse moeite die mensen doen om er toch nog iets van te maken. Van 20 t/m 24 maart in De Kleine Komedie.

In Eiland vertelt Anousha 'N Zume (Russische moeder, vader uit Kameroen) haar kleurrijke levensverhaal. Vanavond t/m zaterdag in Theater Bellevue.

Rotterdam

Paul de Leeuw organiseert zaterdag in het Luxor Theater een avondje cabaret, met Jenny Arean en Sanne Wallis de Vries.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden