Kleinere wereld verdient grotere politici

De reactie in de EU op de toestroom van Koerden getuigt van dorpspolitiek. Volgens Mohamed Rabbae heeft een globaliserende wereld behoefte aan leiders van kaliber....

DE toestroom van enkele duizenden Koerden naar de Europese Unie via Italië heeft de zwakte blootgelegd van het fundament waarop het West-Europese asielbeleid rust.

Paniek en eigenbelang domineren de reacties van politici. De op papier beleden coördinatie van beleid was volledig zoek. Zelfs het Verdrag van Schengen werd ter zijde geschoven ten bate van het nationaal belang.

In Nederland hebben de VVD en het CDA, in navolging van Frankrijk en Duitsland, opgeroepen de grenzen op slot te doen. Dit - ook in de kring van de marechaussee als illusoir beschouwde voorstel - is typerend voor de naïviteit en regressieve opvattingen van sommige politici in de EU. Men kan geen globalisering bepleiten op financieel en economisch gebied en tevens de grenzen sluiten voor het personenverkeer.

Europese politici met liberale opvattingen ten aanzien van het verkeer van goederen, diensten en geld blijken plotseling dorpspolitici als het gaat om vluchtelingen.

Door allerlei technologische ontwikkelingen is de wereld klein geworden. Een conflict in Cambodja of een hongersnood in Ethiopië heeft gevolgen voor Nederland, maar ook voor de Verenigde Staten en Canada.

Door de komst van vluchtelingen hebben deze conflicten en rampen een menselijk gezicht gekregen. Voor sommige politici is het even wennen. Maar dreigen met het sluiten van de grenzen alsof we hier te maken hebben met de varkenspest is absoluut niet de juiste oplossing.

De dieperliggende oorzaak van het vluchten van mensen ligt in de politieke, economische en sociale verhoudingen in verschillende delen van de wereld. Hoe schever deze verhoudingen, hoe groter de neiging tot vluchten.

Het corrigeren van deze verhoudingen vraagt om een krachtige internationale aanpak op politiek en economisch niveau. Ook zonder een mondiale regering is dit mogelijk. Maar dan moet de wereldgemeenschap worden geleid door leiders die verder willen kijken dan hun grens lang is.

De jongste geschiedenis stemt wat dit betreft helaas niet hoopvol. De door de voormalige Amerikaanse president Bush hoog in het vaandel gedragen 'Nieuwe Wereld Orde' blijkt bij nader inzien meer een mobiliserend argument ten behoeve van de Golfoorlog te zijn geweest dan een werkelijk na te streven ideaal.

De EU heeft grof geblunderd in ex-Joegoslavië en laat - door onhandigheid - twee conflicten aan haar voordeur doorzieken namelijk de oorlog tussen Turkije en de Koerden en de barbaarse slachtingen in Algerije.

De afloop van de Koude Oorlog heeft een gunstig politiek klimaat geschapen voor genoemde 'Nieuwe Wereld Orde' waarin vrede, mensenrechten, milieubeheer en een rechtvaardige inkomensverdeling op wereldniveau tot hun recht komen. Door gebrek aan politieke leiders met een wereldvisie dreigt deze historische kans verloren te gaan.

Voorlopig blijkt alleen CNN over deze visie te beschikken. Maar juist de moderne communicatiemiddelen maken duidelijk dat de mensen op wereldschaal op elkaar zijn aangewezen en één gemeenschap vormen. Deze wereldgemeenschap verdient ook leiders van mondiaal kaliber. Het is te hopen dat zich snel een nieuwe generatie aandient met leiders van het formaat Brandt en Palme.

Mohamed Rabbae is lid van de Tweede Kamer voor GroenLinks.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden