'Kleinere Kamer vergroot de slagvaardigheid'

Fractievoorzitter Verhagen van het CDA wil het aantal Kamerzetels terugbrengen naar honderd. Goed voor de slagvaardigheid. De kleine partijen denken er anders over....

CDA-fractievoorzitter Verhagen heeft zich gevoegd bij de voorstandersvan een kleiner parlement. Een Tweede Kamer bestaande uit honderd leden,in plaats van honderdvijftig, vergroot de slagvaardigheid. Het maakt deKamer ook minder ontvankelijk voor mediahypes, betoogt hij op persoonlijketitel in het weekblad Intermediair.

Volgens Verhagen gaat in de huidige constellatie kostbare tijd verlorenaan (spoed)debatten die inhoudelijk te weinig om het lijf hebben. Nu kunnendertig Kamerleden al een spoeddebat van de grond krijgen en zo dereguliere Kameragenda overhoop gooien.

Tot ergernis van Verhagen, die zich al eens genoodzaakt voelde een doorhem aangevraagd regulier debat om te zetten in een spoeddebat. Alleen opdeze manier wist hij zijn onderwerp op de agenda te houden. Verhagens themawas al enkele malen weggedrukt door een ingevoegd spoeddebat.

Eerder pleitten VVD-fractieleider Van Aartsen, diens partijgenoot HansWiegel en oud-fractieleider Jacques Wallage (PvdA) voor een reductie vanhet aantal Tweede-Kamerleden tot honderd, het aantal van vóór 1956. Indat jaar werd de Kamer met vijftig zetels uitgebreid vanwege de toegenomenwerkdruk.

Voor een aanpassing van het aantal zetels is een Grondwetswijzigingnodig. Vooralsnog ontbrak daarvoor steeds de noodzakelijke tweederdemeerderheid in de Eerste en de Tweede Kamer.

Kamerlid Dubbelboer, fractiespecialist bestuurlijke vernieuwing van dePvdA, is ook voorstander van een Kamer met honderd zetels, al vindt hij deredenering van Verhagen over de spoeddebatten 'nergens op slaan'.

Ook Dubbelboer onderstreept dat hij op persoonlijke titel spreekt:'Verkleining van de Tweede Kamer is niet het officiële standpunt van dePvdA.' Als argumenten voor een kleinere Kamer noemt hij de toenemendeinvloed van de Brusselse besluitvorming en de zwaardere rol voor gemeenten.

Een kleinere Tweede Kamer leidt over de gehele breedte tot kleinerefracties. Dit zal de neiging tot vergaande specialisatie van individueleKamerleden onderdrukken, verwachten de voorstanders. Hoe minderspecialisten op de vierkante meter, des te geringer de bureaucratischereflexen en des te levendiger het debat, redeneren zij. En dat kan in hunoptiek de relatie tussen kiezers en gekozenen alleen maar ten goede komen.

ChristenUnie-fractieleider Rouvoet gelooft er niets van. 'Het is eenschijnoplossing. De relevante vraag is of de Kamer te veel leden telt voorhet werk dat moet worden gedaan.' Rouvoet voorziet dat de kleine fractiesbij een reductie van het aantal zetels 'de prijs gaan betalen voor eenprobleem dat vooral speelt bij de grote fracties'.

In een driemansfractie, zoals die van de ChristenUnie, is het flinkaanpoten om aan alle debatten een bijdrage te kunnen leveren. Terwijl ingrote fracties onvoldoende te doen is voor alle leden. Rouvoet: 'Wie nietvaker dan eens per twee maanden een debat mag doen, krijgt vanzelf debehoefte bij het minste of geringste een algemeen overleg aan te vragen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden