Kleinere investeerders openbaar

Het is aan de lawaaimakers van het beleggingsfonds TCI te danken dat brave beleggers als het pensioenfonds van Ontario hun investering in Nederlandse bedrijven bekend moeten maken.

VAN ONZE VERSLAGEVERS SYBREN KOOISTRA; XANDER VAN UFFELEN

AMSTERDAM - Door de onverwachte overval van TCI op ABN Amro begin 2007 weten beleggers en burgers nu meer over de investeerders in het Nederlandse bedrijfsleven. Het Britse beleggingsfonds TCI zette ABN Amro in dat jaar onder druk, waarna het bankbedrijf een overnameprooi werd en uiteindelijk in stukken werd gescheurd.

Deze overval van TCI opende het publieke debat over kleinere beleggers die met een activistische opstelling de Nederlandse bedrijven lastig vielen. Deze investeerders moeten uit de anonimiteit komen, zo was de gedeelde mening van topbestuurders en politici. Op advies van de commissie corporate governance uit mei 2007 zijn daardoor nieuwe regels opgesteld over wanneer deze beleggers meer informatie over zichzelf moeten vertellen.

Die regels zijn sinds 1 juli 2013 daadwerkelijk ingevoerd. Iedere investeerder die meer dan 3 procent bezit in een Nederlands bedrijf met een beursnotering, moet zich kenbaar maken bij de Autoriteit Financiële Markten.

Op die dag kwamen er gelijk zo'n honderd meldingen binnen bij de toezichthouder en de dagen erna nog tientallen extra. Het openbaar maken van informatie past in een bredere trend. Zo zijn speculanten sinds 1 november 2012 verplicht opgave te doen van grote shortposities aan de AFM.

Dankzij deze extra informatie ontstaat een beter beeld van wie er eigenaar is van het Nederlandse bedrijfsleven. Ongeveer 50 investeerders hebben samen voor minimaal 7 miljard geïnvesteerd in Nederlandse bedrijven aan de Amsterdamse beurs. Het zijn vooral grote vermogensbeheerders die plukjes Nederlandse aandelen in bezit hebben.

Internationaal bekende namen als vermogensbeheerder Fidelity en de banken Deutsche Bank plus UBS zijn zeer actief in Nederland. Maar ook het pensioenfonds van Ontario en de Franse vermogensbeheerder Amundi investeren hier. Het Canadese pensioenfonds heeft bijvoorbeeld dik 3 procent van KPN in bezit.

Ook voor individuele bedrijven is duidelijker wie aandelen bezit. Kabelbedrijf Ziggo verwelkomde op 1 juli naast Norges Bank ook de vermogensbeheerders Ameriprice en Capital Income. De elektronische uitgever Wolters Kluwer kan UBS, Income Fund of America, Blackrock en Silchester opeens bijschrijven als grote aandeelhouder. Bij bodemonderzoeker Fugro dook eventjes Franklin Resources op.

Tot ophef hebben alle investeerders tot nog toe niet geleid. Het zijn veelal afwachtende vermogensbeheerders die voor de lange termijn in een onderneming investeren. De lawaaimakers, zoals TCI, melden zich vaak opeens en kopen razendsnel een plukje aandelen op. Het lijkt er daarbij niet op dat de nieuwe wet een afschrikkende werking heeft op de agressieve beleggers.

De bravere beleggers zijn nu wel bekend. Voor de leiding van de Nederlandse ondernemingen komen de nieuwe namen ook vaak niet als een verrassing. De relatiebeheerder heeft vaak al eens contact gehad met de bedrijven. Alleen andere kleinere beleggers weten nu welke andere investeerders ook vertrouwen hebben in het bedrijf.

Het onderzoek is gebaseerd op alle 176 meldingen bij de Autoriteit Financiële Markten sinds 1 juli 2013. Alleen belangen tussen de 3 en 5 procent tellen mee bij het vaststellen van de lijst van nieuwe investeerders in Nederland. Van Norges Bank zijn zo 668 miljoen aan nieuwe investeringen bekend geworden. Samen met al bekende investeringen in AMG en Eurcommercial komt de totale investering van Norges Bank in Nederland uit op minimaal 805 miljoen euro.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden