Kleine uitzendbureaus sluiten eigen CAO af

De kleine uitzendbureaus sluiten een eigen CAO af met de kleine vakbond OVB. Zij willen het aantal uitzendkrachten dat bij hen een vaste baan krijgt zoveel mogelijk beperken....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Dat akkoord is de basis voor wetgeving die de positie van uitzendkrachten verbetert. 'Van die wet kan bij CAO worden afgeweken. Dat zouden we samen doen en niet met twee aparte CAO's. We gaan niet concurreren over de rug van flexwerkers', zegt H. Westerhof van de FNV Dienstenbond.

Volgens de wet krijgen uitzendkrachten voortaan na drie opeenvolgende tijdelijke contracten een vaste baan bij het uitzendbureau. Bovendien krijgen zij een pensioenregeling en kunnen zij aanspraak maken op scholing. Het is de bedoeling dat de wet op 1 april van kracht wordt.

Bonden en werkgevers kunnen in de CAO afwijkende afspraken maken. In een convenant hebben zij in 1996 afgesproken de wetgeving uit te werken in één CAO met de uitzonderlijk lange looptijd van vijf jaar. Die CAO zou worden getekend door de twee werkgeversorganisaties ABU en NBBU en de vier vakbonden van FNV, CNV, MHP en OVB. De OVB is een Rotterdamse vakbond die vroeger actief was in de haven. Tegenwoordig sluit de bond minimale CAO's af met werkgeversorganisaties die daarmee ontkomen aan CAO's voor een bedrijfstak.

Over de gezamenlijke uitzend-CAO is ruim een jaar onderhandeld. De NBBU en OVB hebben het overleg nu afgebroken en een eigen CAO afgesloten. De NBBU verwijt vooral de FNV-bond onredelijke eisen.

De FNV wil dat bij het beoordelen of een uitzendkracht een vaste baan moet krijgen zo mogelijk het werk in de afgelopen drie jaar meetelt. Volgens de NBBU is dit administratief niet mogelijk.

Geen van de bonden heeft overigens veel leden onder de uitzendkrachten. De ABU vertegenwoordigt ongeveer tachtig grote uitzendbedrijven zoals Randstad, Vedioir, Unique en Content. De NBBU vertegenwoordigt 161 kleine uitzendbureaus met meestal één vestiging.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden