Update

Kleine tsunami bereikt noordkust Nieuw-Zeeland

CHRISTCHURCH - De noordkust van Nieuw-Zeeland kreeg zaterdagochtend vroeg (plaatselijke tijd) te maken met een kleine tsunami, die werd veroorzaakt door een zeer zware aardbeving die vrijdag de oostkust van Japan trof.

Beeld ap

Er zijn volgens de autoriteiten waterstanden gemeten van 15 tot 20 centimeter boven het normale peil. Evacuaties zijn niet nodig, maar mensen kunnen beter wel de stranden mijden.

Laag tij

De eerste golven van de tsunami die het noorden van Nieuw-Zeeland zaterdagochtend bereikten, vielen samen met laag tij. Ondanks de relatief gunstige omstandigheden had het ministerie van Burgerbescherming zijn waarschuwing een paar uur eerder uitgebreid.

Bij golven tussen 1 en 3 meter hoogte zouden vooral de kust van Northland en de Bay of Islands gevaar lopen. Ook de Chatham Islands, 850 kilometer ten oosten van Nieuw-Zeeland, vormen bij tsunamigevaar een kwetsbaar gebied.

Ongebruikelijke stromingen
Burgerbescherming rekende erop dat de tsunami elders vooral op zee problemen zou veroorzaken. Er werd gewaarschuwd voor 'sterke en ongebruikelijke stromingen'. Bewoners van kustgebieden, vooral die op het Noordereiland, kregen het advies vooralsnog weg te blijven van het strand en uit het water.

Vrijwel alle grote Nieuw-Zeelandse steden bevinden zich nabij de kust. Zoals verreweg de meeste landen rondom de Grote Oceaan is Nieuw-Zeeland vertrouwd met tsunamiwaarschuwingen. Ook bij de zware aardbeving voor de kust van Chili, vorig jaar, en die nabij Samoa, in september 2009, werd het alarmeringssysteem in werking gezet.

De rampenstaf kwam de afgelopen weken al geregeld op het ministerie van Burgerbescherming bijeen vanwege de aardbeving die de Nieuw-Zeelandse stad Christchurch op 22 februari trof. Onder de slachtoffers daar bevond zich ook een aantal Japanners, voornamelijk studenten. Japan was een van de landen die direct een Search and Rescue-team stuurden. Het team bevond zich vrijdag nog in Christchurch.

Australië
In tegenstelling tot Nieuw-Zeeland gaf Australië vrijdag geen tsunamiwaarschuwing af. Het land was het eerste aan de Grote Oceaan dat liet weten de aanwijzingen van het Pacific Tsunami Warning Center (PTWC) op Hawaii, de coördinerende instantie, naast zich neer te zullen leggen.

'Er bestaat geen gevaar voor het Australische vasteland,' zei een woordvoerder van het Australische Bureau voor Meteorologie al enkele uren na het ontstaan van de tsunami. Het bureau is verantwoordelijk voor het Australische tsunami-waarschuwingscentrum. De woordvoerder liet weten dat de internationale PTWC niet de bevoegdheid heeft om waarschuwingen in Australië voor te schrijven.

Dankzij de ligging van onder meer Indonesië en Papoea-Nieuw Guinea weet Australië zijn kust goeddeels beschermd voor de meeste tsunami's die hun oorsprong vinden in het noorden van de Grote Oceaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden