Kleine scholen in de knel door vast vakkenpakket

Kleine scholengemeenschappen zijn nauwelijks in staat om de vernieuwing van de hoogste klassen voor havo en vwo in te voeren....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Dat concludeert de Stuurgroep Tweede Fase die de vernieuwing voorbereidt, in een rapport over de positie van kleine scholen. De Tweede Kamer heeft eind vorig jaar aangedrongen op een onderzoek naar de mogelijkheden van kleine scholen om de de vier vast omschreven vakkenpakketten (cultuur, economie, natuur en techniek) in te voeren. In totaal tellen ongeveer 140 van de 530 scholengemeenschappen met havo/vwo minder dan achthonderd leerlingen.

Volgens de stuurgroep lukt de vernieuwingsoperatie bij kleine scholengemeenschappen van kleinere scholen alleen met veel kunst en vliegwerk. Maar die situatie is niet anders dan nu bij de vrije pakketkeuze. Op kleine scholengemeenschappen zijn leerlingen nu al niet vrij in de samenstelling van hun eindexamenpakket. Er zijn verschillende combinaties voorgeschreven omdat het te duur is om aan groepen van pakweg vijf leerlingen één keuzevak te geven. Daarnaast geeft een flink aantal scholen in de bovenbouw minder lessen dan de wet voorschrijft om zo meer keuzemogelijkheden open te houden.

'Scholen zullen straks goocheltrucs uit moeten halen om de vier profielen in te voeren', aldus C. Visser 't Hooft van de stuurgroep. Het rapport dringt desondanks niet aan op fusies om de problemen op te lossen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden