Kleine meerderheid Britten wil dat Elizabeth voor 2001 vertrekt

Een kleine meerderheid van het Britse volk, 53 procent, vindt dat koningin Elizabeth II tussen nu en haar 75ste verjaardag, in 2001 deo volente, de kroon aan de wilgen moet hangen....

Van onze correspondent

LONDEN

Het is in Groot-Brittannië de gewoonte dat de monarch ermee doorgaat tot hij of zij overlijdt. Maar bijna driekwart van de Britten vindt de koningin 'afstandelijk' en denkt dat zij geen idee heeft van wat er onder het volk leeft, zodat het beter is dat ze ermee kapt.

De cijfers komen uit de Britse zondagkrant The Sunday Times, die ook laat doorschemeren dat het opinie-onderzoek door kroonprins Charles waarschijnlijk gretig zal worden bestudeerd.

Charles, aldus de krant, is namelijk begonnen met een hervormingsprogramma voor de Britse monarchie. En het nauwlettend in de gaten houden van opiniepeilingen maakt daarvan een belangrijk deel uit, 'zodat de monarchie daarop kan reageren'.

Voor Charles zelf is het, zo blijkt uit de cijfers, de hoogste tijd voor actie. Nog maar drie van de tien Britten vinden dat hij zijn moeder moet opvolgen.

Zes van de tien ondervraagden denken dat het beter is een generatie over te slaan en dat Charles' zoon William de troon moet bestijgen, als Elizabeth overlijdt of er de brui aan geeft.

Behalve de bestudering van de polls valt over de hervormingsvoorstellen van Charles nog weinig concreets te melden. De bezem zou door de hofhouding moeten, en de koninklijke familie zou 'toegankelijker' moeten worden, zodat Groot-Brittannië een people's monarchy zou krijgen.

Maar hoe de plannen er ook uitzien, ze zouden door Charles zijn opgesteld in nauwe samenspraak met Tony Blair, met wie de prins al langer goed kon opschieten, maar met wie hij in de week na Diana's overlijden helemaal een zeer hartelijke band opbouwde.

De twee mannen zouden de handen ineen hebben geslagen om de koningin ervan te overtuigen dat het de hoogste tijd is voor hervorming.

Charles kan zijn moeder de harde cijfers onder de neus duwen: uit de opiniepeiling van de Sunday Times blijkt dat 55 procent van alle Britten ervan overtuigd is dat de monarchie, in zijn huidige vorm, over dertig jaar niet meer zal bestaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden