Kleine kroegbaas geeft het nog niet op

De rechtszaal in Den Haag is te klein om alle kroegbazen binnen te laten tijdens het kort geding tegen de staat....

De kleine en boze horecaondernemer laat zich misschien het best typeren aan de hand van een poloshirt waarop de uitdagende tekst: Sigaretje?

Het is dag 1 van het rookverbod in cafés. De kleine horecaondernemer, althans die van de stichting Red de kleine horeca-ondernemer, verzamelt 's morgens vroeg in een café in Den Haag. Het zijn over het algemeen veertigers en vijftigers, wijdverspreide dialecten en van het type kroegbaas, mannelijk én vrouwelijk.

Gehoord het stemgeluid van de meesten, is meeroken in de kroeg geen enkel bezwaar en zelf steken ze ook graag een op. Gelukkig is het terrassenweer. Er wordt geschamperd en gelachen.

Maar de goede stemming verdwijnt als de verongelijkte stoet aankomt bij het naburige Paleis van Justitie, waar hun stichting het rookverbod zal tarten. De rechtszaal waarin het kort geding dient zit al vol, reden waarom ze buiten worden tegengehouden. Een schermutseling met beveiligers van de rechtbank volgt.

Binnen roert de kleine horecaondernemer zich met de mond. De landsadvocaat die het rookverbod bepleit, wordt het spreken soms onmogelijk gemaakt. ‘Mag de staat ook wat zeggen’, vraagt de advocaat een beetje bedremmeld. ‘Die komt er bij mij niet in’, roept een man op de publieke tribune. Op zijn poloshirt staat Café De Buitenweg, Maurik.

Juridisch is het rookverbod vooral onderwerp van vergelijkend landenonderzoek. Gaan in Engeland de pubs er aan onderdoor, in Amerika varen de cafés er wel bij en de twee partijen beweren er elk het hunne mee.

De stichting van de kleine horecabazen zet in op economische ongelijkheid. Er zijn wel vierduizend cafés met een oppervlakte van 35 vierkante meter en dat maakt het onmogelijk een aparte rokersruimte te creëren. De vaste clientèle zal met zijn rookwaren naar elders utwijken. ‘En als de loop er uit is, blijft die er uit’, aldus advocaat Maarten Kamp.

Namens de staat betoogt advocaat Arjen van Rijn dat het rookverbod een alleszins redelijk besluit is, passend in het streven van ‘tabaksontmoediging’ en genomen volgens alle regels van behoorlijk bestuur.

De rechtszaal sist van verontwaardiging. Kom bij de kleine horecaondernemer niet aan met termen als behoorlijk bestuur.

Buiten sust Wiel Maessen, secretaris van de stichting, de gemoederen. Iedereen blijkt ontstemd, zowel de leden die naar binnen mochten als de leden die buiten moesten blijven.

‘En?’, vraagt een van hen.

’Fiftyfifty’, antwoordt Maessen.

Uitspraak 9 juli.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden