Kleine groep heeft baat bij extra's

Vijfduizend chronisch zieken en gehandicapten en veertigduizend mensen met een inkomen tussen minimum en modaal hebben baat bij de extraatjes van het kabinet....

Zij zullen in 2004 niet meer dan 1 procent koopkracht verliezen. Dat is volgens minister De Geus van Sociale Zaken het 'verzachtende' effect van de koopkrachtreparaties die het kabinet trof.

Uit de berekeningen blijkt echter ook dat nog altijd 28 duizend chronisch zieken en gehandicapten wél meer dan 1 procent aan inkomen verliezen. Dat lot treft 171 duizend huishoudens met een inkomen tussen minimum en modaal. Ook zullen zesduizend bovenmodaal verdienende huishoudens door de maatregelen nu meer dan 1 procent in koopkracht dalen.

De oppositiepartijen zijn allerminst tevreden met de effecten van de maatregelen die het kabinet eind vorige week onder druk van de Tweede Kamer afkondigde. PvdA-specialiste Noorman-Den Uyl: 'Het effect is marginaal'. GroenLinks-Kamerlid Van Gent: 'Het is teleurstellend.'

Beide fracties vinden dat er nog steeds te veel mensen op achteruit gaan. 'Er is enige tegemoetkoming in bijzondere ziektekosten, maar de groep met een laag inkomen, die het kabinet met zijn bezuinigingen treft, telt wel bijna tweehonderdduizend huishoudens', constateert Noorman-Den Uyl.

GroenLinks wijst erop dat het extra geld dat het kabinet voor bijzondere bijstand uittrekt een mooi gebaar lijkt, maar de bezuiniging van 220 miljoen slechts ten dele compenseert. 'Bovendien moeten er straks meer mensen gebruik van maken', aldus Van Gent.

Onder druk van de Tweede Kamer besloot het kabinet vorige week niet vijftig maar tachtig miljoen euro extra uit te trekken voor de bijzondere bijstand. Ook worden medische thuiszorg en zelfzorgmedicijnen, zoals paracetamol, voor chronisch zieken en gehandicapten aftrekbaar van de belastingen. Mensen met lagere inkomens betalen minder eigen bijdrage aan de thuiszorg, hogere inkomens meer. Voor een oudere alleenstaande met aanvullend pensioen scheelt dat 91 euro per jaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden