Kleine, conservatieve banken populair bij Britse consumenten

VAN ONZE CORRESPONDENT PATRICK VAN IJZENDOORN

LONDEN Small (and old) is beautiful. Dat is momenteel de trend binnen het Britse bankwezen. Het afgelopen half jaar heeft een half miljoen Britten de grote banken verlaten ten faveure van kleinere en ouderwetse banken.

Zo is het aantal klanten van de Charity Bank dit jaar met 200 procent gestegen, kreeg de Britse tak van Triodos ten tijde van het Libor-renteschandaal 300 procent meer aanmeldingen en heeft het Zweedse Handelsbanken het aantal Britse filialen verdrievoudigd naar 129.

De bank van het idealistische The Co-operative kan zich bijna zelf een grote bank noemen. Door de overname van 632 bankfilialen van Lloyds heeft ze er in één klap 4.8 miljoen klanten bij gekregen.

De kredietcrisis, de bonussen, witwaspraktijken, belastingontduiking, het belazeren van klanten en het renteschandaal: het imago van de Big Four - Royal Bank of Scotland, HSBC, Barclays en Lloyds - is er niet beter op geworden. De onvrede van de klanten valt terug te lezen in de statistieken. Kleine banken zijn populairder dan ooit.

Ook de klassieke leenbanken als de Coventry Building Society en de Cumberland Building Society doen goede zaken, alsmede de Islamic Bank of Britain. Deze trend wijst erop dat er een behoefte bestaat aan 'jaren-50-bankieren', een term waarmee de genoemde banken openlijk adverteren om het verschil met de grootbanken duidelijk te maken. Dit bancaire conservatisme gaat gepaard met verlangen naar groene, duurzame en ethische investeringen.

Op de 'ethische' ranglijst van consumentenorganisatie Ethical Consumer staan de genoemde banken in het linkerrijtje. Het geplaagde Barclays bungelt op die lijst onderaan.

De kleine banken zijn veelal in handen van de klanten in plaats van de aandeelhouders. Hierdoor bestaat er minder druk om snelle winsten te behalen teneinde dividend uit te kunnen keren. Dit zorgt ervoor dat de kleine banken eerder bereid zijn hypotheken en andere leningen te verstrekken, iets waar tijdens de recessie veel vraag naar is.

Dat laatste merkte ook Dave Fishwick, een busverhuurder uit Burnley in het noorden van Engeland, die uit onvrede met de bankwereld een eigen kredietbank heeft opgericht. Het reilen en zeilen van de Bank of Dave was onderwerp van een televisiedocumentaire.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden