Klein onderwijslexicon 2012

Allochtonentoets. Schimpnaam voor de makkelijke Citotoets die potentiële vmbo-leerlingen zouden krijgen - ideetje van PvdA en VVD.


Onderzoeker Jaap Dronkers stelde dat de jaren vijftig weer terug waren: dommerds en slimmeriken in twee rijen, overgeleverd aan het oordeel van de leerkracht. Stigmatiserend en ontmoedigend. Vond ook de Tweede Kamer; de toets gaat gelukkig niet door.


Artikel 2. Gaat eraan, als het ligt aan Rinda den Besten, beoogd voorzitter van de PO-Raad. Alle scholen openbaar, de vrijheid van onderwijs houdt het sluiten van slechte scholen tegen. Best plan.


Bultrugleed. Johannes bracht alle Nederlandse basisscholieren aan het huilen, toen hij een 'spuitje' kreeg.


Carnavalslessen, in Breda. Zelfs feesten moet je leren. Weer een van die vele onzinnige cursussen die de basisschool teisteren.


Dood. Opmerkelijke blog van een vwo-leerling die het niveau een lachertje vindt: www.hetonderwijsisdood.wordpress.com. 'De eerste vier jaar van mijn middelbareschoolcarrière heb ik om precies te zijn niets uitgevoerd.'


Digibrand. De brandweer rukte uit voor een brand op basisschool de Klimroos in Utrecht. Bleek een gezellig haardvuur op het digibord.


Excellentie. Meest gehoorde woord in onderwijsplannen. Waar het aan ontbreekt, loopt de mond van over. Zowel leerlingen als leraren moeten excellent en excellenter. Het woord 'verbetering' hoor je zelden.


Falen. Bijna net zo vaak gebruikt woord in het onderwijs. Meestal in combinatie met 'bestuur' of 'toezicht'. En het citaat: 'Iedereen zag het. Niemand deed iets.' Zie ook Graaizucht en Moreel Kompas.


Flitsverhaal. Ultrakort verhaal, te lezen in de palm van je hand. Op Twitter slechts 140 tekens. Zeer geschikt om scholieren aan het lezen te krijgen. Fabelverteller Aesopus deed het ook al.


Graaizucht. Zie Falen, Kleilaag en Moreel Kompas.


Hyvescomputer. Hyves is uit, behalve als je acht bent. Het bedrijf gaat zijn supercomputers nu verhuren, onder meer aan het onderwijs. Handig.


Kleilaag. Geldverslindende kaste van onderwijsbestuurders. Publieke ondernemers die ongecontroleerd gemeenschapsgeld uitgeven, liefst aan zichzelf. Gaat de bijl er eindelijk in, nu nieuwe minister Jet Bussemaker zichzelf uit die klei heeft getrokken?


Kleuter. Bedreigde diersoort. Pedagogen waarschuwen tegen de toetsdrift en kennisdwang in groep 1 en 2. Kinderen leren op die leeftijd meer van spelen en bewegen dan van letters en cijfers. Ooit wisten kleuterjuffen dat. Maar die bestaan niet meer.


Leukste tijd van je leven. Dat is studeren niet meer. Studentenpsychologen hebben het razend druk. Studenten kampen met faalangst, keuzestress en structuurloosheid. Meisjes zijn vaak overijverig, jongens bezwijken voor drank, blowen en games. Net als in het gewone leven.


Moreel Kompas. Daaraan ontbreekt het volgens minister Bussemaker de bestuurders van onderwijsgigant Amarantis. Rommelen in vastgoed, dure lease-auto's, een protserig kantoor aan de Amsterdamse Zuidas. Een vorstelijk salaris opstrijken, terwijl je personeel op de 'nullijn' blijft. En dan de boel de verdommenis in helpen. Bestuursvoorzitter Bert Molenkamp - 400.000 euro in 2011 - jammert over 'ernstige reputatieschade'. Zie ook Graaizucht en Kleilaag.


Project X-feest. Woord van het jaar, feest van het jaar voor scholieren en studenten. Het bedaagde Haren werd even een tuigdorp.


Rekenvrees. Aankomende pabostudenten laten zich afschrikken door de verplichte rekentoets. Het aantal inschrijvingen is flink afgenomen sinds de invoering van die akelige toets.


Skybox. Symbool van de schoolbestuurder die de grote jongen uithangt. Het schoolbestuur van Consent huurde voor 45.000 euro per jaar een skybox bij FC Twente. Zelf noemden ze het liever een 'maatschappelijk platform'. Leraren mochten bedienen.


Twenty-first Century Skills. Communicatie, samenwerken, kritisch en probleemoplossend denken en burgerschap - dát zijn de vaardigheden die kinderen in onze eeuw moeten beheersen. Deden we in de vorige eeuw niet. Althans, niet met een iPad.


Wereldkampioen. Nederland is topland in het bij de les houden van zwakke leerlingen. Nergens is de kloof tussen beste en slechtste leerlingen zo klein als in ons land. Nu nog de slimme kinderen laten presteren. Zie ook Excellent en Dood.


Beste lezer, ik wens u een mooi 2013!


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden