'Klein maar fijn' en andere kladjes

Vlak voor nieuwjaar de boel opruimen en met een schone lei beginnen. Uit de wanorde op je bureau komen kladblaadjes en bierviltjes met diagrammen te voorschijn....

Geboren en getogen op Zeeuws-Vlaanderen, de jeugdbridgeclub in Oostburg, aspirant en junior, in 1997 de eerste nationale titel met jeugdvriend Dejan Markovic. In 1998 een nieuw partnership met Anton Maas. In 1999 een contract bij 't Onstein. En dan 2000: Februari, met Berry Westra kampioen in het NK-paren. April, met Maas en nevenpaar Jansma/Verhees winnaar van het Open viertallenkampioenschap. Mei: selectie voor het Nederlandse team. Juli, de internationale prijs van de International Bridge Press Association voor het best afgespeelde spel. Augustus, een sterk optreden tijdens de Olympiade (Maastricht). December, winst in de MK-viertallen. Het kon niet op voor Vincent Ramondt, pas negenentwintig, die een grote belofte snel inloste en de titel speler van het jaar ten volle verdient.

De stapel nieuwe bridgeboeken op het bureau bleef dit jaar teleurstellend laag. In Bridge, Zia ... and me (Master Point Press, Toronto. ISBN: 1-894154-04-5), beschrijft Michael Rosenberg hoe hij met partner Zia Mahmood opmerkelijke ideeën ontwikkelde: 'Wij verkiezen het inzicht, de handigheid en bekwaamheid boven de theoretisch zuivere speelwijze. We prefereren een slem dat afhangt van het raden van troef vrouw boven een slem met 65 procent kans'. 'Troeftrekken stellen we graag zo lang mogelijk uit'. Twee uitspraken die de gewone bridger met stomheid zullen slaan en rampzalige gevolgen kunnen hebben als je ze klakkeloos in de praktijk brengt. Toch is de manier waarop Rosenberg en Zia tegen bridge aankijken een fascinerende introductie in het denken van de absolute topbridger die ook zijn mening geeft over psychic bids, alerteren, arbitrage en ongeoorloofde informatie.

De interessantste Nederlandse uitgave is Acol Plus door Wim Heemskerk en Henk Willemsens (Tirion, ISBN: 90 4390 130 X). De schrijvers behandelen uitgebreid en diepgaand, met veel voorbeelden, vragen en opgaven, ruim honderd onderwerpen uit het competitieve bridge. De inhoud is leerzaam en instructief; de stijl tamelijk stijf met de lezer in de zo verfoeilijke u-vorm. Dat de auteurs het verschil tussen de viertallen- en parentactiek in vijf bladzijdes uit de doeken doen is een lachertje. Dit neemt niet weg dat het boek nuttig is voor de bridger die zijn clubcompetitie wil winnen of zich wil wagen in de wereld van het toernooibridge.

'Klein maar fijn' is de titel van het spel in diagram 1 waarin Vincent Ramondt een deelscore op delicate wijze tot een goed einde brengt.

Zie diagram 1

west noord oost zuid

-- -- pas 1*

1* dbl pas 1SA

pas pas pas --

West kwam uit met *H en switchte na de negeatieve *2 bij oost naar *10. De leider, Ramondt, geloofde niet in een drie-drie verdeling van de klaveren, gaf de hoop op een vierde slag in die kleur op, en won de slag met *V in de dummy. Een ruiten uit noord en oost won, al te haastig, met *A. Het schoppenvervolg was voor *A in de dummy waarna de leider ruiten naar *H speelde (en niet op *B sneed), *A en *H meenam (west *3 weg) en west met *V aan slag bracht. West kon een schoppenslag en *AH meenemen maar moest in het eindspel van twee kaarten van *B4 in de *V10 van zuid spelen. Het ging om slechts vier imps maar in elke beperking toont zich de ware meester.

In diagram 2 komt Michael Rosenberg tot de juiste concusie na een bjzondere manoeuvre van een tegenspeler.

Zie diagram 2

west noord oost zuid

-- -- pas 1*

pas 1* pas 1*

pas 2* dbl 3*

pas 3* pas 3SA

pas pas pas --

West kwam uit met *B,*3, *7. De eerste analyse van zuid, Rosenberg: 'Geen lastige hand, met *V in oost elf of twaalf slagen. Met die vitale kaart in west vermoedelijk twee of drie down. Speel ik na *H eerst *A voordat ik in harten oversteek voor de snit op *V?' Hij mijmert hardop verder: 'Schiet ik er iets mee op als ik *B in de eerste slag duik? Oost lijkt een zeskaart ruiten te hebben, misschien kan ik de communicatie verbreken'. Zo gezegd zo gedaan en west bleef met *B aan slag. Een denkpauze en west, meervoudig wereldkampioen Bobby Wolff, speelde verrassend harten na. Rosenberg: 'Een typische switch. De verdeling van de ruiten is inderdaad zoals ik vermoedde en kennelijk ziet west dat oost geen entree heeft. Ik neem de hartens mee en ga verder met een eindspel tegen west'. Na de eerste zes slagen de situatie zoals in diagram 3.

Zie diagram 3

Rosenberg speelde schoppen naar *V in zuid voor *H in west die met *A en een derde ronde schoppen van slag ging naar *10 in de dummy. De leider cashte *AH en speelde *H voor het aas van oost, Bob Hamman, die *V als negende slag moest brengen.

Hogere speeltechniek heeft niets verhevens. Gewoon tot dertien tellen leidt in diagram 4 tot de winnende oplossing.

Zie diagram 4

west noord oost zuid

-- -- -- 2SA

pas 3* pas 3*

pas 6SA pas pas

pas pas -- --

De inventarisatie: West komt uit met *V en de leider telt in azen, heren en vrouwen elf topslagen, met in harten en schoppen een kans op een extra slag. Het kost niets *V een keer te duiken en west speelt *9 door voor het aas van zuid (oost klaveren weg). Een extra, de twaalfde, slag in harten is onmogelijk.

De twaalfde slag: Hoe pakt de leider de schoppenkleur aan, drie-drie of de snit op *B?

Het telwerk: De leider neemt na *A ook *H mee, oost een klaveren weg, en speelt AHV zowel in ruiten als klaveren: West bekent drie keer op beide lage kleuren, de vjfkaart harten van west was al bekend. Oost gooit twee klaveren af en vervolgens vier keer ruiten. Alle klaveren en ruiten zijn eruit.

De conclusie: West heeft twee kaarten in schoppen. De leider incasseert *H en *V, zowel oost als west bekennen twee keer) en speelt *4, oost *8: West heeft geen schoppen over en de snit op *B gaat met honderd procent zekerheid slagen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden