Klein geluk

Uit de ivoren toren en terug naar de dagelijkse realiteit in de zoektocht naar geluk.

LOES REIJMER

Goed nieuws voor degenen die zich niet snugger genoeg achtten voor een opleiding economie of econometrie en toen maar slappe studies als geschiedenis, sociologie of, gruwel, journalistiek gingen doen: de heeren en damesch economen benijden u. Althans, dat valt af te leiden uit de vraaggesprekken die Vrij Nederland had met de meest in het oog springende economen van Nederland.

Zij kiezen ditmaal hun primus inter pares voor de serie 'De beste in zijn vak', waarin columnisten, radiopresentatoren en uitgevers hen voorgingen.

Wat blijkt? Alle ondervraagden pleiten er in meer of mindere mate voor de ivoren universitaire toren te verlaten en meer met de dagelijkse realiteit bezig te zijn. Zo vindt Rick van der Ploeg dat goede economen niet alleen wetenschappelijk aanwezig zijn, maar ook maatschappelijk. Terwijl Sylvester Eijffinger als jonge hoogleraar bij theoretische modellen zwoer, zegt hij nu: 'Economie is een maatschappijwetenschap, net als sociologie en psychologie.' Winnaar Bas Jacobs houdt een vurig pleidooi voor bestudering van de Grote Depressie ter bestrijding van de huidige crisis. Geschiedenis inderdaad, de studie waarmee u opgeleid dacht te zijn voor werkeloosheid.

Op dat gebied een pijnlijk artikel in De Groene Amsterdammer: 'De nieuwe armen komen uit de gerieflijke middenklasse', stelt de cover. Ja, u zucht en denkt: wéér een verhaal over gezinnen die hun derde skivakantie niet meer kunnen bekostigen, of vrouwen die zich ondanks die rotreclames toch nog steeds in de schulden steken bij Zalando. Maar dit artikel is zo doorspekt met ernst -de Groene zou de Groene niet zijn - dat u prompt begint met sparen. Opdat u niet zoals de 46-jarige Linda van D. na het stuklopen van een relatie met de kinderen in een ger, een Mongoolse tent, op een modderige camping moet wonen. Of uzelf betrapt op de gedachte voortaan emmers water uit de buitenkraan van de buurvrouw te stelen, zoals Sascha Meijer (47) deed.

De hierboven beschreven dames zullen er anders over denken, maar in Elsevier vindt Syp Wynia dat Nederlanders zich de crisis ten onrechte zo persoonlijk aantrekken. 'Het is gangbaar jezelf een crisisgevoel aan te meten', stelt hij. Het essay is een pleidooi voor minder somberheid.

Dat heeft de artdirector van het weekblad zich aangetrokken: op de cover prijkt een heuse paashaas, verderop vinden we Mark Rutte in een VVD-ei.

Minder frivool is het verhaal dat door Elsevier 'De gifmoord' is gedoopt. Misdaadjournalist Gerlof Leistra reconstrueert daarin het overlijden van boekhandelaar Marian Heij. Zij werd verliefd op de zes jaar jongere Nasr, trouwde in gemeenschap van goederen en werd door hem vergiftigd.

Wie na lezing het geloof in het mannelijk deel der wereldbevolking is verloren, moet de VN er nog even bijpakken. Daarin een fotoreportage van mannen en hun metaaldetectors, 'een typische mannenhobby'. Op de foto's minuscule vondsten in knoestige, vieze handen: theelepeltjes, of een mariaspeldje. Ja ja, geluk zit in kleine dingen, weten de afgestudeerden in slappe studies al langer.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden