Klein Duimpje lacht tussen de stampvoetende reuzen

Rubriek Ruimte op links in de Volkskrant van 2 november

Russen, Spanjaarden, Engelsen, ga vooral door met konkelfoezen. Beschuldig elkaar van smoezelige praktijken. Koop om. Beloof Afrikaanse of Aziatische FIFA-bestuurders met stemrecht voetbalvelden of glimmende kantoorpanden. Stort desnoods een bedrag met zeven cijfers op een privérekening. Bezoedel het voetbal.

Over precies een maand, op 2 december, weten we welke landen de WK’s van 2018 en 2022 mogen houden. Terwijl de spanning oploopt, riekt de verkiezing in Zürich, ten hoofdkantore van de bananenrepubliek FIFA, bij voorbaat naar list en bedrog.
Eigenlijk zouden Nederland en België, samen kandidaat voor 2018, zich moeten terugtrekken. Ambassadeur Gullit draagt dan live op tv een verklaring voor. Strekking: met dit corrupte zooitje doen wij geen zaken meer. Die stellingname zou de wereld overgaan. Maar dat doen Nederland en België niet, want de initiatiefnemers willen graag het WK houden.

FIFA-president Blatter en co praten als Brugman, maar de ene na de andere onthulling bevlekt het verre van zuivere blazoen tijdens het biedingsproces. De bestuursleden Adamu (Nigeria) en Temarii (Tahiti) werden al ontmaskerd door als Amerikaanse lobbyisten verklede journalisten van the Sunday Times. In ruil voor geld beloofden ze op de Verenigde Staten te stemmen, voor het WK van 2022. Adamu bekende dat tijdens een bezoek aan Moskou ook Rusland naar zijn stem dong, voor 2018.
Naar de kandidatuur van Spanje en Portugal loopt een onderzoek, vanwege mogelijke uitruil van stemmen met Qatar. Jij stemt op mij voor 2018, dan stem ik op jou voor 2022. Dat is verboden.

Engeland dan. David Triesman trad af als voorzitter van het comité, omdat hij in de lente sprak over pogingen van Spanje, met hulp van Rusland, om scheidsrechters om te kopen tijdens het WK van 2010. Een vertrouwelinge liet een band meelopen met de gezellige gesprekken en holde naar de krant. Rusland zou dan steun krijgen in de aanloop naar 2018.
De Russische voorzitter Sorokin wekte de woede van de Engelsen door te stellen dat Londen een gevaarlijke stad is met overmatig drinkende mensen. Londen boos, Moskou geschrokken.

En dan te bedenken dat er nog een maand te gaan is. Heerlijk, een maand vol intriges. Maar Nederland en België dan, Klein Duimpje tussen de stampvoetende reuzen van het voetbal? Ze vertonen bijna voorbeeldig gedrag. Wij zijn alleen lastig over belastingen of over rechten van FIFA-werknemers. Als wij al zeuren, is het omdat we iets te duur vinden, of omdat de FIFA niet moet denken privileges te genieten.

Wíj hebben Harry Been, het prototype van de betrouwbare Nederlander. Wij geven een mooie, gegraveerde pen weg tijdens de lobbyreizen. Geen geld, geen beloftes, geen avond met wilde dames. Wij zijn zuiver op de graat, tot het tegendeel is bewezen.
We zijn dus kansloos. Of toch niet? We zijn in ieder geval onszelf. We doen wat blijkbaar volstrekt abnormaal is in het voetbal. Ach: als we verliezen, toveren we onze glimlach van superioriteit op het gelaat. De rol van morele winnaar heeft ons altijd gepast.

Willem Vissers

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden