'Klein christelijk' van groot belang

De tijd dat andere Kamer-leden koffie gingen drinken als 'klein christe-lijk' aan het woord kwam, is voorbij. CU en SGP zijn volwassen geworden.

VAN ONZE VERSLAGGEVERS JAN HOEDEMAN en REMCO MEIJER

Wat lang onmogelijk leek, staat nu op het punt te gebeuren: twee kleine christelijke partijen helpen mogelijk een paarse politieke coalitie aan een parlementaire meerderheid. In het versplinterde politieke landschap zijn de ChristenUnie (5 zetels in de Tweede Kamer, 2 in de senaat) en de SGP (3 om 1) uitgegroeid tot niet te vermijden machtsfactoren. En daarmee zijn ze in hoog tempo politiek volwassen geworden.

In de verkiezingscampagne van 2012 haalde SGP-leider Kees van der Staaij nog herinneringen op aan 1998, toen hij lid werd van de Tweede Kamer en de doorgaans constructieve SGP écht oppositie voerde. De politiek was pimpelpaars en die medisch-ethische vernieuwingsdrift was de Staatkundig Gereformeerden een gruwel. En dat was wederzijds.

Maar de tijden zijn veranderd, voor zowel de SGP als de ChristenUnie. De tijd dat andere Kamerleden en journalisten een kop koffie gingen drinken als 'klein christelijk' in debatten aan het woord kwam, is voorbij. Hun luttele zetels hebben een grote waarde.

Dat is de laatste jaren te merken. De CU trad in 2007 toe tot het kabinet-Balkenende IV, als bruggenbouwer tussen CDA en PvdA. De SGP werd in Rutte I een officieuze gedoogpartner, toen na de verkiezingen van de Provinciale Staten de SGP de beslissende stem in de senaat leverde voor een meerderheid.

Twee bevindelijke partijen, onderling heel verschillend, maar beide nu in de positie om hun achterban te bedienen. Anders dan toen liggen de immateriële zaken nu niet op tafel. Geen gedoe over abortus, euthanasie of koopzondagen. De onderhandelingen gaan nu vooral over geld, daar moet uit te komen zijn. Niet dat die twee partijen hun principes zijn verloren: geld kan ook pragmatisch 'christelijk' worden aangewend.

D66 heeft werkgelegenheid, lastenverlichting, onderwijs en vergroening als speerpunten Daar zijn de christelijke partijen allemaal niet tegen. Daarnaast houdt de ChristenUnie het oog scherp op het scheppen van banen en het verlichten van de lasten, met name voor gezinnen met kinderen. Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen (APB) werd de Nabestaandenwet al ter discussie gesteld - die ligt nu zeker ook op tafel.

De SGP zet in op de kindregelingen, op niet snijden in Defensie, op de positie van gezinnen met één kostwinner, op mantelzorgers en op hulp aan tienermoeders. Tijdens de APB vroeg zij ook aandacht voor de zogenoemde TOG-regeling: mensen die voor een gehandicapt kind zorgen.

De sfeer aan tafel bij Dijsselbloem is gemoedelijk, zeggen ingewijden. SGP en ChristenUnie hebben niet meer die onderlinge irritatie van enkele jaren geleden, toen lijstverbindingen sneuvelden omdat de CU wél vrouwen verkiesbaar zette en de SGP niet.

De onderhandelaars van PvdA, VVD en D66, niet vies van een stevige vloek op z'n tijd, weten die meestal op het juiste moment in te slikken, vertelt een betrokkene. Het gaat om geld, om 100 miljoen hier en 200 miljoen daar. Daar moet alles nu even voor wijken.

Nachtenlang al praten Kees van der Staaij en Arie Slob met hun voormalige politieke opponenten over allerlei technische details. Om 's ochtends bij het ontwaken te bedenken: maar hoe ziet het totaalbeeld eruit? Kan ik hiermee thuis komen? Het past bij de degelijkheid waarmee ze beiden naam maakten als Kamerlid. Vaststaat dat een akkoord goed zal zijn doordacht, voordat het met Gods zegen aan het daglicht wordt prijsgegeven.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden