Klein bedrijf dwingt IT-reus Atos Origin tot naamswijziging

De grote automatiserder Atos Origin moet in Nederland zijn naam veranderen. Dit bepaalde het gerechtshof in Den Bosch dinsdag in hoger beroep na een klacht van branchegenoot Atos....

Van onze verslaggever Harry Linde

Atos is een klein adviesbureau uit Utrecht met 45 medewerkers, gespecialiseerd in planning. Atos Origin is een beursgenoteerde Frans-Nederlandse automatiseerder met 47 duizend mensen in dienst, waarvan negenduizend in Nederland. Atos Origin heeft een jaaromzet van vijf miljard euro.

Directeur Ben Jansen van Atos beweert dat de naamsverwarring zijn bedrijf overlast oplevert. 'Klanten bellen Atos Origin terwijl ze ons moeten hebben, post komt bij de verkeerde Atos terecht. Daardoor zijn we mogelijk projecten misgelopen. Ik heb een veertig centimeter dik dossier met problemen.'

Jansen stapte in 2003 naar de rechter en werd prompt in het gelijk gesteld. Atos is eerder opgericht dan Atos Origin. En dat was voor de rechter het meest doorslaggevende argument.

Atos Origin deed een schikkingsvoorstel, maar dat wees Atos-directeur Jansen met kracht van de hand. 'Atos wilde voor een dubbeltje op de eerste rij zitten.'

Daarop ging Atos Origin in hoger beroep en verloor dinsdag opnieuw. Volgens Jansen opnieuw omdat 'het voeren van een vergelijkbare naam verwarring oplevert bij twee bedrijven met ongeveer dezelfde activiteiten'. Rechterlijke uitspraken uit het verleden leren dat de rechter in dit soot conflicten vaak oordeelt in het voordeel van het oudste bedrijf.

Atos Origin krijgt drie maanden de tijd om de bedrijfsnaam te veranderen. Daarna geldt een dwangsom van 2500 euro per dag. De woordvoerster kan niet zeggen of Atos Origin tegen het vonnis in cassatie gaat bij de Hoge Raad.

Atos-advocaat Charles Gielen becijfert dat het vonnis Atos Origin 'miljoenen euro's' kan gaan kosten. Het duurt tenslotte wel even voordat de nieuwe naam even bekend is als de oude.

Atos directeur Jansen kan intussen behaaglijk achterover leunen. Partijen sluiten een nieuwe poging tot schikking niet uit. Jansen heeft daarbij nu een ijzersterke onderhandelingspositie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden