Kleerhangers

Zalm lanceerde een voorstel om bijstandsgerechtigden hun eigen uitkering te laten verdienen, en Mark Rutte (die eigenaardig genoeg wel eens is aangezien voor een 'progressieve VVD'er') kopte de bal meteen in....

Jan Blokker

'Het advies van Zalm', zei hij op een liberale ledenvergadering, 'past precies in de nieuwe wet Werk en Bijstand. Gemeenten zijn veel te laks als het er om gaat bijstandtrekkers te laten werken, waardoor het des te moeilijker wordt om die mensen straks weer aan de normale arbeidsmarkt te laten wennen. Hoe het wel kan bewijst Helmond. Daar moeten bijstandsgerechtigden kleerhangers inpakken. Doen ze dat niet, dan riskeren ze hun uitkering.'

Volgens mij is zelfs de christelijke werknemersbond Patrimonium aan het eind van de negentiende eeuw wel voor minder de straat op gegaan.

Kleerhangers inpakken.

Hebben we hier te maken met een typisch Helmonds probleem, waar zich vanwege een structureel inpakkerstekort de kleerhangers overal vervaarlijk beginnen op te hopen, tot toenemend verdriet van plaatselijke wandelaars, fietsers en automobilisten?

Ik bedoel: is de Helmondse oplossing ook te vertalen naar bijstandtrekkers die in bijvoorbeeld Amsterdam te beroerd zijn om een poot uit te steken, behalve als ze 'm kunnen ophouden?

En dan misschien met iets anders dan kleerhangers die ik in de hoofdstad tot dusver ook nog nooit in alarmerende getale langs de openbare weg heb zien rondslingeren, maar je hebt daar ongetwijfeld weer andere gebruiksartikelen die nodig aan een inpakbeurt toe zijn.

Zalm was in zijn voorstel directer. Hoe de 400 duizend landgenoten die nu in de bijstand zitten precies als dwangarbeiders kunnen worden ingezet, liet hij graag over aan Rutte, Helmond en overige gemeenten. Hij had een suggestie die eigenlijk veel praktischer was.

'Bijstandsgerechtigden', sprak hij tot zijn achterban in Rotterdam, 'moeten te werk worden gesteld in de huishouding van mensen die hulp nodig hebben.'

En hij vervolgde:

'Iedereen heeft een huis en daarmee ook een huishouden. En dus kan iedereen huishoudelijk werk doen.'

Zou 't?

Iedereen heeft een portemonnee, en daarin ook geld. En dus kan iedereen financieel-economisch werk doen.

Terwijl ik maar naar mezelf hoef te kijken om te weten hoe verschrikkelijk je je in dat type logica kunt vergissen.

Ik geef toe dat ik een huis heb, en dat de boel daar zo goed en zo kwaad als het gaat aan kant wordt gehouden. Maar niet door mij. Ik kan tegenover Ciska Dresselhuys vanwege de feministische meetlat wel blijven liegen dat ik thuis met regelmaat de theedoek, de braadpan en de zeemlerenlap hanteer, maar de waarheid is vreselijker dan zij in haar bangste dromen zou durven vermoeden: ik ben onder andere met iemand getrouwd om al die dingen juist niet te hoeven hanteren.

Heel effici, zou Zalm me moeten nageven. Je moet in het leven taken leren delegeren, zeker als je zeker weet dat een ander er beter voor is toegerust. En ik ben er te stom voor.

Dan laat ik de vrouwonvriendelijkheid van Zalms stelling nog maar even in het midden. 'Iedereen kan huishoudelijk werk doen' waarmee eigenlijk met zoveel woorden is gezegd dat je er net zo goed een ongeschoolde moslim uit Afghanistan voor kunt nemen.

Ik weet wel beter.

Stel het geval dat ik morgen als gevolg van de meedogenloze werkgeverswillekeur van PCM uit mijn functie word ontheven, en Zalm mij inderdaad verplicht in een ziek gezin het bed op te maken, de kamer te stofzuigen en de pot te koken wat denkt u dat daar van terecht komt?

Helemaal niets.

En de kans dat ik na m'n totaal mislukte en vernederende hulpverlenersintermezzo bij die familie ooit nog met een stukje voor de krant kan terugkeren in het normale arbeidsproces, die kan ik u ook op een briefje geven. Die is nul.

Nee, dan zou ik toch altijd nog liever kiezen voor de Helmondse variant, en tot mijn dood kleerhangers blijven inpakken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden