Klaverjassen

MAKEN ze bij de LPF steeds heibel omdat ze nog zo'n jonge partij zijn?..

Jan Blokker

Dat is het standaardexcuus.

Maar het lijkt me lariekoek.

Ik kan zo tien jonge klaverjasverenigingen noemen waar nooit ruzie is, laat staan dat er een medisch gespecialiseerd lid tussen zou zitten die z'n handen niet kan thuishouden. Die mensen hebben hun spelregels en hun statuten zoals Wijnschenk z'n Weisglas en z'n gedachtegoed heeft, en eens in de zoveel tijd kruisen ze de degens met een tegenstander, zoals ze in een coalitie pal moeten staan tegen de oppositie. Het enige verschil tussen politiek en klaverjassen is qua spel hooguit dat je het eerste in een Kamer doet, en het tweede meestal in de kroeg.

Als ik de dag van gisteren goed gevolgd heb, heeft het Duitse accent van Winny de Jong de deur dichtgedaan. Waarschijnlijk had ze straffeloos met betrekking tot ieder ander kunnen spreken van 'meelopen zoals dat in de Tweede Wereldoorlog gebeurde' - maar ze koos uitgerekend Ferry Hoogendijk, en dat moet haar fataal zijn geworden. Wist ze niet dat Ferry's vader zich indertijd tegen de Duitsers 'ernstig heeft verzet'? Misschien kende ze in haar kring meer kinderen van foute dan van goede ouders - maar los daarvan had ze natuurlijk moeten weten dat Ferry als enige intellectueel in een gezelschap van advertentieverkopers, boerenleiders, dammers en vechtlustige dokters en ook nog buurman van Heinsbroek, de ware ongekroonde Leider is.

Verkeerd geklaverjast.

Als kaartliefhebber hoop ik uiteraard dat ze haar zetel niet opgeeft. Op voorspraak van niemand minder dan Pim Zelf is ze door het volk tenslotte ook gekozen. Wie trouwens was na 6 mei bijna kapotgegaan van verdriet? Ferry niet. Cor, Gerard, Harry, Harm, Jim en Mat evenmin. Eduard, Herman, Hilbrand en Roelf bestonden nog niet eens, d.w.z. die waren nog lid van de PvdA, de VVD of het CDA. Maar Winny heeft toen nog wekenlang ziek thuis gelegen: de vleesgebleven Dochter. Dus dat Duitse accent wil je in het parlement blijven beluisteren, desnoods in beurtzang met het in de seksindustrie verrookte stemgeluid van Eberhard die nu in politieke zin toch z'n strafblad heeft gekregen. Bovendien zou ik Winny graag haar ooit zo veelbelovend begonnen kruisvaart tegen de media horen voortzetten.

Het zal voor de vierentwintig achterblijvers mogelijk een extra uitdaging betekenen. In die geest sprak ook de uitvergaderde fractievoorzitter tot de verzamelde pers.

'Het gaat niet om Wijnschenk of om wie dan ook', zei hij. 'Het gaat om de 1,6 miljoen kiezers die ons hun vertrouwen hebben geschonken. En ik wil niet onder tafels en stoelen steken dat we een ongelooflijk zware job hebben te doen: we moeten het land veranderen.'

Volgens de laatste polls is een kwart van die 1,6 miljoen intussen ontrouw geworden: als er nu verkiezingen zouden worden gehouden, heeft de LPF nog zeven zetels, en dat is niet gepeild door Maurice de Hond, dus het kan redelijk betrouwbaar zijn.

En is dat niet een geknipt aantal om de amper ingezette revolutie te voltooien? Zo is D66 ook begonnen. Zesentwintig was van meet af aan een te groot en te waterig getal. De bijbelse Gideon won de beslissende slag weliswaar met driehonderd volgelingen, maar dat moet je overdrachtelijk zien. Een gideonsbende is in de vernieuwingsgeschiedenis altijd onaanzienlijk geweest en toch hebben ze dikwijls het land weten te veranderen.

Ik ken trouwens veel jonge, bloeiende klaverjasverenigingen met zeven enthousiaste leden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden