Klaver: zwarte kant wel degelijk in film

De veelbesproken documentaire over GroenLinks-leider Jesse Klaver bevat wel degelijk ook 'mijn slechte kant', vindt Klaver zelf. De film toont volgens Klaver dan misschien geen politieke uitglijders, maar liet wel zien dat zijn naasten op het tweede plan raakten.

Jesse Klaver.Beeld anp

Klaver reageerde in het televisieprogramma Jinek op de kritiek dat de documentaire, die werd geschoten door een campagnemedewerker, Joey Boink, hem zou afschilderen als een heilige. Om de schijn van partijdigheid te vermijden besloot omroep BNNVARA, die de film zou uitzenden, daarvan uiteindelijk af te zien. De producent kocht daarop de rechten op en vertoont de documentaire de komende tijd in filmzalen, theaters en online op Blendle.

'Als er iets is wat ik pijnlijk vind en wat mijn slechte kant laat zien is het dat', verwees Klaver naar een scène waarin hij zijn moeder begroet maar ondertussen met zijn hoofd bij de campagne is. Klavers moeder overleed anderhalve maand later, midden in de kabinetsformatie waarin haar zoon was ondergedompeld. 'Ik heb het veel te veel als vanzelfsprekend gevonden dat ze er is', zei Klaver. Hij was naar eigen zeggen 'altijd maar bezig met dat politieke project'. 'Ik had liever dat er tien momenten in hadden gezeten waarin ik een debat voorbereid dat slecht gaat of iets niet goed doe dan dit.'

Documentairemaker Joey Boink, die tijdens de verkiezingscampagne beeldvoerder was voor GroenLinks, vindt dat het in de film vooral wringt als Klavers 'grenzeloze ambitie' in beeld komt. 'Dat gaat wel heel ver soms.'

Lees meer over Jesse Klaver:

Het Commissariaat voor de Media gaat met BNN-Vara in gesprek over de totstandkoming, de onafhankelijkheid en de financiering van de veelbesproken documentaire Jesse over GroenLinks-leider Jesse Klaver.

BNNVara had op het punt gestaan de documentaire over de Heiland van de Westrand uit te zenden, maar gelukkig was net op tijd bekend geworden dat het Klavers bloedeigen 'content creator' Joey Boink was die de film had opgetrokken uit overgebleven campagnemateriaal, schrijven de Betrouwbare Mannetjes.

Het weigeren van de documentaire 'Jesse' is een schoolvoorbeeld van censuur, schrijven Egbert Dommering en Nico Van Eij. De weigering om de docu uit te zenden is genomen onder druk van een niet geïnformeerd publiek debat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden