Klaver sluit zich aan in de rij voor het Torentje: ik wil premier worden

GroenLinks-leider Jesse Klaver (30) geeft de strijd om het progressieve deel van het electoraat een nieuwe dimensie: vrijdagavond heeft hij aangekondigd dat hij minister-president wil worden in plaats van VVD-leider Mark Rutte. 'Nederland heeft een premier nodig die vasthoudt aan zijn idealen', aldus Klaver.

Jesse Klaver Beeld anp
Jesse KlaverBeeld anp

Meer dan ooit is het dringen voor de deur van het Torentje. Nederland kent geen gekozen minister-president, maar partijen proberen er wel in toenemende mate campagne op te voeren. Voorheen was de aanspraak op het premierschap voorbehouden aan grote partijen, maar sinds Pim Fortuyn ('vergis je niet, ik word de minister-president van dit land') zich in 2002 vanuit het niets met veel bravoure in de strijd mengde, doen steeds meer partijleiders een gooi.

Klaver (4 zetels in de Tweede Kamer) volgt in deze campagne Rutte (VVD), Wilders (PVV), Pechtold (D66) en Asscher (PvdA) die dezelfde ambitie uitdragen. 'Ik weet het, een leider van GroenLinks die zegt dat hij premier wil worden, het is ongebruikelijk', erkende hij vrijdag. 'Maar onze hele campagne is ongebruikelijk, mijn hele levensloop is ongebruikelijk.'

RTL-debat

Het past in de GroenLinks-strategie om Klaver voor te sorteren als de voornaamste kandidaat op de linkerflank. PvdA, SP en GroenLinks gaan ervan uit dat één van hen nog altijd kans maakt om zich te mengen in de strijd tussen VVD en PVV en dan veel kiezers weg te halen bij de linkse concurrenten. Zoals toenmalig PvdA-leider Samsom in 2012 deed.

Een extra factor in deze strijd is het eerste grote televisiedebat, op zondagavond 16 februari bij RTL4. Daarvoor worden alleen de vier lijsttrekkers uitgenodigd van de partijen die begin februari de grootste vier zijn in de Peilingwijzer, het gewogen gemiddelde van de belangrijkste opiniepeilingen. Volgens de huidige stand van zaken zou dat het toneel kunnen worden van VVD, PVV, CDA en D66. Als één van de linkse aanvoerders zich er nog tussen weet te wringen, krijgt die de kans om zich voor een groot publiek te profileren als de voornaamste uitdager op links.

Tekst gaat verder onder de video.

Zie ook: De verkiezingen van 2017

Weet je al wat je gaat stemmen? Nee? De Volkskrant houdt je hier op de hoogte met podcasts, video’s en specials. Dan kun je op 15 maart weloverwogen naar de stembus.

PVV-leider Geert Wilders en GroenLinks fractievoorzitter Jesse Klaver tijdens de EenVandaag Politicus van het Jaar-verkiezing 2016. Beeld anp
PVV-leider Geert Wilders en GroenLinks fractievoorzitter Jesse Klaver tijdens de EenVandaag Politicus van het Jaar-verkiezing 2016.Beeld anp

Klaver en GroenLinks doen er intussen alles aan om hem neer te zetten als een leider die veel verder reikt dan de vertrouwde achterban van zijn partij. Vooral onder jonge kiezers sorteert dat effect. Op het partijcongres eind december kwamen ruim drieduizend mensen af - nooit eerder had Groenlinks zoveel mensen bijeen.

Voor de bijeenkomst - 'meet up'- die de partij vrijdagavond in Nijmegen organiseerde meldden zich ruim 1.300 mensen aan. 'Slechts 330 van hen zijn lid van GroenLinks, de anderen niet. En 94 procent ging voor het eerst naar zo'n bijeenkomst', aldus de partij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden