Klaver onder uit de zak, woordspelingen en een scabreus vrijbuitersleven

Beeld anp

Heel leuk!

Jesse Klaver kreeg deze week onder uit de zak in onze brievenrubriek: 'Wat wil je nou? Het GroenLinks-programma als regeerakkoord, terwijl 90 procent van Nederland vindt dat migratie beperkt moet worden?', schreef een GroenLinks-stemmer die dat nu 'echt nóóit meer' gaat doen. In het Volkskrant-commentaar waakte chef politiek Raoul du Pré ervoor de schuld eenzijdig toe te wijzen. Ja, GroenLinks had moeten inzien dat alles in de EU gericht is op deals met Afrikaanse landen. Maar VVD, CDA en D66 hadden Klaver kunnen toezeggen dat Nederland daarbij wel gecontroleerd vluchtelingen blijft ontvangen: 'Kennelijk was de drang tot samenwerking simpelweg niet groot genoeg.' Vindt u het overigens ook ergerlijk dat ze daar pas na drie maanden achter komen? Politicoloog André Krouwel niet. Hij zei in de krant dat we rustig moeten blijven ademhalen: 'Het wordt een lange zomer met veel biertjes op terrassen en foto's in de Volkskrant over de formatie. Heel leuk!' Dat was wel weer bemoedigend. Zeker omdat we fotograaf Freek van den Bergh in Den Haag hebben rondlopen. Leest u in Zaterdag hoe dat gaat, een formatie fotograferen.

Sticky fingers

Ik krijg 's ochtends regelmatig op mijn donder van mijn vrouw, die een enorme hekel heeft aan woordspelingen in krantenkoppen. Ik vind dat, mits slim gedaan, juist bijdragen aan de opgeruimde toon van ons V-katern. In de nieuwskrant is het verboden. Dus toen daar laatst 'Schoolzwemmen kopje onder' stond, zei ik tegen de avondchef dat hij zulke flauwigheden echt uit de krant moet houden. Dinsdag stond er een subtielere grap in een kop die ik juist weer subliem vond, boven het smakelijke verslag door Tom Kreling van het verhoor van Jan Favié bij de mini-enquête naar belastingontwijking. Favié is de man die vanuit Amsterdam de miljoenen van de Rolling Stones (en U2) beheert. Hij beweert met droge ogen dat dat helemaal niet om fiscale redenen hier gebeurt. 'Sticky Fingers aan de Herengracht', zette onze ervaren eindredacteur Sjaak Priester erboven. Een beroemde Stones-plaat als pars pro toto voor de band, met een toepasselijke titel. Koppen maken is moeilijk werk, en heel belangrijk. Koppen en intro's worden door iedereen gelezen, in tegenstelling tot de stukken. Redacteuren als Sjaak hebben een groot aandeel in de indruk die de krant bij lezers wekt, maar hun naam staat zelden in de krant. Bij dezen.

Godverlaten

Toen Arthur van Amerongen vijf jaar geleden iets voor ons wilde schrijven, stelde ik een zuinige reeks van tien columns voor. Die moesten dan wel gaan over zijn godverlaten vrijbuitersleven, waar brave huisvaders slechts van dromen. En dus à la Jan Cremer 'Ik Arthur van Amerongen' heten. Arthur zei met enige schroom dat hij net van plan was gezond te gaan leven. Dat geeft niet, put maar uit je ruime ervaring, antwoordde ik, en dacht er cynisch bij: dat gaat hem toch nooit lukken. Arthur bewees mijn ongelijk. Ten eerste zijn we inmiddels voorbij column 250. En het einde is niet in zicht, zolang hij zo geestig blijft schrijven, scabreus èn archaïsch, down and out in Portugal. Ten tweede werd hij ergens tijdens die reeks geheelonthouder en nota bene hobbytuinier, schreef daar openlijk over en boeide desondanks. Maar afgelopen maandag las ik gelukkig hoe hij toch weer een nacht doordronk uit een tienliterpak witte wijn ('stoma met een kraantje'). 'De stoet menselijk tekort die 's zomers de Algarve vertrappelt, doet mij bij voorbaat verlangen naar de genadige dood', schreef hij. 'Vanwege de Pinksterinvasie van geestelijk en lichamelijk uitgedaagde Neckermänner moest en zou ik aan de drank.' Lees die columns.

Reageren? p.remarque@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden