nieuws
Klautert Nederland uit de gascrisis? De belangrijkste grafieken op een rij
Door het dichtdraaien van de Russische gaskraan dreigde deze winter een tekort aan energie. Dat is inmiddels afgewend, maar richting komende winter blijft de situatie spannend en prijzen zijn historisch gezien nog altijd hoog. Dit zijn de belangrijkste grafieken over energie.
Door het gebrekkige aanbod van gas en Europese landen die tegen elkaar opboden, bereikte de prijs van gas afgelopen zomer een ongekende piek. Inmiddels is de prijs behoorlijk gezakt, maar historisch gezien is gas nog altijd duur en de Europese groothandelsmarkt is zeer grimmig. Bijgaande grafiek over de gasprijs wordt zeker twee keer per week bijgewerkt.
Gaat Nederland zuiniger om met gas?
Door de hoge gasprijs en het verminderde aanbod is het van belang dat bedrijven en consumenten minder gas gaan verbruiken. Dat lukt aardig, zeker wanneer het zoals in januari relatief warm is. Hieronder ziet u hoeveel gas er in Nederland wordt verbruikt per week in vergelijking met de drie voorgaande jaren.
Hoeveel gas is er nog?
Om de winter goed door te komen, maakt Nederland gebruik van ondergrondse gasopslagen. In Europa was afgesproken dat alle lidstaten hun opslagen voor 1 oktober 2022 met minimaal 80 procent zouden hebben gevuld. Dat is ruimschoots gehaald. Daarna is een deel van het gas weer verbruikt. In bijgaande grafiek is te zien hoe vol de Nederlandse gasvoorraden op dit moment zijn.
Andere Europese landen zijn afgelopen zomer ook druk geweest met het vullen van hun gasopslagen. Hieronder is van diverse EU-landen te zien in hoe vol de opslagen nu zijn.
Hoeveel vloeibaar gas (lng) komt er binnen?
Om het wegvallen van de aanvoer van Russisch gas op te vangen, importeert Nederland meer vloeibaar gas per schip (lng). Naast de lng-terminal in Rotterdam heeft Nederland sinds half september twee drijvende lng-terminals in de Eemshaven. In bijgaande grafiek is te zien hoeveel lng elke week Nederland bereikt, en hoeveel dit voorgaande jaren was.
Wat betekent het voor consumenten?
De gas- en stroomprijzen vertalen zich uiteindelijk ook in verschillende tarieven voor consumenten. Energiebedrijven hanteren echter veel uiteenlopende tarieven en contractvoorwaarden, een overzicht van alle actuele tarieven die consumenten nu betalen ontbreekt daardoor. Op basis van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek is wel te zien hoeveel duurder een nieuw energiecontract is dan vorig jaar. Deze prijsstijging is uitgedrukt in het percentage verschil ten opzichte van een jaar geleden.
Verantwoording
De informatie op deze pagina is afkomstig van de Nederlandse overheid en de AGSI- en ALSI-websites. AGSI en ALSI zijn initiatieven van GIE (Gas Infrastructure Europe), een non-profitorganisatie die informatie verschaft over de Europese gasinfrastructuur. Voor de gasprijzen wordt de TTF-month-ahead-prijs gehanteerd, dat is de algemeen geaccepteerde marktprijs voor gas in Nederland. De gegevens op deze pagina worden minimaal twee keer in de week bijgewerkt, vaker als er actuele ontwikkelingen zijn. Aan de datum bovenaan de pagina kunt u zien wanneer dit voor het laatst is gebeurd. De gasprijsgrafiek biedt dus geen realtime-overzicht, en dient alleen voor meer inzicht in de gassituatie in Nederland.