‘Klaus tekent Europees verdrag’
De Tsjechische president Klaus zal het Verdrag van Lissabon ondertekenen. Het nieuwe verdrag kan daardoor eind dit jaar in werking treden.
‘Ik ben ervan overtuigd dat Europa zich geen zorgen hoeft te maken. De vraag is niet óf Tsjechië het Verdrag van Lissabon ondertekent, maar wanneer’, aldus Fischer. ‘De boodschappen die ik van president Klaus ontvang, geven geen reden te veronderstellen dat hij de ratificatie onnodig uitstelt.’
Fischer verwacht dat het Tsjechische Constitutionele Hof nog deze maand beslist of een klacht tegen het verdrag van 17 senatoren (van de partij van Klaus) moet worden behandeld. De senatoren menen dat het nieuwe Europese reglement strijdig is met de Tsjechische Grondwet. Als de klacht ontvankelijk wordt verklaard, zal het Hof snel tot een oordeel komen. In een eerdere zaak verklaarde het Hof dat het verdrag de Grondwet niet aantast.
Klaus is een verklaard tegenstander van het nieuwe Europese verdrag dat volgens hem de soevereiniteit van zijn land aantast. Hij vreest na ruim veertig jaar overheersing door Moskou een nieuwe dictatuur vanuit Brussel. Zijn handtekening is nodig wil het verdrag van kracht worden. De Poolse president Kaczynski, naast Klaus de enige die nog moet tekenen, heeft Brussel beloofd dat deze week te doen. Alle parlementen van de lidstaten zijn al akkoord.
Vandaag bezoekt EU-voorzitter Zweden Praag, vrijdag parlementsvoorzitter Buzek. Die laatste zal Klaus wijzen op de ‘enorme kosten’ voor Europa als hij blijft talmen. ‘We moeten aan de slag: tegen de klimaatverandering, de crisis, de werkloosheid. Dat duldt geen uitstel, dat zal ik Klaus voorhouden’, aldus Buzek.
De onzekerheid over ‘Lissabon’ zet een rem op de zoektocht naar de eerste ‘Europese president’ (de vaste voorzitter van de Europese Raad van regeringsleiders) en een nieuwe Hoge Vertegenwoordiger (de EU-minister van Buitenlandse Zaken), waarin het verdrag voorziet. De Zweedse premier Reinfeldt raadpleegt zijn Europese collega’s pas over kandidaten als duidelijk is dat Lissabon geratificeerd wordt. De voormalige Britse premier Blair en premier Balkenende worden genoemd voor deze post.
Voorzitter Barroso van de Europese Commissie gaat wel verder met de samenstelling van zijn nieuwe team. Als dat niet onder Lissabon kan, volgt de benoeming conform het huidige Verdrag van Nice. Problematisch is dat onder Nice minstens één lidstaat dan geen eurocommissaris heeft.