Klaus: EU doet denken aan Sovjet-Unie

President Tsjechië schoffeert Europees Parlement tijdens bezoek aan Brussel...

Van onze correspondent Bert Lanting

BRUSSEL De Tsjechische president Vaclav Klaus heeft het Europees Parlement op stang gejaagd met de opmerking dat de EU niet beter, maar juist slechter wordt als het europarlement meer bevoegdheden krijgt. Klaus vergeleek het gebrek aan oppositie binnen de EU met de situatie in de Oostbloklanden vroeger.

Uit protest tegen de opmerkingen van de Tsjechische president, die bekend staat als een euroscepticus, verlieten tientallen socialistische afgevaardigden stampvoetend de zaal. Klaus, wiens land momenteel voorzitter van de EU is, klaagde dat veel politici in Brussel slechts één toekomst voor de EU zien: een steeds verdergaande unie. ‘Er is hier maar één alternatief en mensen die er anders over denken worden bestempeld tot vijanden van de Europese integratie.’

De Tsjechische president constateerde dat er in het EP geen sprake is van een echte oppositie en trok een vergelijking met het communistische verleden van Tsjechië. ‘Niet zo lang geleden leefden wij in ons deel van Europa onder een politiek systeem dat geen alternatief toestond en dus geen politieke oppositie’, zei Klaus.

Hij beklemtoonde dat hij niet voor uittreden uit de EU is. Volgens Klaus is er geen alternatief. ‘Maar er zijn wel alternatieven voor de manier waarop de Europese integratie plaatsgrijpt’.

Tsjechische diplomaten zaten een beetje in hun maag met het bezoek van Klaus aan Brussel. De regering van premier Mirek Topolanek staat welwillender tegenover de EU dan Klaus, die onlangs al ruzie kreeg met een groep europarlementariërs die Praag aandeed.

De fractieleider van de Groenen, Daniel Cohn-Bendit, zei dat Klaus een verwrongen beeld van de werkelijkheid gaf. ‘Als je de besluitvorming binnen de EU in alle ernst met die van de Sovjet-Unie vergelijkt, heb je het contact met de werkelijkheid verloren’.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden