KLASSIEK

Het Residentie Orkest o.l.v. Evgeni Svetlanov m.m.v. Miranda van Kralingen (sopraan), Joke de Vin (alt), Henk van Heijnsbergen (bas), Jaco Huijpen (bas) en het Nederlands Concertkoor met Beethovens Symfonie nr....

Tournee

Het Gelders Orkest o.l.v. Aldo Ceccato m.m.v. Gerhard Oppitz (piano) met Casella ('Paganiniana'), Rachmaninov ('Paganini-rapsodie') en Moesorgski/Ravel ('Schilderijententoonstelling'), vanavond in Zutphen (De Hanzehof), zaterdag in Arnhem (Musis Sacrum), zondag om 14.15 uur in Nijmegen (De Vereeniging) en dinsdag in Doetinchem (Amphion).

Het Limburgs Symphonie Orkest o.l.v. Samuel Friedmann met Mendelssohn ('Die Hebriden' en 'Concert voor piano en orkest door Suzanne Grützmann) en Tsjaikovski (Symfonie 'Pathétique'), vanavond in Venlo (De Maaspoort), vrijdag in Heerlen (Stadsschouwburg) en zaterdag in Maastricht (Theater a/h Vrijthof).

Het Ives Ensemble m.m.v. Barbara Hannigan (sopraan) met Ferrari ('Unheimlich Schön'), Clementi ('Madrigale'), Pousseur ('La chevauchée fantastique'), Johnson ('Narayana's cows'), Goeyvaerts ('Litanie 4') en Riley ('In C'), zondag in Den Bosch (Bis) en dinsdag in Amsterdam (Paradiso),

Orkest De Volharding o.l.v. Jurjen Hempel m.m.v. Marjanne Kweksilber (mezzo-sopraan) met Ketting ('Het Oponthoud'), Van Beurden ('Pour un tombeau d'Anatole'), Schat ('Diapason'), Van Manen ('Take Care') en Schuyt ('Discorsi, Discorsi'), vanavond in Nijmegen (De Vereeniging), vrijdag in Arnhem (Musis Sacrum), zondag in Den Bosch (Muziekcentrum), dinsdag in Leeuwarden (Romein), woensdag in Den Haag (Conservatorium), 23 april in Apeldoorn (Gigant) en 25 april in Amsterdam (Stedelijk Museum).

De Amsterdamse Bach Solisten m.m.v. Michael Chance (countertenor) met Blow en Purcell zaterdag in Groningen (De Oosterpoort), zondag in Amsterdam (Waalse Kerk), dinsdag in Eindhoven (Muziekcentrum), 1 mei in Enschede (Grote Kerk) en 2 mei in Utrecht (Geertekerk).

Ensemble Sequentia met 'Testimonies in the Court of Love (1170-1220)', vanavond in Loevestein (Slot), zaterdag in Zeist (Kerk van de Evangelische Broedergemeente) en zondag in Amsterdam (Waalse kerk).

Vocaal ensemble Cappella Pratensis met Pipelare ('Missa Floruit Egregius Infans Livinus') en Obrecht ('O beati Basili/O beate pater'), vanavond in Amsterdam (Engelse Kerk), vrijdag in Utrecht (Pieterskerk), zondag in H.Land-stichting (Cenakelkerk), dinsdag in Den Haag (Waalse Kerk), woensdag in Leiden (Harteburgkerk), 1 mei jubileumconcert in Tilburg (Concertzaal), 2 mei in Deventer (Broederenkerk) en 3 mei in Rotterdam (Laurenskerk).

Jasperina de Jong m.m.v. Gerard Bouwhuis (piano) met liederen van Weill, Eisler en Dessau, vrijdag in Groningen (De Oosterpoort), 25 april in Tilburg (Concertzaal) en 29 april in Leiden (Schouwburg).

Het Hollands Vocaal Ensemble Amsterdam o.l.v. Caroline Westgeest m.m.v. Simone Wanders (sopraan) met Michans, Nees, Kerstens en Sweelinck, zaterdag in Amsterdam (Posthoornkerk) en zondag om 15.30 in Haarlem (Waalse Kerk).

Het Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Edo de Waart met Berg ('Drie orkeststukken') en Bruckner (Zevende symfonie), vrijdag in Utrecht (Vredenburg) en zaterdag om 15 uur in Amsterdam (Grote Zaal).

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest o.l.v. George Pehlivanian met Keuris ('Catena voor blazers en slagwerk'), Grieg (Pianoconcert door Earl Wild) en Stravinsky ('Petroesjka'), vrijdag in Rotterdam (de Doelen) en zondag om 11 uur in Amsterdam (Grote Zaal).

Amsterdam

Michael Chance (countertenor) en Julius Drake (piano) met Britten en Tippett, vanavond in de Kleine Zaal.

Het Nederlands Philharmonisch Orkest o.l.v. Roberto Abbado m.m.v. Olivier Charlier (viool) met Saint-Saëns ('La jeunesse d'Hercule'), Chausson ('Poème'), Ravel ('Tzigane'), Stravinsky ('Monumentum pro Gesualdo di Venosa' en Suite uit 'De vuurvogel'), zaterdag en maandag in de Grote Zaal.

Een pianorecital door Sumiko Nagaoka met Beethoven, Schumann, Ravel en Skrjabin, zaterdag in de Kleine Zaal.

Het Amsterdams Gitaartrio met 'Zere vingers', zondag om 11 uur in de Kleine Zaal.

COV Groot Noord Amsterdam en het Amsterdams Promenade Orkest o.l.v. Willem Wiesehahn m.m.v. Ellen Bollongino (sopraan), Alex Vermeulen (tenor), Frans Kokkelmans (bas) en Ada Knop (klavecimbel) met Haydn ('Die Jahreszeiten'), zondag in de Grote Zaal.

Carolyn Watkinson (mezzosopraan), Robert Tear (tenor), Maarten Koningsberger (bariton), Kelvin Grout (piano), Manja Smits (harp) en Jacob Slagter (hoorn) met Britten ('Canticles' en andere liederen), zondag in de Kleine Zaal.

KCOV Amsterdam en het Amsterdams Promenade Orkest o.l.v. Martin Kamminga m.m.v. Hieke Meppelink (sopraan), Heleen Resoort (alt), Ludwig van Gijsegem (tenor), Wout Oosterkamp en Pierre Mak (bariton) en Michael Hedly (orgel) met Händels 'Samson', dinsdag in de Grote Zaal.

Mitsuko Shirai (mezzosopraan) en Hartmut Höll (piano) met liederen van Franz, Schumann, Castelnuovo-Tedesco, Brahms en Pfitzner op gedichten van Heinrich Heine dinsdag in de Kleine Zaal.

Drie concerten van composities van studenten van het Sweelinck Conservatorium, vrijdag om 12.30 uur, vrijdag- en zaterdagavond in het conservatorium.

Het Nederlands Kamerorkest o.l.v. Philippe Entremont m.m.v. Alexandra Coku (sopraan) en Monique Wagemakers (regie) met Poulenc , vanavond en zaterdag in Amsterdam (Beurs van Berlage) en maandag in Rotterdam (de Doelen).

Het Joseph Triebensee Ensemble m.m.v. Charlotte Riedijk (sopraan) en Daniëlle Dechenne (piano) met een Schubert-programma, vrijdag in de Beurs van Berlage.

Ellen Corver en Sepp Grotenhuis (piano), Peter Brunt (viool), Eline van Esch (fluit) met Messiaen, zaterdag in de Beurs van Berlage.

Janhvi Jayaprakash (zang), Rajkeisheri (mridangam), Sri Hari (kanjeera en ghatam) en Nataraj Murty (viool) met eigen composities van Jayaprakash, dinsdag in de IJsbreker.

Tokyo Baroque (barokviool, viola da gamba en klavecimbel) met Biber, Kuhnau en Marais, zondag om 15.15 uur in de Engelse Kerk.

Bergen

Het Schreck Ensemble (sopraan, basklarinet en viool) met elektro-akoestische werken van Nono, vrijdag in de Ruïnekerk.

Den Haag

Het Atheneum Kamerorkest m.m.v. Marieke Schneemann (fluit) en Godelieve Schrama (harp) o.l.v. Alexandru Lascae met Hellendaal ('Concerto Grosso'), Mozart (Concert voor fluit, harp en orkest), Schubert ('Vijf Duitse dansen') en Bartók ('Divertimento'), vrijdag in het Conservatorium.

Enschede

Celliste Frances-Marie Uitti en hoboïst Han de Vries met Scelsi, Kurtág, Tsoupaki, Louis Andriessen, Maderna en Cage vanavond in het Muziekcentrum.

Haarlem

Tijdens het Drie Koren Festival Choralen van de Grote of O.L.V. Kerk uit Breda vanavond in Overveen (Kerk O.L.V. Onbevlekt Ontvangen) en het Norwich Cathedral Choir vanavond in Heemstede (Kerk O.L.V. Hemelvaart). Deze koren samen met het Kathedrale Koor St. Bavo en barokorkest Florilegium Musicum o.l.v. Fons Ziekman met Händels 'Messiah', zaterdag in de St. Bavo.

Leiden

Pianist Enrico Pace met Haydn (Sonate), Reger ('Variaties en fuga op een thema van Telemann'), en Debussy (Préludes), vrijdag in de Stadsgehoorzaal.

Rotterdam

In de Nacht van het slagwerk Percussive Rotterdam met Xenakis ('Peaux'), Cage en Westlake en Afrika Soli met Afrikaanse percussie, vrijdag om 23 uur in De Doelen.

Het Doelenensemble en het Aquarius Ensemble o.l.v. Arie van Beek m.m.v. Irene Maessen (sopraan) met Schönberg ('Lieder op. 8'), Dallapiccola ('Sex Carmina Alcaei'), Henze ('Le miracle de la rose') en Schreker ('Kammersymphonie'), zondag in De Doelen.

Wilke te Brummelstroete (mezzosopraan) en Richard Egarr (piano) met Schumann ('Frauenliebe und -leben') en Loewe ('Frauenliebe'), zondag om 11 uur in de Doelen.

Utrecht

Cantus Cölln en Concerto Palatino o.l.v. Konrad Junghänel (luit) met Rosenmüller ('Vespro della beata Vergine'), vanavond in Vredenburg.

Het Combattimento Consort Amsterdam o.l.v. Jan Willem de Vriend met De Fesch ('Concerto op. 3'), Biber ('Sonata a sei'), Vivaldi (Vioolconcert door Gordon Nikolitch) en Händel ('Concerto grosso op. 6'), zondag om 11 uur in Vredenburg.

Het Nederlands Blazers Ensemble en de Keniaanse zanger en nyattitispeler Ayub Ogada met Volans ('Kneeling Dance', 'Leaping Dance', 'This is how it is' en 'Walking Song') en Ogada ('Wa winjigo ero', 'Wa winjigo ero II' en 'Obiero - Dala'), zondag in Vredenburg.

Pianist Earl Wild geeft masterclasses, maandag, dinsdag en woensdag vanaf 13 uur in Vredenburg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden