KLASSIEK

De Stuttgarter Philharmoniker o.l.v. Jörg-Peter Weigle met Mendelssohn (ouverture 'Die schöne Melusine') Schumann (Celloconcert door Pieter Wispelwey) en Brahms ('Vierde symfonie'), vanavond in Amsterdam (Grote Zaal), vrijdag in Leiden (Stadsgehoorzaal) en zondag om 19.30 uur in Rotterdam (De Doelen)....

Tournee

De Amsterdamse Bach Solisten o.l.v. Roy Goodman met Zelenka, Schmelzer, Farina Locke Biber en Händel, zaterdag in Utrecht (Geertekerk) en zondag om 15 uur in Amsterdam (Waalse Kerk).

Het Noord Nederlands Orkest o.l.v. Viktor Liberman met Fálik ('Kaddisch') en Sjostakovitch (Achtste symfonie'), vanavond in Leeuwarden (De Harmonie), vrijdag in Emmen (De Muzeval), dinsdag in Groningen (De Oosterpoort), woensdag in Hoogeveen (De Tamboer) en 22 januari in Drachten (De Lawei).

Kees Wieringa (piano) en René Berman (cello) met Franssens ('New Departure), Liszt ('Elegie nr 1 en nr 2'), Webern ('Drei Stücke') en Rachmaninov (Sonate voor cello en piano), zondag om 15 uur in Breda (Waalse Kerk) en 24 januari in Amsterdam (Felix Meritis).

Andrew Manze (viool), Jaap ter Linden (viola da gamba) en Richard Egarr (clavecimbel) met sonates van Rebel en Westhoff en werk van Couperin en Marin Marais, vanavond in Leeuwarden (Fries Museum), zaterdag in Muiden (Muiderslot), zondag om 16 uur in Utrecht (Vredenburg) en dinsdag in Eindhoven (Muziekcentrum).

Het Nederlands Studenten Orkest 1998 o.l.v. Nicolette Fraillon met Stravinsky, Van Onna ('Wheatfield with Lark' voor piano en orkest m.m.v. Bart van de Roer) en Tsjaikovski, vanavond in Utrecht (Vredenburg), vrijdag in Enschede (Muziekcentrum), zaterdag in Leiden (Stadsgehoorzaal), zondag in Groningen (De Oosterpoort) en maandag in Amsterdam (Grote Zaal).

William Byrd Vocaal Ensemble m.m.v. het Lully-ensemble met 17de eeuwse muziek van Italiaanse en Nederlandse componisten, vanavond in Haarlem (Doopsgezinde kerk), zaterdag in Amsterdam (Posthoornkerk) en zondag om 15 uur in Leiden (Lokhorstkerk).

Amsterdam

Het Interval Chamber Ensemble met Dun, Scelsi, Wood en Reina, zaterdag om 15 uur in het Stedelijk Museum.

Ensemble Wendingen met De Falla, Debussy, Pulenc, Roussel en Hongegger, vanavond in de Kleine Zaal.

Het Muir Quartet geeft vrijdag een concert in de Kleine Zaal.

Het Osiris Trio m.m.v. Daniel Raiskin (altviool) en Niek de Groot (contrabas) met Haydn (Pianotrio in C) en Schubert (Kwintet in A), zondag om 11 uur in de Kleine Zaal.

Tuomas Ollila, een Fin die binnenkort Simon Rattle opvolgt als chef in Birmingham, leidt het Radio Filharmonisch Orkest in de Zaterdagmatinee in de Grote Zaal. Het programma verbindt Sibelius ('Kaipainen-liederen' en Zevende Symfonie) en Ligeti ('Atmosphères' en 'Mysteries of the Macabre'). Solisten zijn de sopraan Camilla Nylund en de trompettist Markus Stockhausen.

Het Orkest van het Oosten o.l.v. Jaap van Zweden (viool) met Tsjaikovski ('Souvenir de Florence'), Beethoven ('Romance voor viool en orkest') en Strauss, dinsdag in de Grote Zaal.

Leden van het Concertgebouworkest en pianist Lodewijk Collette met Roland-Manuel (Strijktrio), Fauré ('Tweede pianokwartet') en Enescu (Octet voor strijkers), dinsdag in de Kleine Zaal.

Het Concertgebouworkest o.l.v. Riccardo Chailly met Berg (Vioolconcert door Frank Peter Zimmerman) en Bruckner ('Negende symfonie'), woensdag in de Grote Zaal.

Het derde concert in de serie Elektronica Ultra Vox met Cage, Fahres, Chadabe Satoh en Hykes, vanavond in het Planetarium.

Daniel Rowland (viool), Francien Schatborn (altviool), Floris Mijnders (cello) en Bernd Brackman (piano) met Schubert ('Arpeggione sonate'), Von Dohnanyi (Strijktrio) en Brahms ('Pianokwartet in g'), vrijdag in de Beurs van Berlage.

Alexander Moguilevsky (piano) met Schubert/Liszt, Prokofjev, Schubert en Schumann, zondag om 15 uur in de Beurs van Berlage.

Frans Brakkee (altviool), Liesbeth Niesten (fluit) en Godelieve Schrama (harp) met Bax, Debussy, Vellones en Genzmer, zondag om 15 uur in de Beurs van Berlage.

Hommage aan Jirí Kummerman (1925-1944): werken van J. Andriessen, Bridge, Milhaud, Martinu, Hamburg en Kummerman voor strijkkwartet, fluit, viool en piano, maandag in De Synagoge Uilenburg.

Den Bosch

In Theater Bis zondagavond de violiste Eeva Koskinen en de gitarist Martin Kaay met werk van Paganini en Sarasate.

Eindhoven

Het Nieuw Sinfonietta o.l.v. Gérard Korsten met Mozart ('Divertimento nr 1 in D'), Copland (Klarinetconcert door Frank van den Brink), Piazzolla (Twee tango's voor strijkorkest, Nederlandse première) en Bartók (Divertimento voor strijkers), woensdag in het Muziekcentrum.

Enschede

Het Valerius Ensemble m.m.v. Miranda van Kralingen (sopraan) met Wolf, Mozart, Andriessen, Bosmans en Hindemith zondag in het Muziekcentrum.

Groningen

Pacific Marathon II staat in het teken van Japanse muziek. In het Grand Theatre vanavond de pianist Hiroaki Ooi en kotospeler Makiko Goto met traditionele en hedendaagse Japanse muziek; zaterdag de danseres Junko Wada met 'Who's afraid of anything' op muziek van Hans Peter Kuhn. In De Oosterpoort zondag van 14 tot 19 uur een uitgebreid programma met Japans eten en sake, opnieuw de danseres Junko Wada, de pianist Ooi, voorts Het Nieuw Ensemble o.l.v. Ed Spanjaard, Junko Ueda op biwa (een 4-snarige luit uit de achtste eeuw) en Yoshikazu Iwamoto op shakuhachi (lange bamboefluit).

Maastricht

Ensemble Hans Cuypers (sopraan, altviool, cello, harp, hobo/althobo) met Jolivet ('Suite Liturgique') en Hindemith ('Drei Serenaden'), zondag om 11.30 uur in Theater a/h Vrijthof.

Rotterdam

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest o.l.v. Hans Vonk met Beethoven (Symfonie nr 7) en Brahms (Vioolconcert door Dmitri Sitkovetski), vanavond en vrijdagavond in De Doelen, zondag om 11 uur brengt het RPhO alleen het vioolconcert.

Een recital door Abdel-Rahman El-Bacha met Schumann, Schubert en Ravel, vanavond in De Doelen.

Het Reinaert Pianokwartet met Strauss ('Pianokwartet in c'), zondag om 11 uur in de Doelen.

Tilburg

Het Noordhollands Philharmonisch Orkest o.l.v. David Porcelijn met Bach (Hochzeitskantate 'Weichtet nur, betrübte Schatten' door Irene Maessen, sopraan), Mozart (Pianoconcert door Eliane Rodrigues), Strauss ('Serenade voor blazers') en Saint-Saëns (Symfonie nr 2), vrijdag in de Schouwburg.

Utrecht

Het Radio Symfonie Orkest o.l.v. Nicolae Moldoveanu met Mendelssohn (Symfonie nr 3, 'Schotse'), Weber (Klarinetconcert door Emma Johnson) en Elgar ('Enigma-Variaties'), zaterdag in Muziekcentrum Vredenburg.

qDoulce Mémoire met Franse muziek uit de 16de eeuw, zondag om 12.30 uur in Vredenburg.

Concerto Köln m.m.v. Andreas Staier (fortepiano) met Kraus, Mozart en Rosetti, maandag in Muziekcentrum Vredenburg.

Een recital door Willem Brons met Schubert en Schubert/Liszt (delen uit 'Schwanengesang'), dinsdag in Vredenburg.

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest o.l.v. Roy Goodman met Bolcom ('Commedia for (almost) 18th-century orchestra'), Mozart (Hoboconcert door Bart Schneeman), Elgar (Ouverture 'Cockaigne') en Schumann (Symfonie nr 3, 'Rheinische'), woensdag in Vredenburg.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden