KLASSIEK

Tournee..

Noord Nederlands Orkest o.l.v. Mark Foster m.m.v. Noord-Nederlands Concertkoor met Bon (Requiem), Stravinsky (Vioolconcert door Elisabeth Balmas) en Diepenbrock ('Muziek bij Sophocles' Electra'), vanavond in Groningen (De Oosterpoort), vrijdag in Leeuwarden (De Harmonie) en zaterdag in Hoogeveen (De Tamboer).

Limburgs Symphonie Orkest o.l.v. Ed Spanjaard m.m.v. studenten van The Royal Academy of Music London en het Maastrichts Conservatorium met Mozart, Stravinsky en Ravel ('L'enfant et les sortilèges'), zaterdag in Maastricht (Theater a/h Vrijthof) en zondag om 14.30 uur in Sittard (Stadsschouwburg).

Schönberg Kwartet met Schönbergs strijkkwartetten 3 en 1, woensdag in Utrecht (Vredenburg), 23 april in Amsterdam (Kleine Zaal) en 24 april in Den Haag (Nieuwe Kerk).

Een recital door Masaru Okada, de winnaar van het Frans Liszt Pianoconcours 1999, vanavond in Maastricht (Theater a/h Vrijthof), vrijdag in Eindhoven (Muziekcentrum), zondag om 11 uur in Rotterdam (De Doelen) en dinsdag in Amersfoort (Aegtenkapel).

Pieter Wispelwey (cello) en Paolo Giacometti (piano) met sonates van Beethoven, Kodály en Brahms, vrijdag in Schagen (Kerkje Valkkoog) en maandag in Arnhem (Musis Sacrum).

Pianist David Kuyken met een Janacek-programma, vrijdag in Amsterdam (De Rode Hoed) en zondag om 14.30 uur in Den Haag (Diligentia).

Utrechts Barok Consort o.l.v. Jos van Veldhoven en solisten met Bononcini's opera 'Griselda', vrijdag in Utrecht (Geertekerk) en zaterdag in Amsterdam (Waalse kerk).

Cappella Pratensis met Dufay ('Missa Sancti Iacobi'), vanavond in Eindhoven (Catharinakerk), zaterdag in Maastricht (St. Jan) en 18 april in Alkmaar (Lutherse Kerk).

Egidius Kwartet m.m.v. Maria Luz Alvarez (sopraan) en Paul van de Bemt (tenor) met muziek van Nederlandse componisten aan het hof van Philips II van Spanje, vanavond in Gorinchem (Lutherse Kerk), vrijdag in Utrecht (Pieterskerk) en zaterdag in Haarlem (Waalse Kerk).

Het Nederlands Kamerorkest o.l.v. Philippe Entremont m.m.v. Emmy Verhey (viool) met Sjostakovitsj, Tsjaikovski ('Souvenir d'un lieu cher voor viool en strijkers') en Borodin, zaterdag en dinsdag in Amsterdam (Grote Zaal) en maandag in Rotterdam (De Doelen).

Amsterdam

Tijdens de Rumori-dagen, zaterdag en zondag in Frascati, veel muziek van Margriet Hoenderdos door o.a. Quator Danel (strijkkwartet), Noa Frenkel (stem), Arnold Marinissen (slagwerk), Gerard Bouwhuis (piano), het Maarten Altena Ensemble en Harm Hudson (stem).

Het Concertgebouworkest o.l.v. Gennadi Rosdjestvenski m.m.v. Sergei Alexasjkin (bas) met Moesorgski en Sjostakovitsj ('Suite op gedichten van Michelangelo'), vanavond en vrijdagavond en zondag om 14.15 uur in de Grote Zaal.

Het Borodin Kwartet met strijkkwartetten van Brahms en Tsjaikovski, vanavond, vrijdag en zaterdag in de Kleine Zaal.

Het Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Sian Edwards met Van Onna, Walton (Vioolconcert door Alexander Barantschik) en Bartók, zaterdag om 15 uur in de Grote Zaal.

Pianist Nikolai Luganski met een Chopinprogramma, zondag om 11 uur in de Kleine Zaal.

The Amsterdam Baroque Orchestra o.l.v. Ton Koopman m.m.v. Yo-Yo Ma (cello) met Rameau, Bach, Mozart, maandag in de Grote Zaal.

Een Rode Kruis Benefiet concert door de Marinierskapel der Koninklijke Marine m.m.v. Karin Bloemen (zang) en Jacob Slagter (hoorn), woensdag in de Grote Zaal.

Ensemble Brisk m.m.v. Maarten Koningsberger (bariton) en Mike Fentross (luit en theorbe) met Senfl, Judenkünig, Altenburg, Isaac en Erlebach, zondag om 15 uur in de Beurs van Berlage.

Utrecht String Quartet m.m.v. Geoffrey Douglas Madge (piano) met Lourié en Mosolov, vanavond in het Tropeninstituut.

Academy of the Begijnhof o.l.v. Richard Egarr met Byrd, Morley, Britten en Tippett, zaterdag in de Engelse Kerk.

Een klavecimbelrecital door Yoshiko Ieki, zondag om 15.15 uur in de Engelse Kerk.

Den Bosch

Het eerste concert in een reeks waarin jonge dirigenten het Aquarius Ensemble leiden, zondag in het Muziekcentrum.

Den Haag

Het Residentie Orkest o.l.v. Jac van Steen m.m.v. Raschèr Saxofoonkwartet met Sibelius, Van Keulen ('Tracks, voor saxofoonkwartet en orkest', première), Keuris en Lindberg, vrijdag in de Philipszaal.

Robert Holl (bas-bariton) met Schuberts 'Die Winterreise', zaterdag in de Philipszaal.

De finale van het Prinses Christina Concours, zondag om 14 uur in het Lucent Danstheater.

Eindhoven

Werk van Jo van den Booren wordt uitgevoerd door Studenten van het Brabants Conservatorium (vanmiddag om 12.30 uur in het Muziekcentrum) en door Harmonie Oefening & Ontspanning en het Brabants Saxofoonkwartet (vrijdag in het Muziekcentrum).

Combattimento Consort Amsterdam en Amsterdam Loeki Stardus Quartet met Bach ('Brandenburgs concert nr 2'), Telemann, Biber en Fasch, woensdag in het Muziekcentrum.

Enschede

Orkest de Volharding o.l.v. Jurjen Hempel met Torke, Sjostakovitsj, Van Oosten, Vayo en Zuidam, zondag om 15 uur in Concordia.

Ensemble BWV met Bach-cantates, zondag om 12 uur in de Grote Kerk.

Nijmegen

Pianist Geoffrey Douglas Madge met Busoni, Sorabji, Wolpe, Krenek en Xenakis, zondag om 16 uur in Galerie Marzee.

Rotterdam

Utrecht String Quartet m.m.v. Martin Kaaij (gitaar) met Boccherini, Tsjaikovski en Paganini (Sonate voor viool en gitaar), zondag om 14.30 uur in De Doelen.

Mark Lubotsky (viool) en Julia Bochkovskaya (piano) met Schnittke, Goebaidoelina en Britten, woensdag in Lantaren/Venster.

Utrecht

Lien van der Vliet met orgelwerken van Bruynèl, vanavond in de Domkerk. Zaterdag om 15.30 uur in de Domkerk de Domcantorij o.l.v. Remco de Graas met psalmen voor de Paastijd van Goudimel en Sweelinck.

Nieuw Ensemble o.l.v. Qu Xiaosong m.m.v. Gong Dong-Jian (bas) met Xiaosongs opera 'Life on a string', vanavond in Vredenburg.

Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Edo de Waart met Van Onna, Walton (Vioolconcert door Alexander Barantschik) en Bartók, vrijdag in Vredenburg.

Radio Kamerorkest o.l.v. Kenneth Montgomery m.m.v. Linda Richardson (sopraan) met Elgar, Britten ('Les Illuminations voor sopraan en strijkers'), Ravel, Roussel en Milhaud, zaterdag in Vredenburg.

Radio Symfonie Orkest o.l.v. Eri Klas met Nielsen, Walton (Altvioolconcert door Ribka Golani) en Sibelius, zondag om 15 uur in Vredenburg.

Harry Sparnaay (basklarinet) en Polo de Haas (piano) met Raxach, Goethals, Siegel, De Leeuw, Denyer en Bruynèl, zondag in Muziekcentrum Vredenburg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden