KLASSIEK

Slagwerkgroep Den Haag brengt een programma met nieuwe Amerikaanse muziek: werk van Jason Uechi, Brad Lubman, Mario Davidovsky, Arthur Kreiger en Daniel Kessner....

Tournee

Het Noordhollands Philharmonisch Orkest o.l.v. Lucas Vis met Koechlin, Honegger ('Le Chant de Nigamon') en Wagemans, zaterdag in Alkmaar (De Vest) en zondag om 14.30 uur in Haarlem (Concertgebouw).

Het Noord Nederlands Orkest o.l.v. Hans Drewanz met Hellendaal, Beethoven (Pianoconcert nr 1 m.m.v. Elisabeth Leonskaja) en R. Strauss, op 9 april in Groningen (de Oosterpoort), 10 april in Drachten (de Lawei) en 11 april in Leeuwarden (de Harmonie).

Het Gelders Orkest o.l.v. Peter Gülke met Bartók (Altvioolconcert Sz 120 m.m.v. Rivka Golani) en Bruckner (Symfonie nr 9), vrijdag in Arnhem (Musis Sacrum) en zondag om 14.15 uur in Nijmegen (De Vereeniging).

Het Brabants Orkest o.l.v. Lawrence Renes met Copland ('Fanfare for the Common Man), Gershwin (Pianoconcert in F door Kathryn Stott) en Rachmaninov (Symfonie nr 2), vrijdag in Eindhoven (Muziekcentrum), zaterdag in Oss (de Lievekamp), zondag om 14.15 uur in Den Bosch (Theater a/d Parade) en dinsdag in Tilburg (Concertzaal).

Het ensemble Wendingen met Goebaidoelina, Firsova en Sjostakovitsj, zondag in Den Bosch (Bis) en dinsdag in Apeldoorn (Gigant).

Het ensemble Al Ayre Español (met de sopraan Marta Almajano) met wereldlijke cantates van Torres, Literes en Duron, woensdag in Zwolle (Odeon), op 11 april in Deventer (Stadhuis), 12 april in Maastricht (St. Jan), 15 april in Utrecht (Vredenburg), 17 april in Westzaan (Zuidervermaning) en 19 april in Muiderslot.

Wibi Soerjadi geeft zaterdag een pianorecital in de Stadsgehoorzaal in Leiden en zondag om 15 uur in de Oosterpoort in Groningen.

'East meets West and West meets East': een Confusion-concert door pianist Polo de Haas, bassist Egon Kracht, slagwerker Fred van Duynhoven, de Indiase danseres Gita Annandsing en sitarspeler Ustad Zamir Ahmad Khan, vrijdag in Tilburg (Concertzaal), zaterdag in Zwolle (Schouwburg), 20 april in Heerenveen (de Rinkelbom).

Het kamerorkest L'Europa Galante o.l.v. Fabio Biondi met Locatelli, Tartini en Corelli, zondag in Den Haag (Philipszaal), maandag in Utrecht (Vredenburg) en dinsdag in Muziekcentrum Eindhoven.

De violist Frank Peter Zimmermann speelt, begeleid door Louis Lortie op piano, vioolsonates van Brahms, Schumann en Webern, dinsdag in Den Haag (Philipszaal), op 9 april in Amsterdam (Kleine Zaal).

Het Nieuw Sinfonietta Amsterdam o.l.v. Jurjen Hempel met nieuw werk van Keuris, Loevendie en De Vries, en Meijerings Celloconcert door Pieter Wispelwey, op 8 april in Paradiso; Wispelwey verleent ook zijn medewerking in een programma met Stravinsky, Tsjaikovski, Loevendie en Dvorák, vrijdag in Leiden (Stadsgehoorzaal) en op 9 april in Muziekcentrum Eindhoven.

Het Residentie Orkest o.l.v. Manfred Honeck met Brahms' Eerste symfonie, zondag om 11 uur in Amsterdam (Grote Zaal) - uitgebreid met Brahms Pianoconcert nr 2 (m.m.v. Stephen Kovacevich), op 3 en 4 april in Den Haag (Philipszaal).

Amsterdam

Het Concertgebouworkest o.l.v. Nikolaus Harnoncourt met Bruckners Vierde symfonie en het Dubbelconcert van Brahms door de violist Gidon Kremer en cellist Clemens Hagen, vanavond en zaterdag in de Grote Zaal.

Vanavond in de Kleine Zaal een recital door de bariton Sergej Leiferkus, begeleid door de pianist Semion Skigin. Op het programma staan liederen van Tsjaikovski en Rachmaninov.

De alt/mezzosopraan Birgit Remmert brengt liederen van Schubert, Brahms, Paderewski, Strauss en Mahler, dinsdag in de Kleine Zaal. Ze wordt begeleid door Peter Kreutz.

Een Brahms-programma door het Nederlands Kamerkoor o.l.v. Daniel Reuss, de pianisten Wyneke Jordans en Leo van Doeselaar, violiste Emmy Verhey, hoornist Jacob Slagter, mezzosopraan Myra Kroese en altviolist Liesbeth Steffens, vrijdag in de Kleine Zaal.

Het Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Ingo Metzmacher, het Groot Omroepkoor, slagwerker Robyn Schulkowski en de sopraan Kiri Tiihonen met Debussy, Sibelius, Varèse en een première van Lachenmann, zaterdag om 15 uur in de Grote Zaal.

Het Robert Schumann Ensemble met Schumann-programma, zaterdag in de Kleine Zaal.

Het Nederlands Strijkkwartet met medewerking van hoboïst Bart Schneemann, pianist Ivo Janssen en altviolist Susanne van Els met Sjostakovitsj en Britten, zondag in de Kleine Zaal.

Het Nederlands Philharmonisch Orkest o.l.v. Andreas Delfs met Schuberts Achtste symfonie en Brahms' Eerste pianoconcert m.m.v. Andreas Haefliger, dinsdag en woensdag in de Grote Zaal.

Ensemble Gending met nieuw werk voor gamelan van Jacob ter Veldhuis, André Douw, Joep Franssens en Klaus Kuiper, zondag om 16 uur in het Soeterijn Theater.

Ronald Brautigam speelt sonates van Mozart op fortepiano, zaterdag in de Waalse Kerk.

Op 9 april in de Waalse Kerk Händel en Hurlebusch door het Amsterdams Hurlebusch Ensemble o.l.v. Richard Egarr m.m.v. de vocalisten Sandrine Piau, Sytse Buwalda en klavecinist Richard Egarr.

Die Winterreise van Schubert door de bariton Frans Fisilier, begeleid door Ursula Dütschler op fortepiano, vrijdag in de Engelse Kerk.

Den Haag

In de Philipszaal zaterdag cellist Pieter Wispelwey en pianist Paul Komen met Hindemith, Brahms en Webern.

Zondag om 14.15 uur in de Philipszaal de pianist Stephen Kovacevich met Brahms en Beethoven.

Maandag in de Philipszaal het Chilingirian Kwartet met Schubert en Brahms.

De pianisten Yaara Tal en Andreas Groethuysen spelen Brahms en Schumann, woensdag in de Philipszaal.

Eindhoven

Een liedrecital door Jard van Nes, begeleid door David Selig op piano, met Brahms, Ansink, Wolf en R. Strauss, vanavond in het Muziekcentrum.

Het (blazers)Ensemble Nachtmusique met Mozart, Beethoven en Krommer, vrijdag in het Muziekcentrum.

Groningen

Vanavond in de AE-Zaal van het Conservatorium de jonge violiste Floortje Schilt en de jonge pianist Daniël Kramer met Beethoven, Lutoslawski, Grieg en Tsjaikovski.

Het Nederlands Blazers Ensemble met Beethovens Symfonie nr 7 en Mozarts 'Don Giovanni' in een bewerking voor blaasoctet, vrijdag in de Oosterpoort.

Katwijk

Organist Ben van Oosten speelt de komende maanden de zes orgelsymfonieën, de 'Pièce de Fantaisie' en 'Pièces en style libre' van Louis Vierne op het Van den Heuvelorgel in de Nieuwe Kerk. Vrijdagavond het eerste concert.

Leiden

Het ensemble Camerata Trajectina met madrigalen en zeemansliederen uit de Gouden Eeuw, maandag in De Burcht.

Maastricht

Het Nationaal Jeugdorkest o.l.v. Viktor Liberman met Mendelssohn (Vioolconcert in c door Viviane Hagner) en Beethovens Zesde symfonie, zondag om 14.30 uur in het Theater a/h Vrijthof.

Rotterdam

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest o.l.v. Kees Bakels met fragmenten uit 'La Bohème' van Puccini en het tweede en derde bedrijf uit 'La Bohème' van Leoncavallo, zaterdagavond en zondagmiddag (14.15 uur) in de Doelen.

De sopraan Rachel Ann Morgan zingt, begeleid door Marjès Benoist op piano, liederen van Tsjaikovski, Rachmaninov, Moesorgski, Sjostakovitsj en Stravinsky, zondag om 11 uur in de Doelen.

In de Laurenskerk zondag om 14.30 uur Capella Sint Petersburg met delen uit Russisch-orthodoxe missen voor de paastijd.

Vrijdag in de Doelen een 'Late Night Concert' door het Doelenkwartet o.l.v. Jurjen Hempel m.m.v. vocalisten met werken van Verbey, Stravinsky, Zuidam, De Vries en Adams. Aanvang om 23 uur.

Utrecht

Een programma met louter werken van Theo Verbey door het Radio Kamerorkest o.l.v. Mark Foster m.m.v. de mezzosopraan Marion van den Akker en hoboïste Pauline Oostenrijk, vanavond in Muziekcentrum Vredenburg.

Een Messiaen-programma door het Radio Symfonie Orkest o.l.v. Reinbert de Leeuw m.m.v. het Groot Omroepvrouwenkoor, de sopraan Roberta Alexander e.a., zondag om 15 uur in Vredenburg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden