KLASSIEK

Een concertante uitvoering van Hong, een deel uit de opera 'Hier'' van Guus Janssen en Friso Haverkamp, vanavond in Groningen (Grand Theater), vrijdag in Den Haag (Korzotheater) en zaterdag in Utrecht (Vredenburg)....

Tournee

Slagwerkgroep Den Haag o.l.v. Jeppe Moulijn m.m.v. Sepp Grotenhuis (piano) met Nederlands werk, vanavond in Amsterdam (IJsbreker) en vrijdag in Rotterdam (Hal 4).

Het Nederlands Blazers Ensemble met een instrumentale versie en vertoning op videoscherm van Mozarts 'Don Giovanni', zaterdag in Rotterdam (de Doelen) en dinsdag in Amersfoort (St. Aegtenkapel).

Het Residentieorkest o.l.v. Evgenii Svetlanov met Mahlers Zevende Symfonie, vrijdag en zaterdag in Den Haag (Philipszaal) en zondag in Utrecht (Vredenburg).

Het Gelders Orkest o.l.v. George Pehlivanian met Wagner ('Siegfried: Waldweben'), Bartók (Pianoconcert door Deszö Ránki) en Brückner (Symfonie 'Linzer Fassung'), vanavond in Doetinchem (Amphion), vrijdag in Nijmegen (De Vereeniging), zaterdag in Arnhem (Musis Sacrum) en dinsdag in Apeldoorn (Orpheus).

Het Limburgs Symfonie Orkest o.l.v. Eric Lederhandler met Brahms-programma: 'Akademische Festouverture in c', Pianoconcert door Eliane Rodrigues en Vioolconcert door Yuzuko Horigome, vanavond in Heerlen (Stadsschouwburg) en vrijdag in Maastricht (Theater a/h Vrijthof).

Het Brabants Orkest o.l.v. Marc Soustrot m.m.v. Trio Fontenay met Mozart ('De Zauberflöte), Beethoven ('Triple Konzert') en Schumann (Symfonie nr 3 'Rheinische'), vanavond in Den Bosch (Theater aan de Parade), vrijdag in Eindhoven (Muziekcentrum), zaterdag in Breda (Chassétheater) en zondag om 14.30 uur in Tilburg (Concertzaal).

Koor en Barokorkest van de De Nederlandse Bachvereniging o.l.v. Jos van Veldhoven en solisten met Händels 'Messiah', zaterdag in Eindhoven (Muziekcentrum), zondag in Den Haag (Philipszaal) en woensdag in Rotterdam (Laurenskerk), steeds om 19.30 uur.

Het Nederlands Kamerkoor o.l.v. Paul van Nevel met het programma Ab Oriente venerunt Magi, vrijdag in Arnhem (Musis Sacrum), zaterdag in Enschede (Muziekcentrum), zondag in Utrecht (Pieterskerk) en woensdag in Zwolle (Broerenkerk).

Recital door Rachel Elliott (sopraan) en Nigel North (violoncello) met Campion, Dowland, Locke, Lawes en Purcell, vanavond in 's-Heerenberg (Huis Bergh) en vrijdag in Leeuwarden (Fries Museum).

Ensemble Movimento met adventsmuziek van Schütz, Böddecker, Krieger en Bach, vanavond in Westzaan (Zuidervermaning), vrijdag in Zeist (Kerk v.d. Broedergemeente), zaterdag in Groningen (Pelsterkerk) en zondag om 14.30 uur in Alkmaar (Lutherse Kerk).

Nieuw Sinfonietta Amsterdam o.l.v. Thierry Fischer m.m.v. Marieke Blankenstijn (viool) met Martin, Ravel en Bach, vrijdag in Amsterdam (Beurs van Berlage), dinsdag in Leiden (Stadsgehoorzaal).

Amsterdam

Het Nederlands Kamerorkest o.l.v. Philippe Entremont m.m.v. Viviane Hagner (viool) met Ravel, Saint-Saëns ('Havanaise' en 'Introduction et Rondo capriccioso voor viool en orkest') en Bizet ('Eerste symfonie in C'), vanavond en zondag om 14.15 uur in de Grote Zaal.

Het Petersen Kwartet met strijkkwartetten van Haydn, Haas en Brahms, vanavond in de Kleine Zaal.

Carolyn Watkinson (alt) en Ronald Brautigam (fortepiano) met Haydn ('Arianna a Naxos') en liederen van Mozart, vrijdag in de Kleine Zaal.

Een masterclass door mezzosopraan Jard van Nes, zaterdag om 10.30 uur in de Kleine Zaal.

Het Nieuw Ensemble o.l.v. Ed Spanjaard met een première van Harvey voor ensemble en quadrofonische tape, zaterdag om 15 uur in de Grote Zaal.

Een muzikale uitvoering van Alice in Wonderland (muziek: Paul Prenen), zondag om 11 uur in de Kleine Zaal.

Leden van het Concertgebouworkest m.m.v. Válerie Guillorit (sopraan), Elisabeth Burley en Frank van de Laar (piano) met Pierné ('Sonate voor fluit en piano'), Poulenc en Chausson ('Concert voor viool, piano en strijkkwartet'), zondag om 14.15 uur in de Kleine Zaal.

Het Nederlands Philharmonisch Orkest o.l.v. Hartmut Haenchen met Beethoven ('Vioolconcert in D' door Vesko Eschkenazy) en Sjostakovitsj ('Eerste symfonie'), zondag en maandag in de Grote Zaal.

La Stagione Frankfurt en Favorit-und-Capell-Chor Leipzig o.l.v. Michael Schneider m.m.v. Ruth Ziesak (sopraan), Claudia Schubert (alt), Scot Weir (tenor) en Gotthold Schwarz (bas) met Bach en Telemann, dinsdag in de Grote Zaal.

Mitsuko Shirai (mezzosopraan) en Hartmut Höll (piano) met liederen van Franz, Schumann, Brahms en Pfitzner op gedichten van Heinrich Heine, dinsdag in de Kleine Zaal.

Het Concertgebouworkest o.l.v. Kurt Sanderling met Mozart (Pianoconcert in G door Mihaela Ursuleasa) en Bruckner (Zevende symfonie), woensdag in de Grote zaal.

Het Melos Quartett met strijkkwartetten van Mozart, Mendelssohn en Debussy, woensdag in de Kleine Zaal.

Marcel Worms (piano) m.m.v. Franky Douglas (gitaar) met blues-premières, zaterdag in de IJsbreker.

Eleonore Pameijer (fluit), Marijke van Kooten (viool), Doris Hochscheid (cello) en Frans van Ruth (piano) met sonates van Bridge, Copland en Prokofjev en twee premières van Straesser, maandag in de Synagoge (Nieuwe Uilenburgerstraat 91).

Musica Classica met kamermuziek op historische instrumenten van Beethoven, Schubert en Schumann, vrijdag in de Engelse Kerk.

Assen

Het Mondriaan Kwartet met Schnittke, Firsowa, Gorecki, zondag om 12 uur in het Drents Museum.

Breda

Nienke Oostenrijk (sopraan), Caren van Oyen (mezzo-sopraan) en Frans van Ruth (piano) met liederen van Wolf en Schubert, Schlegel, Diepenbrock en Hol, vrijdag in De Nieuwe Veste.

Den Haag

Het Orpheus Kwartet, zondag om 14.15 uur in de Philipszaal.

Nijmegen

Gerard Bouwhuis (piano) met Messiaens 'Vingt Regards sur l'Enfant Jésus', zondag om 16 uur in Galerie Marzee.

Rotterdam

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest o.l.v. Ton Koopman m.m.v. Godelieve Schrama (harp), Walter van Hauwe (blokfluit) e.a. met Bach en Haydn, vanavond in De Doelen.

Het duo Dikthas (viool en piano) met De Kemp, Bons, Cage, Lachenmann en Webern, vanavond in Zaal de Unie.

In de Laurenskerk vrijdag en zaterdag Carols aan de Maas, kerstliederen door ruim duizend amateurzangers; maandag (19.30 uur) in de Laurenskerk de beroemde Poolse Nachtegalen met traditionele kerstliederen.

Utrecht

Organist Jan Hage met Vriends 'Jets d'Orgue, vanavond in de Domkerk.

Het Osiris Trio m.m.v. Jannie Pranger (mezzosopraan), Gerard Bouwhuis (piano) en Harmen de Boer (klarinet) met Messiaen, maandag in Vredenburg.

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest en Philharmonisch Koor Toonkunst o.l.v. Barry Wordsworth met Haydn (concert voor twee hoorns door Wendy Leliveld en Saskia van Baal), Tsjaikovsky en Vaughan Williams, woensdag in Vredenburg.

Pieter Wispelwey (cello) en Paolo Giacometti (piano) met sonates van Schubert, woensdag in Vredenburg.

Slagwerkers Wim Konink en Marcel Andriessen met Kagel, Royé (première) en Denyer, zondag om 16 uur in Huis aan de Werf.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden