KLASSIEK

Het Koninklijk Concertgebouworkest olv Ingo Metzmacher met een wereldpremière van Zuidam, de Nederlandse première voor Henze's Achtste Symfonie, en Ravel (Pianoconcert voor de linkerhand door Anatol Ugorski) vanavond in de Grote Zaal in Amsterdam....

Orkesten

Het Radio Filharmonisch Orkest olv Valery Gergiev met werken van Boroin, Moesorgski en Sjostakovitsj zondag om 11 uur in de Grote Zaal in Amsterdam.

Camerata Roman, saxofonist Olga de Roos en hoornist Theo Schoonbrood met Mozart, Sjostakovitsj en Rossini zondag om 14.15 uur in de Kleine Zaal in Amsterdam, woensdag in Muziekcentrum Eindhoven.

Het Koninklijk Concertgebouworkest, het Nederlands Kamerkoor en de tenor Laurence Dale met Debussy, Escher en Schumann woensdag in de Grote Zaal in Amsterdam.

Het Radio Symfonie Orkest olv Andrej Borejko met Barber, Gershwin (Pianoconcert in F door Ronald Brautigam) vanavond in Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht.

Het Radio Kamerorkest olv Heinrich Schiff met een Mozart-programma (o.a. Concert voor 2 piano's en orkest door Alexej Lubimov en Alexander Rabinovitsj) zaterdag in Utrecht (Vredenburg).

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest olv Claus Peter Flor met Mendelssohn en Sjostakovitsj (Vioolconcert nr. 1 door Michael Erxleben) vanavond in De Doelen in Rotterdam.

Het Residentie Orkest olv Paavo Järvi met Nielsen, Prokovjev (Pianoconcert nr 3 door Peter Donohoe) en Sibelius vanavond in de Philipzaal in Den Haag.

Orkest van het Oosten olv Gabriele Bellini met Röntgen, Bruch (Serenade voor viool en orkest door Emmy Verhey) en Brahms woensdag in Enschede, donderdag in Deventer, zaterdag in Veenendaal, zondag (om 12.30 uur) in Almelo.

Kamermuziek

Het Prazak en Fodor Kwintet en pianist David Kuyken in een Janácek/Martinu-programma vanavond in de Kleine Zaal in Amsterdam.

Zondag geeft het Fodor Kwintet een concert in de Remonstrantse kerk in Nieuwkoop. Programma: Mozart, Debussy en Jánacek.

Viktoria Mullova plus ensemble met Haydn, Mozart, Debussy en Prokofjev zaterdag om 15 uur in de Grote Zaal in Amsterdam.

Opus Florestani met een Schumann-programma zaterdag in de Kleine Zaal in Amsterdam.

Een vioolrecital door Nikolai Madojan met Elizabeth Westenholz op piano zondag in de Kleine Zaal in Amsterdam.

Het Robert Schumann Ensemble met Bruch, Schubert en Ravel dinsdag in de Kleine Zaal in Amsterdam.

Het Sine Nomine Kwartet maandag met Haydn, Bartók en Mendelssohn in het Utrechtse Vredenburg, woensdag met Beethoven, Webern en Ravel in de Kleine Zaal in Amsterdam.

Pauline Oostenrijk (hobo) en Manja Smits (harp) met werken van Bach, Debussy en Bartok zondag om 14.15 uur in de Beurs van Berlage in Amsterdam.

Pianist Bella Davidovich en het Guarneri Kwartet met Beethoven en Schumann dinsdag in De Doelen, Rotterdam, woensdag in Vredenburg, Utrecht.

Violist Daniël Rowland (winnaar van het Oscar Back Concours) en pianist Bernd Brackman met Mozart en Strauss zondag om 11 uur in De Doelen in Rotterdam.

Quantuor Danel met Mozart, Haydn en Beethoven zondag in Theater Bis in Den Bosch.

Het Artis Kwartet met werken van Mendelssohn donderdag in De Oosterpoort in Groningen.

Oude muziek

Het Barokorkest van de Nederlandse Bachvereniging olv Wim ten Have met Händel, Mozart (Concert in Es voor 2 piano's en orkest door Wyneke Jordans en Leo van Doeselaar) en Haydn vanavond in de Beurs van Berlage in Amsterdam, zaterdag in Utrecht (Geertekerk), zondag om 15 uur in Groningen (Oosterpoort).

Ensemble 415 met Boccherini en Schubert zaterdag in Utrecht (Vredenburg).

De Brandenburgse Concerten van J.S. Bach door de Amsterdamse Bach Solisten olv Reinhard Goebel woensdag in Eindhoven (Muziekcentrum), donderdag in Rotterdam (De Doelen).

Nieuwe muziek

Bang on a Can All Starts met o.a. nieuw werk van Evan Ziporyn en Julia Wolfe dinsdag in Utrecht (Vredenburg).

Zaterdag in het Koninklijk Conservatorium in Den Haag het Ligeti Ensemble olv Micha Hamel met o.a. Celloconcert door Taco Kooistra, en het Asko Ensemble olv Jonathan Nott met Ligeti's Pianconcert door Ellen Corver.

Het Asko/Schönberg Ensemble olv Reinbert de Leeuw met o.a. Ligeti's Vioolconcert door Saschko Gawriloff woensdag in het Conservatorium in Den Haag.

Zondag om 16.30 uur in De IJsbreker in Amsterdam een concert in het teken van de clavecimbel door Annele de Man e.a. Met composities van Louis Andriessen en Klaas de Vries.

Een presentatie van radiofonische composities door twaalf geluidskunstenaars (o.a. Peter Zegveld en Nicolas Collins) woensdag in De IJsbreker in Amsterdam.

Piano

In de serie 'Meesters aan het klavier' vanavond in de Rotterdamse Doelen Vladimir Ovchinikov met Skrjabin en Prokofjev.

Pianorecital (Prokovjev, Skrjabin en Rachmaninov) door Peter Donohoe zondag om 14.15 uur in de Philipszaal in Den Haag.

Het Valerius Ensemble met Schumann (Pianokwartet in Es door Ronald Brautigam) en Schmidt zondag om 14.30 uur in Muziekcentrum Enschede.

En verder

Maandag in de Grote Zaal het afscheidsconcert van Elly Ameling olv Ed Spanjaard. Met Shura Cherkassky (piano), de bas Robert Holl en de tenor Leonaro de Lisi.

Eleonore Pameijer (fluit), Daniel Esser (violoncel) en Tan Crone (piano) met een kinderconcert zondag om 11 uur in de Kleine Zaal in Amsterdam.

Het Kamerkoor en Strijkorkest van het Brabants Conservatorium olv Jacques van Steen met Pärt en Britten (Serenade voor tenor en hoorn door resp. Brian Galliford en Fons Verspaandonk) zaterdag om 16 uur in Muziekcentrum Eindhoven.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden