KLASSIEK

Slagwerkgroep Den Haag o.l.v. Micha Hamel m.m.v. Romain Bischoff (bariton), Sepp Grotenhuis (piano). Met een wereldpremière van Michel van der Aa ('Between'), voorts Cage, Param Vir en Mauricio Kagel, zaterdag in Rotterdam (Hal 4), woensdag in Amsterdam (Paradiso), op 18 maart in Leeuwarden (Theater Romein), 19 maart (De Vereeniging) en...

Tournee

Het Symfonieorkest van het Utrechts Conservatorium o.l.v. Kenneth Montgomery m.m.v. de 17-jarige harpiste Gwyneth Wentink, met Von Weber, Murray-Schafer ('Concert voor harp en orkest') en Rimski-Korsakov, zondagmiddag in Amsterdam (Beurs van Berlage), maandag in Utrecht (Vredenburg).

Het Limburgs Symphonie Orkest o.l.v. Ed Spanjaard brengt de Matthäus Passion van Bach, m.m.v het Praags Kamerkoor, Jeugdkoor Cantarella en solisten. Vanavond in Maastricht (Theater a/h Vrijthof), vrijdag in Heerlen (Stadsschouwburg) en zondag in Sittard (Stadsschouwburg).

Het Colorado String Quartet met Haydn, Brahms en Schulhoff, zaterdag in Leeuwarden (Stadsschouwburg), woensdag in Amsterdam (Kleine Zaal).

Cappella Figuralis o.l.v. Jos van Veldhoven met werk van Buxtehude, Schütz, Tunder en Weckmann, vanavond in Rotterdam (De Doelen), vrijdag in Naarden (Grote Kerk) en zaterdag in Enschede (Grote Kerk).

La Sfera Armoniosa met werk van Quagliati, vrijdag in Nijmegen (De Vereeniging), zaterdag in Muiden (Muiderslot).

Het zevenkoppige Schola Cantorum Cercamon brengt liederen van Von Bingen en Van Cortona, dinsdag in Den Haag (Oud-Katholieke Kerk) en woensdag in Leiden (De Waag).

Amsterdam

In de Grote Zaal vanavond en vrijdag het Concertgebouworkest en het Groot Omroepkoor o.l.v. Yan Pascal Tortelier m.m.v. Nathalie Stutzman (alt), Janice Watson (sopraan) en Frank Hameleers (tenor), met Dutillleux, Boulanger, Varèse en Poulenc.

Het Takács Kwartet speelt vanavond en zaterdag in de Grote Zaal een programma met Haydn, Dvorák en Beethoven.

In de Kleine Zaal geven sopraan Emma Kirkby en luitist Anthony Rooley vrijdag een recital met werk van Dowland.

In de Matinee op de vrije zaterdag in de Grote Zaal het Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Hans Vonk, m.m.v. pianist Anatol Ugorski. Met Schönberg ('Pelléas und Melisande'), Brahms ('Eerste pianoconcert').

In de Kleine Zaal geeft het Takács Kwartet zondag vanaf 10.30 uur een masterclass.

Zondagochtend in de Grote Zaal het Radio Symfonie Orkest o.l.v. Kees Bakels m.m.v. pianiste Elisabeth Leonskaja. Met Goldmark (Ouverture 'Im Frühling') en Brahms ('Tweede pianoconcert').

In de Grote Zaal zondagmiddag, maandag en dinsdag het Nederlands Philharmonisch Orkest, het Dames Toonkunstkoor Amsterdam en het Jongenskoor van de Kathedraal St. Bavo o.l.v. Hartmut Haenchen m.m.v. Katarina Karnéus (alt), met Mahlers Derde symfonie in d.

In de Kleine Zaal zondag om 14.15 uur Combattimento Consort Amsterdam o.l.v. Jan Willem de Vriend, m.m.v. Marieke Schneemann (fluit) en Jos Lammerse (fagot). Met Händel, Mozart, Bach en Haydn.

Zondagavond in de Kleine Zaal fluitiste Abbie de Quant en pianist Rudolf Jansen met Gaubert, Hüe, Barber, Sancan, Caplet en Liebermann.

In de Kleine Zaal brengen sopraan Miranda van Kralingen en pianist Tan Crone dinsdag werk van Haydn, Quilter, Brahms, Duparc, Poulenc en Viardot.

In de Grote Zaal woensdag het Concertgebouworkest o.l.v. Nikolaus Harnoncourt m.m.v. Charlotte Margiono (sopraan), met Beethoven ('Eerste symfonie') en Dvoüák ('Zevende symfonie').

In de IJsbreker vanavond Machine Agricole II, een op Simon Stevin geïnspireerd gemechaniseerd slagwerkconcert door Paul Koek.

In de Beurs van Berlage geeft Hans Otte vanavond een solo-uitvoering van zijn compositie voor piano Stundenbuch. Bij Stichting Gaudeamus (Swammerdamstraat 38) is vanaf vrijdag zijn klankinstallatie HochTonRaum te zien, een elektronische compositie voor acht hogetoon-speakers.

In de Uilenberger Synagoge zingt Marjanne Kweksilber (mezzosopraan) maandag voor het eerst in Nederland liederen van Berthold Goldschmidt, m.m.v. Eleonore Pameijer (fluit) en Frans van Ruth (piano).

Den Haag

Het Koninklijk Conservatorium brengt dinsdag i.s.m. het Brussels Conservatorium Haydns oratorium Die Schöpfung voor solisten, koor en orkest. Dirigent Sigiswald Kuijken leidt dit concert door honderd studenten.

Eindhoven

Het Brabants Orkest o.l.v. Reinbert de Leeuw m.m.v. Antje Weithaas (viool), vrijdag in het Muziekcentrum, met Goebajdoelina, Sjostakovitsj (Vioolconcert nr 2 en Symfonie nr 15).

Enschede

Zondag in het Muziekcentrum het Valerius Ensemble met werk van Herman, Keuris en Sjostakovitsj.

Haarlem

In het Concertgebouw woensdag het Noordhollands Philharmonisch Orkest o.l.v. Lucas Vis m.m.v. celliste Quirine Viersen met Nielsen, Bruch ('Kol Nidrei, adagio voor cello en orkest'), Debussy en Franck.

Maastricht

In de O.L.V. Basiliek Nieuw Sinfonietta en Studium Chorale o.l.v. Lawrence Renes met Mozarts 'Requiem'.

Zondag in het Conservatorium het Amati Ensemble met Mozart en Mendelssohn. Dinsdag is daar het Transsylvan Strijkkwartet m.m.v. Mya Iancovici (cello) met werk van Boccherini.

Nijmegen

In O42 speelt pianist Gerard Bouwhuis woensdag 'Herma' van Xenakis en brengt hij met Van Zeeland 'De Staat' van Andriessen ten gehore.

Rotterdam

In De Doelen vrijdag en zondag het Rotterdams Philharmonisch Orkest o.l.v. Jukka Pekka Saraste m.m.v. cellist Frans Helmerson, met Schumann en Bruckner.

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest o.l.v. Valeri Gergjev m.m.v. Inga Nielsen (sopraan) en Stefan Vladar (piano), woensdag in De Doelen.

In De Unie vanavond een concertprogramma samengesteld door componist Michel van der Aa, met eigen werk (première van 'Masker' en 'Oog' van Thom Stuart) en composities van Kagel en Scheffer/Wagenaar.

Tiel

Het Gelders Orkest en solisten van het Schönberg Ensemble o.l.v. Roberto Benzi vanavond in De Agnietenhof met Schönbergs 'Concert voor strijkkwartet en orkest' en Schuberts 'Symfonie nr 9'.

Utrecht

Woensdag in Muziekcentrum Vredenburg het Utrecht String Quartet met werk van Schubert.

Het Haagse collectief W.O.R.M en het Utrechtse BMB con. presenteren dinsdag in Theater Kikker conventionele en experimentele composities van De Laat en Clemens.

In de St. Gertrudiskathedraal zondagmiddag De Nederlandse Cantorij o.l.v. Maarten Kooy met een mis en een cantate van Bach.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden