KLASSIEK

Een pianorecital door Emanuel Ax (Beethoven, Chopin), maandag in Arnhem (Musis Sacrum) en dinsdag in Nijmegen (De Vereeniging)...

Tournee

Pianist Daniel Wayenberg met Beethoven, Chopin, Gershwin en Albéniz, vrijdag in Breda (De Nieuwe Veste) en zondag om 15 uur in Amsterdam (Beurs van Berlage).

Het Nederlands Blazers Ensemble en de Keniaanse zanger en nyattitispeler Ayub Ogada met Volans ('Kneeling Dance', 'Leaping Dance', 'This is how it is' en 'Walking Song') en Ogada ('Wa winjigo ero', 'Wa winjigo ero II' en 'Obiero - Dala'), vanavond in Amsterdam (Paradiso), 22 april in Maastricht (Theater a/h Vrijthof) en 26 april in Utrecht (Vredenburg).

Orkest De Volharding o.l.v. Jurjen Hempel m.m.v. Marjanne Kweksilber (mezzo-sopraan) met Ketting ('Het Oponthoud'), Van Beurden ('Pour un tombeau d'Anatole'), Schat ('Diapason'), Van Manen ('Take Care') en Schuyt ('Discorsi, Discorsi'), vanavond in Nijmegen (De Vereeniging), vrijdag in Arnhem (Musis Sacrum), zondag in Den Bosch (Muziekcentrum), dinsdag in Leeuwarden (Romein), woensdag in Den Haag (Conservatorium), 23 april in Apeldoorn (Gigant) en 25 april in Amsterdam (Stedelijk Museum).

Het Noordhollands Philharmonisch Orkest o.l.v. Jurjen Hempel m.m.v. Lucia Meeuwsen (mezzo-sopraan) met Finsterer ('Ruisselant'), Bartók - instrumentatie Dille - (Vijf liederen op. 16, première), Debussy/Escher ('Six Epigraphes Antiques') en Berio ('Folksongs'), zaterdag in Alkmaar (De Vest) en zondag om 14.30 uur in Haarlem (Concertgebouw).

Pianisten Laurence Cornez en Stephane Ginsburgh en slagwerkers Hay Beurskens en Peter Elbertse met een Bartók/Ligeti-programma, zaterdag in Enschede (Muziekcentrum) en zondag om 11 uur in Amsterdam (Koepelkerk).

Vocaal ensemble Cappella Pratensis met Pipelare ('Missa Floruit Egregius Infans Livinus') en Obrecht ('O beati Basili/O beate pater'), vanavond in St. Odiliënberg (Basiliek), vrijdag in Aduard (De Abdij), zaterdag in Boxmeer (Kapel van het Kasteel), zondag om 16 uur in Bloemendaal (Dorpskerk), woensdag in Middelburg (Koorkerk), 23 april in Amsterdam (Engelse Kerk), 24 april in Utrecht (Pieterskerk), 26 april in H. Land-stichting (Cenakelkerk), 28 april in Den Haag (Waalse Kerk), 29 april in Leiden (Harteburgkerk), 1 mei jubileumconcert in Tilburg (Concertzaal), 2 mei in Deventer (Broederenkerk) en 3 mei in Rotterdam (Laurenskerk).

I Musici Gelosi (viool, violoncelli, klavecimbel) met Vivaldi, Nardini, Tartini en Galuppi, vanavond in Westzaan (Zuidervermaning), vrijdag in Middelburg (Stadhuis), zaterdag in Muiden (Muiderslot) en zondag om 16 uur in Utrecht (Vredenburg).

The Barbers & Bishops met koorwerken uit de 16de eeuw van Patoulet, zaterdag in Leiden (Pieterskerk) en 24 april in Maastricht (O.L.V. Basiliek).

Jasperina de Jong m.m.v. Gerard Bouwhuis (piano) met liederen van Weill, Eisler en Dessau, vrijdag in Alphen a/d Rijn (Parktheater), 24 april in Groningen (De Oosterpoort), 25 april in Tilburg (Concertzaal) en 29 april in Leiden (Schouwburg).

Het Nederlands Kamerorkest o.l.v. Philippe Entremont m.m.v. Pepe Romero (gitaar) met Rossini, Rodrigo ('Concierto de Aranjuez'), Rota en Respighi, vanavond, vrijdagavond en zondag om 14.15 uur in Amsterdam (Grote Zaal) en zaterdag in Utrecht (Vredenburg).

Amsterdam

Het Amsterdams Kwintet (sopraan, fluit, mandoline, gitaar en harp) met twintigste-eeuwse muziek, zaterdag in Alkmaar (Provadja).

Het Lindsay Kwartet met strijkkwartetten van Haydn, Bartók en Beethoven, vanavond en zaterdag in de Kleine Zaal.

Het Tokyo String Quartet met strijkkwartetten van Sjostakovitsj, Mozart en Tsjaikovski, vrijdag in de Kleine Zaal.

Het Combattimento Consort Amsterdam m.m.v. Gordan Nicolitch (viool) met De Fesch, Biber, Vivaldi en Händel, zondag om 11 uur in de Grote Zaal.

Leden van het Concertgebouworkest o.l.v. Lucas Vis met Olthuis ('Capricho'), Escher (Sinfonia) en Van Gilse ('Nonet'), zondag om 14.15 uur in de Kleine Zaal.

Het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor o.l.v. Edo de Waart m.m.v. Janice Watson (sopraan), Glen Winslade (tenor), Neal Davies (bariton) en Michael George (bas) met Elgar ('Caractacus'), zondag in de Grote Zaal.

Het Rondje-Ensemble met Bruckner (Strijkkwintet) en Dvórak (Pianokwintet), zondag in de Kleine Zaal.

Musica ad Rhenum m.m.v. Jed Wentz (traverso) met Giordani, Haydn, C. Bach en J. Bach, maandag in de Kleine Zaal.

Clemente Trio met pianotrio's van Beethoven, Sjostakovitsj en Mendelssohn, woensdag in de Kleine Zaal.

In de serie Elektronica het concert 'Planète concrète (The big bang)' t.g.v. de vijftigste verjaardag van Musique Concrète. Met Schaeffer, Carlos, Reibel, Martinez/Pascal/Redolfi en Bayle, vanavond in het Artis Planetarium.

Ensemble Wendingen met Van Zeeland ('Passé indéfini' en 'Ups and downs') en Ravel (Trio in a), vrijdag om 12.30 uur in de IJsbreker.

Pianist Marius van Paassen met eigen werk, vrijdag in de IJsbreker.

Een pianorecital door Folke Nauta (Schubert/Liszt, Beethoven, Chopin, Smetana, Klein, Debussy en Liszt), vanavond in Cristofori.

In de tweede aflevering van 'Café Sonore', een reeks bijeenkomsten over de ontwikkelingen in de hedendaagse elektronische muziek, de componisten Jorit Tamminga, Marcel Langenberg en Manfred Kroboth, maandag in Het Veem (Van Diemenstraat 410).

Hans Nottrot bespeelt het orgel van theater Tuschinski, zaterdag om 10 uur.

Apeldoorn

De Ereprijs met hedendaagse muziek en 'markante' werken uit de twintigste eeuw, vrijdag in De Gigant.

In het slotconcert van het Ereprijs Compositieproject brengt De Ereprijs een selectie van de composities door leerlingen van Gelderse scholen voor voortgezet onderwijs, zondag om 15 uur in het Huis voor Schoone Kunsten.

Delft

Het Amsterdam Loeki Stardust Quartet met Meijering, Eisma, Vivaldi en Locatelli, zondag om 11.30 uur in Theater de Veste.

Den Bosch

Het Willem Breuker Kollektief en de Slagwerkgroep Den Haag met het programma 'Industrie in de muziek' met werk van Honegger, Antheil, Mosolov en Varèse, vanavond in de Synagoge.

Eindhoven

Leden van het Brabants Orkest, Alessandro Bravin (fagot) en Alexander Oratovski (cello) met Couperin, Telemann, Mozart, Rossini, Schulze, Haydn, Joplin en Hiller, zondagmiddag om 15 uur in het Muziekcentrum.

Enschede

Ensemble BWV met Bachcantates, zondag om 12 uur in de Grote Kerk.

Het Valerius Ensemble met Yun, Schulhoff, Brahms, zondag om 14.30 uur in het Muziekcentrum.

Leiden

Han de Vries (hobo) en Rudolf Jansen (piano) met Beethoven, Brahms, Saint-Saëns, H. Andriessen, Haas en Tsoupaki, zondag om 11.30 uur in de Stadsgehoorzaal.

Maastricht

Het Fagotkwartet van het LSO met Fucik, Corrette, Noack, Schikele, Dreyfus, Prokofjev, Rossini en Balent, zondag om 11.30 uur in Theater a/h Vrijthof.

Maurik

Het inwijdingsconcert van het Midi-orgel (een combinatie van akoestisch pijporgel en elektronische klankmodulen) door Jos Beijer. Met premières van Beijer, Bares en Uijlenhoet, zaterdag om 19.30 uur in de RK Kerk.

Naarden

Een pianorecital door Marianne Boer (Beethoven, Chopin, Haydn en Liszt), vrijdag in de Grote Kerk.

Rotterdam

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest o.l.v. Kent Nagano met Ligeti, Lutoslawski (Celloconcert door Pieter Wispelwey) en Mahler (Symfonie nr 1), vrijdag in De Doelen.

Mariëtte Landheer (cello) en Bert Mooiman (piano) met Brahms (Sonate voor cello en piano nr 2) en Paganini ('Variaties op één snaar op een thema van Rossini'), zondag om 11 uur in De Doelen.

Het Scharoun Octet met Françaix, Rossini en Beethoven, zondag om 14.30 uur in De Doelen.

Gruppo Montebello van het Rotterdams Conservatorium o.l.v. Henk Guittart m.m.v. Carolyn Watkinson (mezzosopraan) met Schönberg, Webern ('Passacaglia'), Mahler ('Kindertotenlieder' en 'Lieder eines fahrenden Gesellen'), zondag in De Doelen.

Pierre-Yves Artaud (fluit) met eigen werk en werk van Tanguy, Dillon, Taïra, Ferneyhough en Méfano, vanavond in De Unie.

Utrecht

Het Radio Symfonie Orkest o.l.v. Kees Bakels begeleidt de mezzosopraan Vesselina Kasarova in aria's van Gluck, Mozart, Rossini, Bellini, Massenet en Donizetti, zondag om 15 uur in Muziekcentrum Vredenburg.

Nieuw Sinfonietta Amsterdam o.l.v. Lev Markiz m.m.v. Dmitry Ferschtman (cello) en Jeff Warschauer (mandoline) met Prokofjev (Ouverture op joodse thema's), Hamburg ('Klezmania'), Bloch ('Nigun, uit Baal Shem'), Bruch ('Kol Nidrei) en Gnessin ('Joods orkest op het bal bij de burgemeester'), maandag in Vredenburg.

Het Brodsky Kwartet met strijkkwartetten van Sjostakovitsj, Janácek en Schumann, dinsdag in Muziekcentrum Vredenburg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden