KLASSIEK

Het Brabants Orkest o.l.v. Lucas Vis met een Maderna-programma ('Le Rire', 'Giardino religioso' en Vioolconcert), vanavond in Eindhoven (Muziekcentrum) en vrijdag in Den Bosch (Theater a/d Parade)....

Tournee

Het Radio Filharmonisch Orkest, Groot Omroepkoor en Nederlands Kamerkoor o.l.v. Vernon Handley (die de zieke Edo de Waart vervangt) met een uitvoering van Elgars oratorium The Dream of Gerontius, vrijdag in Muziekcentrum Frits Philips in Eindhoven en zaterdag in Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht.

Het Gelders Orkest o.l.v. Marc Andreae met Prokofjev, Haydn (Celloconcert door Claudio Bohórquez), Martin ('Hommage à Mozart') en Mozart (Symfonie nr 40), vanavond in Doetinchem (Amphion), vrijdag in Tiel (de Agnietenhof), zondagmiddag in Arnhem (Musis Sacrum), dinsdag in Apeldoorn (Orpheus) en woensdag in Nijmegen (De Vereeniging).

Het Noordhollands Philharmonisch Orkest o.l.v. David Porcelijn met Varèse ('Octandre'), Keuris (Symfonie in D), Barber (Adagio for strings), Prokofjev (Pianoconcert door Jong Hwa Park), vanavond in Alkmaar (de Vest) en vrijdag in Haarlem (Concertgebouw).

Vasteloaves-concerten door het Limburgs Symfonie Orkest o.l.v. Roland Bader, met een romantisch programma (Strauss, Tsjaikovski, Rossini, Bizet e.a.), vrijdag in Venray (De Beejekurf), zaterdag in Heerlen (Stadsschouwburg), dinsdag in Maastricht (Theater a/h Vrijthof), woensdag in Venlo (de Maaspoort), op 6 februari in Geleen (Hanenhof) en 8 februari in Sittard (Stadsschouwburg).

Het Noord Nederlands Orkest o.l.v. Gernot Schulz met een concert voor het hele gezin (Rossini, Britten, Humperdinck, Berlioz), met Edwin Rutten als verteller, vanavond in Drachten, vrijdag in Hoogeveen en zondag om 15 uur in Groningen.

Het Nieuw Ensemble o.l.v. Ed Spanjaard met programma 'Chinese Lente I: Pipa en Elektronica - rond Xu Shuya', vanavond in Enschede (Muziekcentrum) en zondag in Den Bosch (Theater Bis).

Cantates van Johann Kuhnau door Cappella Figuralis, het solistenensemble van de Nederlandse Bachvereniging o.l.v. Jos van Veldhoven, vanavond in Amsterdam (Beurs van Berlage), 31 januari in Nijmegen (de Vereeniging), 1 februari in Naarden (Grote Kerk).

Een concertuitvoering van het hoorspel 'Woorden en Muziek' van Beckett en Morton Feldman door het Ives Ensemble, vrijdag in Leeuwarden (Theater Romein), zondag in Utrecht (De Utrechtse School) en op 9 en 10 februari in Rotterdam (De Unie).

Het Odense Symfonie Orkest o.l.v. Ilya Stupel met Sibelius ('Finlandia' en Vioolconcert m.m.v. Floortje Schilt) en Nielsen (Symfonie nr 4), vanavond in Amsterdam (Grote Zaal), 31 januari in Rotterdam (de Doelen), 1 februari in Leiden (Stadsgehoorzaal), 2 februari in Breda (Chassé Theater) en 3 februari in Den Haag (Philipszaal).

Het Strijkorkest van het Utrechts Conservatorium o.l.v. Lev Markiz met Sjostakovitsj (Concert voor piano en orkest nr 1 m.m.v. Elvira Schouten) en Tsjaikovski, zaterdag in Amsterdam (Beurs van Berlage), zondag in Utrecht (Muziekcentrum Vredenburg).

De pianist Homero Francesch met sonates van Brahms en Schubert, maandag in Arnhem (Musis Sacrum) en dinsdag in Nijmegen (de Vereeniging).

Het Doelenensemble met Leibowitz, Koechlin, Boesmans en Tippett, zondag om 12 uur in Breda (de Veste) en 's avonds in Rotterdam (de Doelen).

Het ensemble La Risonanza met Italiaanse muziek uit de 18de eeuw (Porpora, Geminiani, Galuppi), vanavond in Utrecht (museum Catharijneconvent), vrijdag in Arnhem (Musis Sacrum), zaterdag in Zeist (Kerk Broedergemeente) en zondag (16 uur) in Bloemendaal (Dorpskerk).

Amsterdam

Het Nederlands Kamerorkest o.l.v. Vassili Sinaiski met Prokofjev, Tsjaikovski ('Roccoco-variaties' door celliste Quirine Viersen) en Bizet, zaterdag, zondag (14.15 uur), maandag en dinsdag in de Grote Zaal.

Zondag om 14.15 uur in de Kleine Zaal een pianorecital door Mia Chung. Programma: Sjostakovitsj, Beethoven, Schumann en Lee.

Het VU Orkest o.l.v. Daan Admiraal met Britten (Vioolconcert door Marijke van Kooten) en Tsjaikovski, zondag in de Grote Zaal

Zondag in de Kleine Zaal de violiste Anne Akiko Meyers en de pianiste Li Jian met Stravinsky, Janácek, Pärt en Fauré.

Het Nederlands Philharmonisch Orkest speelt o.l.v. George Pehlivanian werk van Szymanovski, Rachmaninov ('Rapsodie op een thema van Paganini door Peter Jablonski) en Stravinsky, woensdag in de Grote Zaal.

In het Bethaniënklooster (Barndesteeg 6b) de tenor Brian Galliford en pianist Marien van Nieukerken met 'Die schöne Müllerin' van Schubert en werken voor piano solo.

Het Ensemble Zodiaque met een theatrale uitvoering van 'Tierkreis' van Stockhausen, 30 en 31 januari, 1 en 2 februari in Centrum Nieuwe Muziek (Haarlemmer Houttuinen 47).

In de Amstelkerk op 1 februari om 20.15 uur en 2 februari om 16 uur een uitvoering van Die schöne Magelone van Tieck (libretto) en Brahms (muziek) door de tenor Hans Peter Blochwitz, pianist Eric Schneider en de verteller Cornelia Froboess.

Den Haag

In de Pieterskerk dit weekeinde voor de negende keer de Leidse Scratch Muziekdagen: wat 's morgens is ingestudeerd, wordt 's avonds al uitgevoerd. Op vrijdag is dat de Messiah van Händel door 800 zangers en solisten, de uitvoering is om 19.30 uur; zaterdag om 20.15 uur Musical Highlights, m.m.v. Ernst Daniel Smit en zondag om 20.15 uur hoogtepunten uit Verdi-opera's, ook door honderden zangers, m.m.v. de sopraan Iréne Theorin.

Doorn

In de Maartenskerk vrijdag om 20 uur een recital door de altvioliste Rivka Golani, die wordt begeleid door Misha Muratsch op piano. Programma: Schubert, Brahms en Sjostakovitsj.

Eindhoven

Het Nieuw Sinfonietta Amsterdam o.l.v. Reinbert de Leeuw m.m.v. de alt Wilke te Brummelstoete met Ligeti, Webern, Maderna, Donatoni en een première van De Leeuw, woensdag in Muziekcentrum Frits Philips.

Enschede

De sopraan Ilse van Kasteelen, fluitist Koos Verheul en pianist Jan van der Meer met Lobanov, Heppener, Bowman, Castiglioni en Bolcom, dinsdag in het Muziekcentrum.

Maastricht

In het Theater a/h Vrijthof zondag om 15.30 uur een Symfonie Orkest, samengesteld uit studenten van de conservatoria van Antwerpen, Maastricht en Tilburg, met Brahms, Mahler ('Lieder eines fahrenden Gesellen' door Lucienne Van Deyck) en Sibelius (Symfonie nr 2).

Rotterdam

De saxofonist Arno Bornkamp en de pianist Ivo Janssen met Debussy, Maurice, Gallois-Montbrun en Martitia, zondagmorgen om 11 uur in de Doelen.

Het Artis Quartett speelt Schubert, woensdag in de Doelen.

Tilburg

Vrijdag in de aula van de KUB cellist Pieter Wispelwey, beleid door de pianist Paolo Giacometti, met Schubert en Brahms.

Utrecht

Het Radio Symfonie Orkest o.l.v. Arvo Volmer met Smetana, Saint-Saëns (Celloconcert door Quirine Viersen) en Dvórak, vrijdag in Muziekcentrum Vredenburg.

Zondag om 15 uur in Vredenburg het Radio Kamerorkest o.l.v. Mark Foster met Rossini (ouverture 'Semiramide'), Britten en aria's van Beethoven, Rossini en Bellini door de sopraan Charlotte Margiono.

Pianist Mikhail Muratsch begeleidt violist Maxim Vengerov in Mozart, Prokofjev, Elgar en Tsjaikovski, dinsdag in Vredenburg.

Woensdag in Vredenburg het Ebony Kwartet met strijkkwartetten van Schäfer, Mendelssohn en Schlegel.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden