KLASSIEK

De cellist Colin Carr, violist Caroline Wolff en pianist Jerome Lowenthal spelen Schubert, vrijdag in Amsterdam (Amstelkerk) en zaterdag in Apeldoorn (Orpheus)....

Tournee

Amsterdam

Chailly leidt het Concertgebouworkest in een zomerconcert met werken van Keuris (Drie preludes), Rachmaninov (Tweede pianoconcert door Arcadi Volodos) en Stravinsky ('Petroesjka'), vanavond in de Grote Zaal.

Het Nederlands Philharmonisch Orkest o.l.v. Gabriel Chmura met Debussy, Berlioz ('Les nuits d'été m.m.v. Charlotte Margiono) en Dvorák (Zevende symfonie), vrijdag in de Grote Zaal; het NPhO speelt o.l.v. Tetsuji Honna woensdag in de Beurs van Berlage werken van Tsjaikovski, Rachmaninov en Strauss.

Zaterdag in de Grote Zaal de Beethoven Academie o.l.v. Jaap ter Linden met Mozart, Haydn m.m.v. de violist Julian Rachlin.

Zondag het Orchestre Français des Jeunes o.l.v. Marek Janowski met Ligeti, Brahms en Berlioz.

Het Nieuw Sinfonietta Amsterdam o.l.v. Lawrence Renes met een Mozart-programma m.m.v. de sopranen Miranda van Kralingen en Ilana Davidson en de violiste Candida Thompson, maandag in de Grote Zaal.

Het Orkest van het Oosten o.l.v. Jaap van Zweden met Bach, Tsjaikovski ('Rococo-variaties' door Allison Eldredge) en Mendelssohn (Vierde symfonie), dinsdag in de Grote Zaal.

Woensdag in de Grote Zaal het Dallas Symphony Orchestra o.l.v. Andrew Litton met Harris, Barber (Vioolconcert door Joshua Bell) en Tsjaikovski (Vijfde symfonie).

In Cristofori organiseert de Stichting Eusebius Kring masterclasses piano en zang door Wout Oosterkamp, Ton Hartsuiker en Willem Brons. Vandaag en vrijdag om 13 uur lunchconcerten door Willem Brons e.a..

In de serie mechanische orkesten in de IJsbreker van 21 t/m 31 augustus 'Mecanium' van Pierre Bastien. Dagelijks van 12 tot 19 uur. Op 31 augustus geeft Bastien om 20.30 uur een presentatie van zijn machine.

Orgelconcerten: in De Nieuwe Kerk, vandaag om 12.30 uur door Janno den Engelsman en zondag om 20 uur door Lionel Rogg; in de Westerkerk, vrijdag om 13 uur door Susanne Broerse; in de Oude Kerk, zaterdag om 15.30 uur door Evert van de Veen.

Apeldoorn

In het Van Reekummuseum van 23 augustus t/m 7 september een tentoonstelling over hedendaagse vioolbouw, 'Klankideaal op een voetstuk'. Van 25 t/m 28 augustuts tussen 12.30 en 13.30 uur en op 24 augustus om 14.30 uur 'klinkende presentaties' van de instrumenten.

In Paleis Het Loo zondag een Zomer Muziek Festival door Het Reizend Muziekgezelschap o.l.v. Christiaan Bor. Concerten om 12.30, 15 en 17 uur.

Den Haag

De Tweede Haagse Orgelweek in de Grote Kerk begint dinsdag met een concert door Ewald Kooiman. Op 28 augustus gevolgd door Ben van Oosten en op 30 augustus Gerard Gillen.

Haarlem

In de Grote of Bavokerk vanmiddag om 15 uur een orgelconcert door Rienk Jiskoot en dinsdagavond door Wolfgang Zerer.

Katwijk aan Zee

Vrijdag in de Nieuwe Kerk organist Simon Stelling met Alain, Duruflé, Gigout en Bédard.

Kerkrade

In het kader van het Orlando Festival vanavond in het Wijngrachttheater masterclass-concerten door de docenten Menahem Pressler en Martin Lovett; zaterdag onder meer het Grieg Trio en Vogler Kwartet met werken van Haydn, Schummann, Schreker en Schönberg; zondag de pianist Frank van Laar, de sopraan Roberta Alexander, fluitist Abbie de Quant met Schubert en Dvorák; maandag het Schönberg Kwartet, Panocha Kwartet e.a. met Sjostakovitsj, Brahms en Schubert; woensdag een combinatie van eerder genoemde musici.

Linschoten

De jaarlijkse zomerconcerten in Huis te Linschoten worden gegeven op 22, 23 en 24 augustus door respectievelijk het Osiris Trio, de bariton Marco Beasley en luitspeler Stefano Rocco en het pianoduo Julian Reynolds en Peter Lockwood.

Maastricht

In het Theater aan het Vrijthof zondag om 11.30 uur het Grieg Trio met Sjostakovitsj en Schubert.

Vlaardingen

In de Grote Kerk nog t/m 23 augustus een internationale orgelweek, met dagelijks concerten.

Zeist

Tot en met 31 augustus in Zeist de Daniel Muziekdagen, een kamermuziekseminar en -festival o.l.v. het Daniël String Quartet. Gastdocent is Siegmund Nissel (Amadeus Quartet). De voor publiek toegankelijke masterclasses zijn t/m 23 augustus in conferentieoord Woudschoten en van 25 t/m 30 augustus in het Figi Theater. In de Broederkerk geeft het Daniël String Quartet concerten op 21 en 23 augustus.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden