KLASSIEK

Gennady Roshdestvensky leidt het Radio Filharmonisch Orkest in een programma met Dvorák, Busoni (Vioolconcert in D door Alexandr Roshdestvensky), Sibelius ('Bruiden voor de Veerman' voor mezzosopraan en orkest m.m.v....

Tournee

Slagwerkgroep Den Haag brengt een programma met nieuwe Amerikaanse muziek: werk van Jason Uechi, Brad Lubman, Mario Davidovsky, Arthur Kreiger en Daniel Kessner. Vanavond in Muziekcentrum Eindhoven en 13 april om 14.30 uur in Muziekcentrum Enschede.

Het Noord Nederlands Orkest o.l.v. Hans Drewanz met Hellendaal, Beethoven (Pianoconcert nr 1 m.m.v. Elisabeth Leonskaja) en R. Strauss, vanavond in Drachten (de Lawei) en vrijdag in Leeuwarden (de Harmonie).

Het ensemble Al Ayre Español (met de sopraan Marta Almajano) met wereldlijke cantates van Torres, Literes en Duron, vrijdag in Deventer (Stadhuis), 12 april in Maastricht (St. Jan), 15 april in Utrecht (Vredenburg).

Het Brabants Orkest o.l.v. Jaap van Zweden met Schubert (Symfonie nr 8 en Rondo in Ad438 voor viool en orkest m.m.v. violiste Theodora Geraets) en Brahms (Symfonie nr 1), vrijdag in Eindhoven (Muziekcentrum) en zaterdag in Breda (Chassé Theater).

Het Gelders Orkest o.l.v. Thierry Fischer met Berlioz, Saint-Saëns (Pianoconcert nr 2 door Jean-Yves Thibaudet) en Magnard (Symfonie nr 4), vanavond in Zutphen (de Hanzehof), vrijdag in Nijmegen (de Vereeniging), zaterdag in Arnhem (Musis Sacrum); ook op 16 april speelt het Gelders Orkest in Arnhem (Webern, Rachmaninov en Sjostakovitsj).

De afdeling Oude Muziek van het Koninklijk Conservatorium o.l.v. Monica Huggett speelt Locke, Purcell, Telemann en Rameau, vrijdag in Amsterdam (kerk de Duif), zaterdag in Utrecht (Pieterskerk).

Het Limburgs Symphonie Orkest begeleidt, o.l.v. Carl Davis, The Four Horsemen of the Apocalypse, een zwijgende film met Rudolphe Valentino, vrijdag in Maastricht (Theater a/h Vrijthof), zaterdag in Eindhoven (Muziekcentrum) en maandag in Den Haag (Philipszaal).

Musica Classica met Mendelssohn, Dotzauer en Schumann, vrijdag in Amsterdam (Engelse Kerk) en zaterdag in Utrecht (Geertekerk).

De bariton Maarten Koningsberger zingt, begeleid door Kelvin Grout op piano, liederen van Haydn, Vaughan-Williams, Warlock, Butterworth, Bridge en Noel Coward, vrijdag in Amsterdam (Beurs van Berlage) en zondag in Den Haag (Lucent Danstheater).

Het Nederlands Philharmonisch Orkest o.l.v. Andreas Delfs met Schuberts Achtste symfonie en Brahms' Eerste pianoconcert m.m.v. Andreas Haefliger, vrijdag in Muziekcentrum Enschede, zaterdag in Utrecht (Muziekcentrum Vredenburg), zondag om 14.15 uur en maandagavond in Amsterdam (Grote Zaal).

Ilya Musin, de 94-jarige leermeester van grote dirigenten als Jansons, Gergiev en Barshai, leidt het Rotterdams Philharmonisch Orkest in Prokofjev en Rimski-Korsakov; vooraf dirigeert Vincent de Kort Wagenaar en Tsjaikovski, vanavond en vrijdag in Rotterdam (de Doelen), zondag om 11 uur in Amsterdam (Grote Zaal).

Het Schönberg Ensemble met Schumann, Berg, Schönberg, Kagel en Kurtág, dinsdag in Den Haag (Nieuwe Kerk), woensdag in Utrecht (Muziekcentrum); 17 april in Amsterdam (Kleine Zaal), 18 april in Leeuwarden (Theater Romein) en 20 april in Arnhem (Schouwburg).

Amsterdam

Het Freiburger Barockorchester o.l.v. Gottfried von der Goltz m.m.v. de sopraan Barbara Bonney met Mozart en Haydn, vrijdag in de Grote Zaal.

Zaterdag om 15 uur in de Grote Zaal het Radio Kamerorkest o.l.v. Peter Eötvös m.m.v. het Jánosi Ensemble met Bartók-programma.

Het Amsterdams Gitaar Trio met een kinderconcert (De Falla, Tsjaikovski, Mozart, Bizet), zondag om 11 uur in de Kleine Zaal.

Pianist Rian de Waal, violist Christiaan Bor e.a. met pianokwartetten van Brahms en Strauss, zondag om 14.15 uur in de Kleine Zaal.

De violist Gidon Kremer geeft zondagavond een recital in de Grote Zaal, begeleid door Oleg Maisenberg op piano. Programma: Schubert en Kantsjeli.

The Amsterdam Baroque Orchestra & Choir o.l.v. Ton Koopman met een Bach-programma, dinsdag in de Grote Zaal.

Panocha Quartet met strijkkwartetten van Haydn en Schubert, woensdag in de Kleine Zaal.

Het Symfonieorkest van het Sweelinck Conservatorium brengt 'De Staat' van Andriessen, het Symfonieorkest van het Rotterdams Conservatorium met 'Amériques' van Varèse, zaterdag in de Beurs van Berlage.

Het Utrecht String Quartet en Maarten Altena Ensemble met werken van Alison Isadora, Maarten Altena en Jack Body, zondag om 14.15 uur in de Beurs van Berlage.

Vanavond in het Planetarium van Artis een concert in de IJsbreker-serie Elektronica, Star Tracks: Zero Gravity.

Orkest De Volharding o.l.v. Jurjen Hempel met werk van Van Oosten, Almicar Vasques Dias, Milhaud, Stravinsky en Hamburg, woensdag in De IJsbreker.

Counter tenor Jochen Kowalski, begeleid door Leo van Doeselaar op orgel, met Telemann, Händel en Bach, zondag om 15 uur in de Waalse Kerk.

In de serie 'Kamermuziek met historische vleugels' in De Rode Hoed vrijdag David Kuyken en het Giotto Ensemble met Schtscherin, Martinu, Lutoslawsky, Bacewicz en Schnittke.

Noriko Amano op klavecimbel, zondag om 15.15 uur in de Engelse Kerk met werk van Bach e.a.

Zondag om 13 uur in het Pianola Museum aan de Westerstraat nr 106 het ensemble Quodlibet met werk van Meyerbeer, Elgar, Busoni en Mendelssohn, dat ook te horen is zoals het op de muziekrol is vastgelegd.

De fluitiste Eleonore Pameijer, sopraan Marjanne Kweksilber, pianist Frans van Ruth e.a. met 'Vuoto Ossesso' van Paul Termos en werk van Smit, Van der Meulen, Milhaud en Meijering, maandag in de Uilenburger Synagoge (Uilenburgerstraat).

Assen

Het Icarus Kwintet speelt Nielsen, Carter, Français en Ligeti, zondag om 12 uur in de Statenzaal van het Drents Museum.

Den Bosch

In Theater Bis zondagavond het Rubin Strijkkwartet met Schuberts 'Der Tod und das Mädchen' en 'Rosamunde'.

Den Haag

Het Grieg Trio met pianotrio's van Dvorák en Brahms (vanavond), en met Mendelssohn en Brahms (vrijdag) in de Philipszaal.

Doorn

De gitarist Aniello Desiderio speelt Sor, Scarlatti, Albeniz, Mertz, Dominiconi en Dyens, vrijdag in de Maartenskerk.

Eindhoven

Het Vogler Kwartet met strijkkwartetten van Schubert, Britten en Brahms, dinsdag in het Muziekcentrum.

Maastricht

Ronald Brautigam op fortepiano met sonata van Mozart, op 15 april in Theater a/h Vrijthof.

Nijmegen

In de Vereeniging dinsdag een recital door de pianist Nikolai Loeganski. Programma: Mozart, Chopin, Skrjabin, Prokofjev.

Rotterdam

Vanavond in de Doelen Camerata Trajectina en vocalisten met 'Hollandse Madrigalen' en zeemansliederen.

In het kader van het St Petersburg Festival in de Doelen zaterdag en zondag het programma 'Rondom de vioolschool van Auer' met films, oude opnamen en een masterclass door de violist Zakhar Bron; en een concert door Christiaan Bor en Rudolf Koelman, die als leerling van Heifetz nog in contact staan met de school van Auer.

Zondag om 14.30 uur in de Doelen het Ensemble Amadé met werken van Scarlatti, Liszt, Jeths, Caplet en Ravel.

Maandag in de Doelen Musica ad Rhenum o.l.v. Jed Wentz met Bach, Vivaldi en Händel.

De Thüringen Philharmonie Suhl o.l.v. Ilya Stoepel maakt een tournee langs acht steden, te beginnen in de Rotterdamse Doelen op 16 april. Programma: joodse volksliederen en Beethovens Negende symfonie.

Utrecht

Zondag om 11 uur in Muziekcentrum Vredenburg het Georgisch Kamerorkest met Tsjaikovski en Paganini; om 15 uur Wyneke Jordans, Leo van Doeselaar, Nienke Oostenrijk en Geert Smits e.a. met Brahms en Röntgen.

Maandag in de kleine zaal van het Muziekcentrum het Katsaris Pianokwintet met Brahms en Franck; in de grote zaal Geoffrey Madge met Bachs 'Goldberg Variaties'.

De kamermuziek avond4daagse in gebouw K & W wordt vanavond besloten door violist Charles-André Linale, begeleid door Kyoko Hashimoto op piano.

De sopraan Janice Jackson demonstreert de mogelijkheden van haar stem, op 16 april in Theater Kikker.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden