KLASSIEK

Vanavond begint de achttiende Amsterdamse Uitmarkt. Tot en met zondag kan het publiek zich rond het Museumplein en het Leidseplein informeren over het culturele aanbod van het komende seizoen....

In het Utrechtse Muziekcentrum Vredenburg gaat het Festival Oude Muziek vanavond om 20 uur van start met een 'Nacht van de Stem'. Het spektakel duurt vijfeneenhalf uur en omvat een reeks optredens door ensembles en solo-vocalisten als Catherine Bott, Derek Lee Ragin, Benjamin Bagby, Tomoko Mukaiyama, Max Emanuel Cencic, en andere specialisten van de barok, het middeleeuwse repertoire, Siberische boventoonzang, negro spirituals en soufi-muziek. De stem is het 'festival-instrument' van dit veertiende Oude-Muziekfestival, en vormt tot en met 3 september de rode draad in tientallen concerten in Vredenburg en Utrechtse kerken. Andere festivalthema's zijn de componist Guillaume Dufay, muziek uit zestiende-eeuwse Antwerpse uitgaven, madrigaalkomedies, Russische koormuziek, Engelse barok en Russische koormuziek. Ook nieuwe muziek doet haar intrede: in de Geertekerk speelt het Nieuw Ensemble maandag (22.45 uur) behalve werk van Dufay ook muziek van Robert Heppener.

Veertig jonge harpisten spelen maandag (16 uur) op en rond het water van de Amsterdamse Keizersgracht de openingsmuziek van een Europees harpsymposium in het centrum De Rode Hoed. Het programma biedt, tot en met 3 september, middag-, avond- en nachtconcerten door jongeren en door solisten en ensembles van internationale faam, zoals Marianne Lementec, de gezusters Pasjinski uit Rusland, en de Nederlandse coryfee Godelieve Schrama. Verder zijn er lezingen en instrument-demonstraties.

Het Rotterdams Conservatorium is vanaf dinsdag de hoofdlokatie van een Internationaal Dubbel Riet Festival, een vierdaagse met masterclasses, concerten en lezingen rond instrumenten als de hobo en de fagot. Specialisten uit Canada, de VS, Italië, België, Duitsland, Nederland, Frankrijk, Armenië en India geven concerten, workshops en lezingen in het conservatorium, De Doelen, Nighttown en de Oude Kerk van Delfshaven. Het Radio Symphonie Orkest brengt donderdag werk van Roberto Gerhard, De Falla, Rudolf Komorous en Berio. Ook de doedelzak is niet vergeten.

In de concertserie 'Strijkkwartetten in de zomer' in De Doelen in Rotterdam dinsdag het Neues Leipziger Streichquartett met Haydn, Webern, en Beethoven.

Het Noordhollands Philharmonisch Orkest olv Lucas Vis met Rossini, Bruch (Vierde vioolconcert door Emmy Verhey), Sibelius en Spohr, vanavond in de Grote Zaal in Amsterdam.

Zaterdag in de Grote Zaal in Amsterdam het Koninklijk Concertgebouworkest olv Riccardo Chailly met Schönbergs Variaties voor orkest en Bruckners Vijfde Symfonie.

Het Radio Symfonie Orkest met Roberta Alexander olv Jac. van Steen met De Falla, Gerhard en Berio zondagochtend in de Grote Zaal.

Zondag in de Grote Zaal in Amsterdam De Nieuw Sinfonietta Amsterdam en violist Dong-Suk Kang olv Viktor Liberman met Nielsen, Sibelius en Grieg.

Het Nederlands Kamerorkest en de harpisten Catherine Entremont en Ieuan Jones olv Philippe Entremont met Ravel, Debussy en Milhaud maandag in de Grote Zaal in Amsterdam.

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest en de solisten Friede, Djadkova, Pluzjnikov en Leiferkus met joodse liederen van Sjostakovitsj en Fleischmanns Rothschild's violin, woensdag in de Grote Zaal in Amsterdam.

De mezzo-sopraan Christa Ludwig en de belcantospecialist Alberto Zedda geven van 28 tot en met 31 augustus openbare masterclasses in Theater aan de Parade in Den Bosch. De auditieconcerten van Zedda en Ludwig zijn respectievelijk vanavond en op zondag om 14 en 20 uur. Slotpresentaties op 1 september om 16 uur voor de Zedda-klas en om 20 uur voor de Ludwig-klas. Op 2 september het KroonConcert met zes solisten begeleid door het Brabants Orkest olv Jan Stulen.

Van 25 tot en met 31 augustus in Schouwburg Orpheus in Apeldoorn masterclasses voor cellisten door Colin Carr. Op zaterdag een recital door Colin Carr en Gérard van Blerk, en op 30 augustus het studenten-slotconcert.

Het concert door solist Wibi Soerjadi zondagochtend in het Circustheater in Scheveningen is de eerste in de serie 'Jonge Meester aan Zee'. Op het programma staan werken van Chopin en Liszt.

Het Brabants Orkest opent olv Jan Stulen het seizoen met een filmmuziekprogramma mmv Japerina de Jong, Thijs van Leer en saxofoniste Simone Otto, vanavond in Theater aan de Parade in Den Bosch, zaterdag in het Chassé Theater Breda, en dinsdag in Muziekcentrum Frits Philips in Eindhoven.

De Japanse claveciniste Yoko Koga geeft vanavond een concert in de St Walburgkerk in

Zutphen.

Maragareta Hürholz speelt zaterdag orgelwerken van Bach en Messiaen in de Grote Kerk in Den Haag.

In de Utrechtse Domkerk spelen zaterdagmiddag de organisten David en Jan Jansen werken van Mozart à quatre mains.

Organist John Scott speelt dinsdag in de Stevenskerk in Nijmegen werken van Purcell, Bach en Nielsen.

In de Martinikerk in Groningen woensdag een orgelconcert door Wolfgang Zerer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden