Klassiek

Alkmaar, Grote St. Laurenskerk: op 18 augustus de organist Pieter van Dijk met Reger, Bach, en Sweelinck...

Amsterdam, Cristofori: van 14 t/m 22 augustus de tiende internationale masterclass piano door Willem Brons en Vladimir Tropp. Er zijn dagelijks openbare lessen van 9.30 tot 18 uur en lunchconcerten om 13 uur.

Amsterdam, Grote Zaal: vanavond het Ensemble Cristofori o.l.v. Arthur Schoonderwoerd (fortepiano) m.m.v. de sopraan Johannette Zomer met Mozart en Fodor; vrijdag het JeugdOrkest Nederland o.l.v. Jurjen Hempel met Zuidam, Prokofjev (Tweede pianoconcert door Ivo Janssen) en Rachmaninov; zondag het Leipziger Kwartet, de pianiste Eliane Rodrigues en altviolist Hartmut Rohde met een strijkkwintet en een pianokwintet van Dvorak; maandag NJO Summer Academy o.l.v. Thomas Admet werk van Aden Tsjaikovsky's Zesde symfonie; dinsdag het Australian Youth Orchestra o.l.v. Lawrence Foster met Vine, Rachmaninov (Tweede pianoconcert door Hne Grimaud) en Sjostakovitsj; woendag de cellist Pieter Wispelwey en pianist Dejan Lazic met alle werken voor cello en piano van Beethoven.

Den Haag, Lutherse Kerk: zaterdag om 12.45 uur orgelconcert door Ben van Nespen.

Groningen, Peter de Grote Festival, nog t/m 15 augustus; dit weekeinde ook op Schiermonnikoog. Zie ook:

www.peterdegrotefestival.nl Haarlem, Grote of St. Bavo Kerk: vanmiddag de organist Olja Buco en dinsdagavond Olivier Vernet.

Haarlem, Sint Bavo Kathedraal: zaterdag om 15 uur orgelconcert door Lidia Ksiakiewicz (Franck, Liszt).

Leens, Petruskerk: zaterdagavond een orgelconcert door de Duitse organist Wolfgang Zerer.

Linschoten, Huis te Linschoten: van 18 t/m 21 augustus een programma met Medea, melodrama van Jiri Anton Benda (1778), en concerten door o.a. Bart van Oort (fortepiano), Ursula Dler (klavichord) en het strijkkwintet Ensemble Camon. Reserveren tel. 0348-430347.

Nijmegen, Stevenskerk: dinsdag een orgelconcert door Joost Langeveld met Bach, Pasquini en Bossi.

Rotterdam, de Doelen: in het kader van een vioolconferentie (ESTA) dinsdag een concert door het Conferentie Consort o.l.v. Melvin Margolis (o.a. Van Bree, Andriessen, Van Oosten), woensdag door Cello Octet Conjuncto Ibco (Loevendie, Nobre, Glass), op 19 augustus door Matangi Kwartet (Haydn, Ren, Meijering) en op 20 augustus tot slot door het Haydn Jeugd Strijkorkest o.l.v. Ben de Ligt (Purcell, Mozart, Veerman, Britten, Henze).

Veere, Grote Kerk: vanavond het Jeugdorkest Nederland o.l.v. Jurjen Hempel m.m.v. pianist Ivo Janssen met werken van Zuidam, Prokofjev en Rachmaninov.

Zeist, Zeister Muziekdagen in kerk Evangelische Broedergemeente: vanavond en zaterdag het Vermeer Quartet en op 18 augustus het Jerusalem String Quartet en solisten.

Festival Gelderse Muziekzomer, georganiseerd door NJO Summer Academy, duurt nog t/m 15 augustus. Er zijn concerten in Apeldoorn, Nijmegen, Oosterbeek, Rosendael en Persingen. Vrijdag in De Vereeniging in Nijmegen het Symfonieorkest van de NJO Summer Academy o.l.v. Thomas Ad zaterdag geeft het orkest een slotconcert in de kathedraal van Radio Kootwijk. Zie ook:

www.geldersemuziekzomer.nl Orgelfestival Limburg: vanavond de Amerikaanse organist Craig Cramer in Kasteelkerk, Alden Biesen; vanavond ook Els Bieseman in Noorbeek (St. Brigida) en Remy Syrier in de kerk van Valkenburg-Broekhem; vrijdag speelt Remy Syrier in Neer (St. Martinus); zaterdag Els Biesemans in de basiliek van Sint Odilienberg en tot slot speelt Ton Reijnaerdts in de Augustinuskerk in Geleen (m.m.v. sopraan Reinhilde Bovend'aerde en tenor Guido Janssen).

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden