KLASSIEK

Het Radio Filharmonisch Orkest olv Edo de Waart met Dutilleux, Korngold (Vioolconcert door Chantal Juillet) en Strauss, zaterdag om 15 uur in Amsterdam (Grote Zaal)....

Orkesten

Het Nieuw Sinfonietta Amsterdam olv Lev Markiz met Mozart (Pianoconcert in A) en Schönberg (Ode an Napoleon door Lieuwe Visser), zondag om 11 uur in Grote Zaal, Amsterdam. Maandag (Vredenburg, Utrecht) en dinsdag (Muziekcentrum Eindhoven) brengt het Nieuw Sinfonietta naast Schönberg ook Hindemith en Beethoven.

Het Nederlands Philharmonisch Orkest en de pianist Jean-Yves Thibaudet olv Vassili Sinaiski met Duparc, Ravel en Franck, op 20, 22 en 23 december in Amsterdam (Grote Zaal), donderdag in Utrecht (Vredenburg).

Het Radio Kamerorkest olv Mark Foster met Ravel, Poulenc (Concert voor twee piano's en orkest door Wyneke Jordans en Leo van Doeselaar), Schubert en Delalande, vanavond in Muziekcentrum Enschede, zaterdag in Utrecht (Vredenburg).

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest en de harpiste Charlotte Sprenkels olv Marc Minkowski met Telemann, Debussy en Haydn, vanavond in Rotterdam (de Doelen) en zondag om 11 uur in Utrecht (Vredenburg).

Het Radio Symfonie Orkest olv Kees Bakels met Berlioz's Harold en Italie, voor altviool en orkest (mmv Gérard Caussé) en Tsjaikovski's Manfred-Symfonie, zondag om 14.30 uur in Utrecht (Vredenburg).

Het Noord Nederlands Orkest en Concertkoor olv Bellini met aria's (door de sopraan Sylvie Valayre) en koorwerken uit Italiaanse opera's, vanavond in de Groningse Oosterpoort.

Een kerstconcert door Het Brabants Orkest, Philips' Philharmonisch Koor en solisten olv Jan Stulen: Mozart, Salieri, Bruch, Humperdinck en kerstliederen, zondag om 14.15 uur in Muziekcentrum Eindhoven, maandag om 19 uur in Den Bosch (Theater aan de Parade), dinsdag in Breda (Chassé Theater) en donderdag in Schouwburg Tilburg.

Het kerstconcert van het Noordhollands Philharmonisch Orkest met soliste Emmy Verhey olv Lucas Vis bestaat uit werk van Rossini, Bruch en Spohr, woensdag in Purmerend, op 23 december in Hoofddorp, 24 december om 12 uur in Alkmaar, 26 december om 14.30 uur in Haarlem.

Händel's Messiah door het Orkest van het Oosten, koren en solisten (Miranda van Kralingen, Carolyn Watkinson, Huub Claessens), op 20 en 22 december in Muziekcentrum Enschede, donderdag in Zwolle (Broerenkerk).

Kamermuziek

Vera Beths speelt, begeleid door Reinbert de Leeuw, Liszt, Janácek en Bartók, zaterdag in de Kleine Zaal in Amsterdam.

Dinsdag brengt het Nieuw Nederlands Strijkkwartet, Eleonore Pameyer, Ernestine Stoop en Ivo Janssen een Ibert-programma in Utrecht (Vredenburg).

Het Orlando Kwartet met Haydn, Schnittke en Beethoven, zondag om 14.15 uur in Den Haag (Philipszaal).

Oude muziek

Het Combattimento Consort Amsterdam en de sopraan Claron Mc Fadden met Durante, Porpora, Scarlatti, Leo en Boccherini, zaterdag in Muziekcentrum Enschede, zondag om 14.15 uur in de Kleine Zaal, Amsterdam.

The Amsterdam Baroque Orchestra & Choir olv Ton Koopman met Bach's Weihnachts-Oratorium, zondag om 19.30 uur in Amsterdam (Grote Zaal).

Sonates van Bach door Pieter Wispelwey (cello), Bart Schneemann (hobo) en Menno van Delft (clavecimbel), zondag in de Kleine Zaal in Amsterdam.

Het gamba-ensemble Fretwork en de sopraan Catherine Bott met Byrd, Lawes, Gibbons, Purcell, Jenkins en Holborne, maandag in Amsterdam (Kleine Zaal).

Händel's Messiah door The Academy of Ancient Music en het New College Choir Oxford en solisten olv Christopher Hogwood, dinsdag om 19.30 uur in Utrecht (Vredenburg).

Bach's Weihnachts Oratorium door koor en orkest van de Nederlandse Bachvereniging olv Jos van Veldhoven, zaterdag in Amsterdam (Westerkerk), zondag in Den Haag (Philipszaal), maandag in Rotterdam (Laurenskerk), dinsdag in Naarden (Grote Kerk), woensdag in Gouda (Schouwburg).

Nieuwe muziek

Het Residentie Orkest olv Oliver Knussen mmv het Nederlands Blazers Ensemble olv Jurjen Hempel en hoboïst Bart Schneemann met werk van Schat, Carter en een première van Padding, vanavond in Den Haag (Philipszaal).

Het Koor en Ensemble Nieuwe Muziek olv Huub Kerstens met Bus, Havelaar, Bruynèl, Snijders en een première van Van Norden, zondag in het Centrum Nieuwe Koormuziek, Amsterdam.

Rumori-serie: zondag om 16 uur in Frascati, Amsterdam het Ives Ensemble met een première van Rijnvos, naast Samurai-liederen van Junko Ueda en werk van Van Bergeijk.

Nieuwe Slagwerkgroep Amsterdam in De Oosterpoort in Groningen, zaterdag met premières van Bus en Reina en zondag om 15 uur een familievoorstelling.

En verder

Zondag om 10.30 uur in de Kleine Zaal in Amsterdam een masterclass door de sopraan Elly Ameling.

Händel's Messiah door de Nederlandse Händelvereniging, het Randstedelijk Begeleidings Orkest en solisten olv Thijs Kramer, dinsdag om 19.30 uur in de Grote Zaal in Amsterdam.

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Philharmonisch Koor Toonkunst verzorgen op 21 en 22 december in de Rotterdamse Doelen 'samenzang en andere kerstverrassingen'.

In de KUB in Tilburg zondag om 15 uur de 'wereldpremière' van een onbekende versie van Beethovens Vierde pianoconcert.

Het Wit-Russische koor Capella Minsk en solisten brengen Rachmaninov's Liturgie van de heilige Johannes Chrysostomus, zaterdag in Bergen op Zoom, zondag in Oss, maandag in Leiden, dinsdag in Apeldoorn, woensdag in Alkmaar, donderdag in Arnhem.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden