KLASSIEK

Vanavond in de Kleine Zaal in Amsterdam een 'Vriendenkrans'-concert: David van Dijk (viool), Jean-Pierre Cnoops (saxofoon) en Lenie de Meij (harp) met Beethoven, Ravel, Maurice, Fauré en Schafer....

Kamermuziek

Jaap van Zweden speelt, begeleid door Karin Lechner op piano, vioolsonates van Mozart, Webern, Brahms en Franck, zaterdag in Amsterdam (Kleine Zaal).

Woensdag speelt Karin Lechner met de pianist Sergio Tiempo werk van Milhaud, Salgan, Ziegler, Piazzolla, Lutoslawski en Ravel, in Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht.

Het Ophir Trio met pianotrio's van Lalo en Arensky.

Woensdag geeft de pianist Graham Scott een lunchconcert in de hal van De Doelen in Rotterdam. Programma: Skrjabin.

Een ensemble met onder anderen de pianisten Luc ten Klooster en Gaston Nicolaes en cellist Thomas Rademacher speelt Quatuor pour la fin du temps en Visions de l'Amen van Messiaen, zondag om 15.30 uur in Zaal Kumulus, St. Maartenspoort in Maastricht.

Orkesten

Het Radio Symfonie Orkest olv Jansug Kachidze met Moesorgski, Sibelius (Serenades voor viool en orkest mmv Valentin Zhuk), Rimski-Korsakov, Liszt en Glinka, vanavond in Utrecht (Vredenburg) en zondag om 11 uur in Grote Zaal, Amsterdam.

Het Concertgebouworkest olv Chailly met Mahlers Lieder eines fahrenden Gesellen (mmv de bariton Håkan Hagegård) en Symfonie nr 1, zondag in Amsterdam (Grote Zaal), woensdag in Groningen (de Oosterpoort).

Een uitvoering van Jeanne d'Arc au bûcher van Honegger door Het Brabants Orkest en Philips' Philharmonisch Koor olv Louis Buskens mmv vocale solisten en actrice Chris Nietveld als Jeanne d'Arc, dinsdag in Muziekcentrum Eindhoven.

Het Gelders Orkest mmv de pianisten Ellen Corver en Sepp Grotenhuis met Britten, Saint-Saëns en Stravinsky (Le sacre du printemps), zaterdag in Rotterdam (De Doelen), dinsdag in Nijmegen (De Vereeniging).

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest olv Gennadi Rozdjestvenski met Schubert, Haydn (Trompetconcert door Benny Wiame), Elgar, zondag in Rotterdam (De Doelen).

Het Residentie Orkest en Schönberg Kwartet olv Oliver Knussen met Holloway, Schönberg en Stravinsky, zaterdag in Den Haag (Philipszaal).

Zondag om 14.15 uur in de Haagse Philipszaal het Arion Ensemble met Elgar, Tsjaikovski en Stravinsky.

Oude muziek

Het barokorkest London Classical Players olv Roger Norrington met Symfonie nr 3 en nr 4 van Brahms, zondag in Amsterdam (Grote Zaal).

Het Koor en Barokorkest van de Nederlands Bachvereniging en solisten olv Wieland Kuijken met cantates van Bach, vanavond in Utrecht (Jacobikerk), zaterdag in Leiden (Pieterskerk) en zondag in Amsterdam (Beurs van Berlage).

Het Amsterdam Baroque Orchestra olv Ton Koopman met cantates van Bach, zondag in Utrecht (Vredenburg). Solisten: Barbara Schlick, Kai Wessel, Christoph Prégardien en Klaus Mertens.

Lautten Compagney met Castaldi, Adriaensen, Caccini en Huygens, vanavond in Leeuwarden (Fries Museum), zaterdag in Muiderslot, zondag om 11 uur in Slot Zuylen.

Menno van Delft en Hymke de Vries met 'muziek rond Belle van Zuylen', zaterdag in Kasteel Amerongen en zondag om 11.15 uur in Fraeylemaborg, Slochteren.

The Locke Consort met Corelli, Purcell en Biber, zondag om 15.15 uur in de Engelse Kerk in Amsterdam.

Nieuwe muziek

Het Doelenensemble 'Het mechanische paradijs' mmv het Maas Ensemble met Termos, Mosolov, Janácek, Ives, Zuidam, Birtwistle, zondag in Rotterdam (De Doelen).

Het Nederlands Balletorkest olv Lucas Vis met Geertens, Koolmees, Van Onna, Vandervorst en Visman, zaterdag in Amsterdam (Beurs van Berlage).

Het Ensemble Interfusion met micro-tonale muziek van Pascale Criton en Michael Clarke, vanavond in Amsterdam (De IJsbreker), zaterdag in Tilburg (De Synagoge) en zondag om 15 uur in Haarlem (Teylersmuseum).

Het Aquarius Ensemble olv Lucas Vis met muziek van Kagel, zondag in Taller Amsterdam, Keizersgracht 607.

In de STEIM-serie 'Tussen de Oren' donderdag om 21 uur een concert door Alvin Lucier. Utrechtsedwarsstraat 134 in Amsterdam.

Vanavond in de Ruïnekerk in Bergen (N-H) Kees Wieringa en Polo de Haas met nieuw werk van Simeon ten Holt.

Het Utrecht String Quartet met Bartók en Sculthorpe, zondag om 12 uur in Gemeentemuseum Arnhem.

En verder

Various Voices is een tweejaarlijks 'Europees Homo-Lesbisch Korenfestival', dat dit jaar in Groningen plaatsvindt. Op 25 en 26 mei treden er in de Martinihal zesendertig koren op, van de Londense Pink Singers tot het Groningse Zangzaad, van Queerflöten uit Freiburg tot Liederliche Lesben uit Frankfurt. Het repertoire varieert van barok tot musicalsongs. Zaterdag treden de koren verspeid op in de stad èn de provincie.

Het UvA-Orkest J. Pzn Sweelinck olv Vincent de Kort met Bernstein, Beethoven (Vierde pianoconcert door Paolo Giacometti) en Sjostakovitsj, woensdag in Amsterdam (Grote Zaal).

Het Harmonieorkest Rotterdams Conservatorium olv Arie van Beek met Wagenaar, Keuris, Wagemans (Symfonie nr 6 met klarinetsolo door Walter Boeykens), zondag in Utrecht (Vredenburg).

In de Grote of St. Bavokerk in Haarlem dinsdag de Zwitserse organist Kei Koito.

Gert Oost speelt donderdag Bach op het orgel van de Grote Kerk in Den Haag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden