KLASSIEK

Koor en Barokorkest van De Nederlandse Bachvereniging o.l.v. Jos van Veldhoven met Bachs Weihnachts Oratorium, maandag in Amsterdam (Westerkerk), dinsdag in Maastricht (Theater a/h Vrijthof), woensdag in Eindhoven (Muziekcentrum), 17 december in Enschede (Muziekcentrum), 19 december in Groningen (De Oosterpoort), 20 december om 15 uur in Leeuwarden (De Harmonie), 21...

Tournee

Het Noordhollands Philharmonisch Orkest o.l.v. Arie van Beek met Beethoven, Sjostakovitsj (Symfonie nr 9) en Bartók (Vioolconcert door Albrecht Breninger), vanavond in Alkmaar (De Vest) en vrijdag in Haarlem (Concertgebouw).

Het Brabants Orkest o.l.v. Marc Soustrot met Moessorgski, Sjostakovitsj (Vioolconcert door Jaap van Zweden) en Tsjaikovski (Symfonie 'Pathétique'), vanavond in Eindhoven (Muziekcentrum), vrijdag in Breda (Chassé Theater), zaterdag in Tilburg (Concertzaal) en zondag om 14.15 uur in Den Bosch (Theater aan de Parade).

Het Limburgs Symphonie Orkest o.l.v. Vassili Sinaiski met De Leeuw ('Mouvements Retrogrades'), Schumann (Pianoconcert door Naum Grubert) en Schubert (Symfonie nr 9), vanavond in Venlo (De Maaspoort), vrijdag in Maastricht (Theater a/h Vrijthof) en zondag in Sittard (Stadsschouwburg).

Het Altenberg Trio met Haydn, Juon en Dvórak vrijdag in Tilburg (Universiteit), maandag in Wageningen (Hogeschool) en 17 december in Den Haag (Diligentia) en met Beethoven en Schubert zondag in Oldenzaal (Koetshuis) en dinsdag in Deventer (Schouwburg).

Ensemble Pian & Forte met o.a. Falconieri, Monteverdi, Montéclair, Schmelzer en Speer, vanavond in Tilburg (Concertzaal), vrijdag in Arnhem (Musis Sacrum), zaterdag in Maastricht (OLV Kerk) en zondag in Amsterdam (Waalse Kerk).

Het koor Capella Minsk uit Wit-Rusland, vrijdag in Oss (De Lievekamp), zaterdag in Vlissingen (Sint Jacobskerk), zondag in Rotterdam (De Doelen), dinsdag in Volendam (Vincentiuskerk) en woensdag in Amsterdam (Agnes Kerk).

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest o.l.v. Hans Vonk met Stravinsky ('Four Norwegian moods'), Sibelius ('De zwaan van Tuonela') en Nielsen (Vioolconcert door Kurt Nikkanen), vrijdag in Rotterdam (De Doelen) en zondag om 11 uur in de Grote Zaal.

Het Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Edo de Waart m.m.v. Lani Poulson (mezzosopraan) met Bruckner (Zesde symfonie) en Van Vlijmen ('Momentum: a symphony in two movements', première), vanavond in Utrecht (Vredenburg) en zaterdag om 15 uur in Amsterdam (Grote Zaal).

Het Nederlands Philharmonisch Orkest o.l.v. Hartmut Haenchen met Mozart (Klarinetconcert) en Beethoven (Derde symfonie 'Eroica'), zondag in Utrecht (Vredenburg), maandag, dinsdag en woensdag in Amsterdam (Grote Zaal).

Amsterdam

Het Concertgebouworkest o.l.v. Nikolaus Harnoncourt met Brahms (Pianoconcert door Rudolf Buchbinder) en Dvórak (Achtste symfonie), vanavond, vrijdagavond en zondag om 14.15 uur in de Grote Zaal.

Nieuw Sinfonietta Amsterdam o.l.v. Thierry Fischer m.m.v. Candida Thompson en Eva Stegeman (viool) met C.Ph. Bach (Zesde symfonie), Pärt ('Tabula Rasa') en J.S. Bach (Orgelconcert door Leo van Doeselaar en Derde orkestsuite), vrijdag in de Kleine Zaal.

Het Nederlands Kamerorkest o.l.v. Philippe Entremont (piano) m.m.v. István Párkányi (viool) en Herre-Jan Stegenga (cello) met Wolf, Schreker en Beethoven, zaterdag in de Grote Zaal.

Gitarist Benjamin Verdery met Bach en Leisner, zaterdag in de Kleine Zaal.

Tsjaikovski Radio Symfonieorkest Moskou o.l.v. Vladimir Fedosejev met Rachmaninov (Tweede pianoconcert door Lilya Zilberstein) en Tsjaikovski (Vijfde symfonie), zondag in de Grote Zaal.

Christian Tetzlaff (viool) en Lars Vogt (piano) met sonates van Mozart, Brahms en Bartók, zondag in de Kleine Zaal.

Nathalie Stutzmann (alt) en Inger Södergren (piano) met Brahms, Chausson en Poulenc, dinsdag in de Kleine Zaal.

Het Nieuw Ensemble o.l.v. Ed Spanjaard met een concert rondom Elliott Carter, n.a.v. diens 90ste verjaardag, woensdag in de Kleine Zaal.

Daniel Rowland (viool) en Bernd Brackman (piano) met sonates van Beethoven, Poulenc, Antheil en Strauss, vrijdag in de Beurs van Berlage.

Polo de Haas (piano), Harry Sparnaay (basklarinet), Theo Loevendie (saxofoon) en Fay Lovsky (theremin) met werk van o.a. Glass, Mozart, Loevendie, Satie, Lovsky, De Haas, zaterdag in de Beurs van Berlage.

Philippe Entremont (piano), István Párkányi (viool) e.a met Ravel, Milhaud en Franck, zondag om 15 uur in de Beurs van Berlage.

La Petite Bande o.l.v. Sigiswald Kuijken met o.a. Schütz' (andere) 'Weihnachtsoratorium', zaterdag in de Westerkerk.

Calefax Rietkwartet met Ockegem, Bach en Dowland, zaterdag in de Engelse kerk.

Apeldoorn

Barokorkest en solisten van De Nederlandse Cantorij o.l.v. Maarten Kooij met de Bach-cantate 'Ärge dich, o Selle, nicht', en Corelli's 'Fatto per la notte di Natale', zaterdag om 15.30 uur in de Mariakerk.

Arnhem

Van 14 t/m 18 december een projectweek over de Duitse componist Hans Eisler in de HKA.

Bergen

Pianist Martijn Padding, m.m.v. Thora Johansen (klavecimbel) en Frances-Marie Uitti (cello) met Paddings 'Bien Mésure Bien' (première) en 'Give me one more night', vrijdag in de Ruïnekerk.

Breda

Pianist Ivo Janssen met toccata's van Bach, Van Dijk, Oorebeek, Lann en Braam, vrijdag in De Nieuwe Veste.

Den Haag

Het programma 'Adventures', zaterdag in het Korzo Theater, bestaat uit projecten van componisten en musici die zich begeven op het terrein van de beeldende kunst met zelfgebouwde ornamentale instrumenten en machines. Tjeerd Oostendorp presenteert een baspijp in G; Kalle Laar brengt zijn 'Temporäres Klangmuseum'; Matthew Ostrowski laat met de kroonluchter het geluid van licht klinken en celliste Frances-Marie Uitti geeft een concert. Vier geluidsinstallaties zijn t/m 31 december te zien en te horen.

Cello octet Conjunto Ibérico o.l.v. Elias Arizcuren m.m.v. Young Hee Kom Peral (sopraan) met o.a. Nin ('Villancos'), zondag om 14.30 uur in Diligentia.

Het Residentie Orkest o.l.v. George Pehlivanian met Tsjaikovski (Pianoconcert door Alexander Toradze) en Rachmaninov (Symfonie nr 3), vanavond om 18 uur en zondag om 14.15 uur in de Philipszaal.

Eindhoven

Floor Gerritsen (viool), Reineke Broekhans (piano), Annemieke Corstens (altviool) en Remko Wildschut (cello) met barokmuziek, en Beethoven, zondag om 15 uur in het Muziekcentrum.

The Royal Consort met o.a. Bach, Hammerschmidt, Scheidt en Schütz, dinsdag in het Muziekcentrum.

Enschede

Het Valerius Ensemble met Mozart en Reger, zondag om 14.30 uur in het Muziekcentrum.

Oldenzaal

Combattimento Consort Amsterdam en solisten met Bachs 'Weihnachts Oratorium', dinsdag en woensdag in Plechelmus Basiliek.

Rotterdam

Ensemble Aurora met werken van o.a. Vitali, Gabrieli, Bononcini en Uccellini, woensdag in De Doelen.

Kees Hülsmann (viool), Marien van Staalen (cello) en Jozef de Beenhouwer (piano) met trio's van Robert en Clara Schumann en Pfitzner, vanavond in De Doelen.

Het Helikon Saxofoonkwartet met Pierné, Torke en Schmitt, zondag om 11 uur in De Doelen.

De pianisten Nikolaj Luganski en Vadim Rudenko met werken voor twee piano's van Rachmaninov, Ravel en Poulenc, dinsdag in De Doelen.

Utrecht

Musica Classica met Haydn en Beethoven (pianosonate), dinsdag in Vredenburg.

Musica Ad Rhenum met Händel, Locatelli, Albinoni en Corrette, woensdag om 12.45 uur in Vredenburg.

Marijke van Kooten (viool) en René Eckhardt (piano) met sonates van Dvorák, Bach/Busoni, Ives e.a., woensdag in Vredenburg.

Zierikzee

Johannes Boer (viola da gamba) en Mary Heidi Sayre (klavecimbel) met suites van de 17de-eeuwse componist en organist van de Lievensmonsterkerk, Johan Snep, zaterdag in het Burgerweeshuis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden