KLASSIEK

Het Tokyo String Quartet met strijkkwartetten van Sjostakovitsj, Mozart en Bartholdy dinsdag in Den Haag (Diligentia) en met Sjostakowitsj, Mozart en Tsjaikovski op 15 en 17 april in Amsterdam (Kleine Zaal)....

Tournee

Het Nederlands Studenten Kamer Orkest met een opdrachtcompositie van Van Oosten, met Ravel (Pianoconcert door Frank van de Laar), Mozart (Symfonie nr 25) en Kodály ('Dansen van Galanta'), dinsdag in Eindhoven (Centrum voor de Kunsten), woensdag in Nijmegen (de Lindenberg), 16 april in Groningen (Muziekschool), 17 april in Haarlem (Doopsgezinde kerk), 18 april in Amsterdam (Keizersgrachtcentrum), 19 april om 15 uur in Utrecht (Geertekerk) en 21 april in Utrecht (Vredenburg).

Slagwerker Wim Konink speelt met basklarinettist Hein Pijnenburg improvisaties en nieuwe werken van jonge componisten, zaterdag om 15 uur in Amsterdam (Stedelijk Museum). Zondag om 16 uur treedt hij op met collega-slagwerker Marcel Andriessen met Royé (nieuw werk), Kagel ('Rrrrrr...') en Denyer ('Music for two performers) in Utrecht (Huis aan de Werf).

Amsterdam

Jean-Yves Fourmeau, Christer Johnsson, Arno Bornkamp en Henk van Twillert geven saxofoonmasterclasses tijdens de Internationale Saxofoonweek Amsterdam (14 t/m 17 april) in het Sweelinck Conservatorium. In het Bethaniënklooster (Barndesteeg) op 13 april een docentenconcert, op 14 april een concert op historische saxofoons door Leo van Oostrom en op 17 april het slotconcert door deelnemers.

Nieuw Sinfonietta o.l.v. Thierry Fischer m.m.v. Ronald Brautigam (piano) met Copland ('Quiet City'), Górecki (Pianoconcert), Horovitz ('Jazz Pianoconcert', première), Barber ('Adagio') en Adams ('Shaker Loops'), vanavond in de Grote Zaal.

Godelieve Schrama (harp), Marieke Schneemann (fluit) en Emile Cantor (altiviool) met Bax ('Elegiac Trio'), Fauré ('Impromptu'), Takemitsu ('Toward the sea III'), Lutoslawski ('Drei Fragmente'), Debussy ('Sonate voor fluit, altviool en harp'), zondag om 11 uur in de Kleine Zaal.

Het European Union Youth Orchestra o.l.v. Gennadi Rosdjestvenski met Liszt ('Festklänge'), Schumann (Pianoconcert door Radu Lupu) en Stravinsky ('De vuurvogel'), dinsdag in de Grote Zaal.

Het Nederlands Kamerorkest o.l.v. Philippe Entremont m.m.v. Pepe Romero (gitaar) met Rossini (Eerste sonate voor strijkers), Rodrigo ('Concierto de Aranjuez'), Rota ('Concert voor strijkers') en Respighi ('Gli uccelli'), woensdag in de Grote Zaal.

Mie Miki (accordeon) en Nobuko Imai (altviool) met Goebaidoelina ('Et expecto'), Ligeti ('Sonata') Hosokawa ('In die Tiefe der Zeit'), Takahashi ('Like swans leaving the lake') en Yun ('Duo'), vanavond in de Rode Hoed.

Francine van der Heyden (sopraan), Cécile van de Sant (mezzosopraan), Marijke van Kooten (viool), Larissa Groeneveld (cello) e.a met Bosmans, Manassen, De Leeuw, Vuursteen, J. Andriessen en Flothuis, zondag om 16.30 uur in de IJsbreker.

Harrie Starreveld (fluiten), Harry Sparnaay (klarinetten) en René Eckhard (piano) m.m.v. Heike Langsdorf (dans) met nieuw werk van Van Keulen, Vriend en Moss, voorts Stravinsky, De Man, Van Onna en Ravel ('La Valse'), dinsdag om 20.30 uur in De IJsbreker.

Het Arditti String Quartet met Berio (Strijkkwartet 'Notturno'), Nishimura (nieuw werk) en Francesconi ('Quartet nr 3'), woensdag in het Tropeninstituut.

Enschede

Het Nederlands Blazers Ensemble met een homevideo interpretatie van Monteverdi's 'Orfeo', zaterdag in de Grote Kerk.

Maastricht

Het Limburgs Symfonie Orkest o.l.v. George Pehlivanian m.m.v. Gil Sharon (viool) en Alexander Hülshoff (cello) met Brahms (Concert voor viool, cello en orkest), Stravinsky ('Le Chant du Rossignol') en Prokofjev ('Lieutenant Kye Suite'), vrijdag in Theater a/h Vrijthof.

Vandaag de laatste dag van het Festival Traditie en Vernieuwing in het Conservatorium met om 14 uur demonstratie door Rudolf Gähler (viool) van de 'Rundbogen'. Vanavond het Conservatorium Kamerorkest o.l.v. Jean-Philippe Rieu m.m.v. Rudolf Gähler (viool) met Haydn (Symfonie 'La Reine'), Bach ('Allegro voor viool en orkest') en Rameau.

Rotterdam

Een pianorecital door Igor Roma (Mozart, Liszt, Verdi, Schubert), vanavond in De Doelen.

Het Aurelia Saxofoon Kwartet met Scarlatti, Buckley, Barber en Sjostakovitsj, zondag om 11 uur in De Doelen.

Utrecht

Het Radio Symfonie Orkest o.l.v. Arvo Volmer met Torke ('Green'), Edwards ('Maninyas - Concert voor viool en orkest' door Valentin Zhuk) en Kantsjeli (Symfonie nr 7), vrijdag in Muziekcentrum Vredenburg.

Ellen Corver (piano), Sepp Grotenhuis (piano), Peter Brunt (viool) en Eline van Esch (fluit) met een Messiaen-programma, woensdag in Vredenburg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden