KLASSIEK

Het Concertgebouw Kamerorkest olv Roland Kieft met Arenski, Glazoenov (Saxofoonconcert door Arno Bornkamp) en Suk, zondag om 11 uur in de Grote Zaal in Amsterdam....

Orkesten

De Berliner Symphoniker olv Jaap van Zweden met Brahms' Tweede pianoconcert (solist: Karin Lechner) en Symfonie nr 2, dinsdag in Amsterdam (Grote Zaal); het orkest maakt olv Van Zweden ook een tournee met een Beethoven-programma waarin het Vioolconcert in D door Saskia Viersen, woensdag in Heerlen (Stadsschouwburg), 1 juni in Groningen (de Oosterpoort), 2 juni in Gouda (Schouwburg), 4 juni om 14.15 uur in Rotterdam (de Doelen) en om 20.15 uur in Den Haag (Philipszaal), op 5 juni in Amsterdam (Grote Zaal).

Het Radio Symfonie Orkest olv Julius Rudel met Beethoven, Krommer (Concert voor twee klarinetten en orkest door Walter en Anne Boeykens), Weber, Mendelssohn (Capriccio brillant opus 22 door Niek van Oosterum) en Brahms, vanavond in Utrecht (Vredenburg).

Het Residentie Orkest olv Gennadi Rozhdestvensky met Haydn, Prokofjev (Pianoconcert door Viktoria Postnikova), Nielsen, vanavond en zaterdag in Den Haag (Philipszaal); zondagmiddag in Den Haag (Philipszaal) en dinsdag in Utrecht (Vredenburg) soleert Postnikova in Tsjaikovski's Pianoconcert nr 2.

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest olv Mariss Jansons met Strauss (Vier letzte Lieder door de sopraan Amanda Roocroft), Debussy en Bartók, donderdag in Utrecht (Vredenburg); het RPhO speelt olv Schwartz zaterdag een Beethoven-programma in de Doelen, Rotterdam, mmv Mario Joao Pires, Augustin Dumay en Gary Hoffman.

Het Noordhollands Philharmonisch Orkest en de mezzo-sopraan Lucia Meeuwsen olv Ed Spanjaard met Jolivet, Stravinsky, Zuidam en Maxwell Davies, zaterdag in Alkmaar (De Vest) en zondagmiddag in Haarlem (Concertgebouw).

Een uitvoering van Bachs Hohe Messe door Het Brabants Orkest olv Simon Preston en met medewerking van het Brabant Koor en solisten, dinsdag in Tilburg (Schouwburg), donderdag in Den Bosch (Theater aan de Parade), op 2 juni in Eindhoven (Muziekcentrum) en op 3 juni in Tongeren (O.L.V. Basiliek).

Kamermuziek

Violiste Esther Apituley en pianist Frank van de Laar met Bach, Schubert, Schumann, Debussy en Kodály, dinsdag in Utrecht (Vredenburg).

Nieuwe muziek

In De IJsbreker in Amsterdam van 29 tot en met 1 juni een workshop Soundscape, georganiseerd door Gaudeamus: deelnemers gaan met een DAT-recorder de stad in om de geluiden van de stad te betrappen.

In Kikker in Utrecht dinsdag een concert door het Koh-I-Noor Saxofoon Kwartet.

Werken van Ton Bruynèl door Harry Starreveld, Annelie de Man, Klaas Hoek en anderen, zondag om 15 uur in het kerkje van Fransum (Gr.).

Oude muziek

Het Ensemble Schoenbrunn met C.P.E. Bach en tijdgenoten, zaterdag in de Engelse Kerk in Amsterdam; om 19.30 uur eerst een inleiding door de clavecimbel- en vioolbouwers de Gebroeders Crijnen.

Trio Passaggio en Ensemble Rebel met Telemann en Graun, vanavond in de Lutherse Kerk in Utrecht.

Musica Antiqua Nova met sonates van Bach, zondag om 14.30 uur in het kerkje van Leegkerk (Gr.).

In Slot Loevestein donderdag het ensemble Virelai met muziek uit de tijd van Da Vinci.

En verder

In het Concertgebouw in Amsterdam zaterdag een pianofestival met medewerking van Louis van Dijk, Jan Vayne, Daniël Wayenberg, Wyneke Jordans, Leo van Doeselaar en Niek van Oosterum.

Het Metropole Orkest en Formatie Groot Omroepkoor olv Ernst van Tiel met muziek van Weill, Rodgers, en Gershwin uit musicals en films, zondag om 14.30 uur in Utrecht (Vredenburg).

Het Aurelia Saxofoon Kwartet met tangomuziek van Piazzolla, maandag in Utrecht (Vredenburg).

Stichting Vrouw en Muziek organiseert een concert in het Bethaniënklooster in Amsterdam: zondag om 15 uur treedt daar het Leonardo Trio en de mezzosopraan Marjanne Kweksilber op met werk van Anna Cramer, Elisabeth Kuyper en Cornélie van Oosterzee.

Het Openluchttheater in het Amsterdamse Vondelpark is weer open: woensdag om 12 uur het duo Accordeon Melancolique en donderdagavond een kwartet onder leiding van Armando.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden